Comisia Europeană amenință România cu un mecanism mai dur decât MCV dacă adoptă modificările codurilor penale: Nu vom ezita să lansăm rapid proceduri privind încălcarea dreptului comunitar

Comisia Europeană amenință România cu un mecanism mai dur decât MCV dacă adoptă modificările codurilor penale: Nu vom ezita să lansăm rapid proceduri privind încălcarea dreptului comunitar
Publicat: 13/05/2019, 14:28

„Prim-vicepreședintele Timmermans a trimis o scrisoare președintelui României, președinților Senatului și Camerei Deputaților, și primului-ministru, în care prezintă problemele de interes pentru Comisia Europeană cu privire la statul de drept în România. Principale preocupări se referă la evoluțiile care interferează cu independența justiției și lupta efectivă împotriva corupției, inclusiv protecția intereselor financiare ale UE, și în mod particular la amendamentele adoptate recent la Codul penal, care riscă să creeze o situație de de facto de impunitate pentru infracțiuni. Posibila legislație ce ar permite recursurile extraordinare ar agrava situația statului de drept. În cazul în care îmbunătățirile necesare nu sunt realizate în scurt timp sau dacă vor fi luate măsuri negative suplimentare, precum promulgarea celor mai recente amendamente la codurile penale, Comisia va declanșa fără întârziere Cadrul pentru statul de drept și va suspenda Mecanismul de Cooperare și Verificare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

El a mai spus că, de asemenea, Comisia „își rezervă competențele în calitate de gardian al tratatelor nu va ezita să lanseze rapid proceduri privind încălcarea dreptului comunitar, acolo unde este necesar”.

„Obiectivul Comisiei rămâne să ajute autoritățile române să găsească soluții la problemele privind statul de drept. Comisia este pregătită să se angajeze într-un dialog activ și constructiv cu autoritățile române și să conlucreze pentru o Românie mai puternică în Uniunea Europeană”, a mai spus Margaritis Schinas.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis o scrisoare autorităților române în care avertizează cu un mecanism mai dur decât Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), dacă modificările aduse codurilor penale intră in vigoare, au declarat pentru MEDIAFAX surse politice.

Frans Timmermans precizează, în scrisoarea transmisă autorităților române, că reprezentanții Comisiei Europene au fost nevoiți să revină în ultimele luni, la intervale frecvente, la chestiunea evoluțiilor privind statul de drept în România.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis o scrisoare autorităților române în care avertizează cu un mecanism mai dur decât Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), dacă modificările aduse codurilor penale intră in vigoare, au declarat pentru MEDIAFAX surse politice.

Frans Timmermans precizează, în scrisoarea transmisă autorităților române, că reprezentanții Comisiei Europene au fost nevoiți să revină în ultimele luni, la intervale frecvente, la chestiunea evoluțiilor privind statul de drept în România.

„În fiecare dintre aceste ocazii, Comisia a subliniat că anularea progreselor înregistrate în ultimii ani a continuat. Problemele pe care le-am identificat și recomandările emise pentru atenuarea acestor preocupări nu sunt abordate. (…) Din nefericire, evoluțiile recente din România au agravat și mai mult problemele existente privind respectarea statului de drept. (…) Amendamentele adoptate de Parlamentul României la 24 aprilie 2019 la Codul penal român, Codul de procedură penală și Legea specială privind corupția adaugă la aceste preocupări. Aceste prevederi riscă să creeze o situație de impunitate de facto pentru infracțiuni, inclusiv infracțiuni de corupție, în timp ce, așa cum subliniază Comisia de la Veneția, România, ca și celelalte state, are obligația pozitivă de a se asigura că sistemul său penal este eficient în lupta împotriva formelor grave de infracțiuni”, se arată în scrisoarea transmisă de prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, au transmis pentru MEDIAFAX surse politice.

Scrisoarea este adresată președintelui Klaus Iohannis, președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, președintelui Camerei Deputaților Liviu Dragnea și premierului Viorica Dăncilă.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană va declanșa „Rule of law Framework”, proces care va înlocui pentru un timp MCV, dacă țara noastră adoptă alți pași negativi în domeniul judiciar, precum promulgarea ultimelor modificări aduse codurilor penale.

„Având în vedere aceste preocupări majore și dacă îmbunătățirile necesare nu sunt făcute în timp scurt, ori dacă alți pași negativi sunt făcuți, precum promulgarea ultimelor modificări la codurile penale, Comisia va declanșa Rule of law Framework (Cadrul privind Statul de Drept) fără întârziere. Acest proces – care prevede un dialog pentru a corecta preocupările și a evita activarea Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene – va înlocui pentru un timp procesul MCV. Criteriile și recomandările relevante din MCV vor fi analizate în cadrul Rule of law Framework. Desigur, România rămâne obligată să respecte angajamentele asumate în momentul aderării, iar criteriile MCV rămân deschise până când acestea sunt îndeplinite pe deplin și într-un mod satisfăcător”, se mai arată în scrisoare.

Scrisoarea prim-vicepreședintelui Comisiei Europene vine în condițiile în care, duminică, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că are informații potrivit cărora șeful statului Klaus Iohannis ar fi insistat ca liderii europeni să transmită o sancțiune la adresa României.

„Am informații că a insistat foarte mult la liderii europeni, să vedem dacă i-a convins sau nu, ca să mai transmită ceva, o sancțiune sau măcar o amenințare către România. O să vedem zilele astea dacă se întâmplă sau nu. Arată încă o dată ce atitudine are acest om față de România. Nu îl interesează că poate aduce deservicii”, a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

Președintele Klaus Iohannis a sesizat, vineri, Curtea Constituțională în legătură cu modificările aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală. Judecătorii CCR vor dezbate pe 28 mai obiecțiile de neconstituționalitate ale șefului statului cu privire la coduri.

Totodată, PNL și USR au sesizat și ei Curtea cu aceste modificări, sesizarea acestora fiind luată în discuție de judecătorii CCR pe 22 mai.

Scrisoare FransTimmermans by Gandul.info on Scribd

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Sebastian Bălășescu, primul proprietar român de Rolls Royce Spectre. Poartă două ceasuri, ca Maradona
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...