Sanctuar pentru păsări: Povestea tinerei care a salvat sute de zburătoare rănite. Cum a început totul – FOTO

Publicat: 30/06/2019, 11:18

Adăpostul a fost realizat de către Silvia Moldovan, o absolventă a Facultății de Arte din Timișoara, în urmă cu zece ani. Tânăra a declarat, corespondentului Mediafax, că în total peste 700 de păsări bolnave sunt îngrijite în cadrul adăpostului. Este vorba de porumbei, ciori, coțofane, gaițe, grauri, vrăbii, mierle sau păsări de curte.

„Totul a început acum zece ani, când am început să găsesc păsări bolnave pe stradă și nu aveam cui să le dau, nu avea cine să facă ce fac eu acum. Și pur și simplu știu că a trebuit să mă descurc cu ele. Am adunat păsări cu handicap, am început să am experiență, am început să învăț singură lucruri și așa am ajuns dintr-una în alta. Nu am vrut să fac asta și nici nu mi-aș fi dorit. A venit de la sine, forțat și nu am avut încotro. Adică nu era ceva de la care să pot să dau înapoi, pentru că aceste păsări depind de mine”, a afirmat Silvia Moldovan.

sanctuar pentru păsări

Tânăra a precizat că majoritatea păsărilor pe care le are în cadrul sanctuarului Sepale sunt cu probleme, adunate din oraș, majoritatea fiind fără stăpân.

„Eu am grijă de acest adăpost și primesc păsările aduse de oameni. S-a aflat în timp de ce fac eu, colaborez cu mai multe cabinete veterinare din oraș. Sunt păsări rănite, bolnave, mai sunt cuiburi căzute cu tot cu păsări în urma furtunilor, mai sunt cuiburi stricate de oameni, așa cum sunt cele ale șoimilor, oamenii le mai dau jos cu coada de mătură”, a detaliat Silvia Moldovan.

Astfel, toate păsările rănite sunt îngrijite de către tânăra de 35 de ani din Timișoara în cadrul adăpostului, apoi intră într-o perioadă de recuperare. În cazul păsărilor sălbatice, acestea au nevoie și de o perioadă de reabilitare, iar de abia apoi sunt eliberate. Peste 500 din cele 700 de păsări care se află în sanctuarul Sepale al Silviei Moldovan sunt porumbei. Aceștia nu sunt eliberați chiar dacă s-au vindecat, pentru că tânăra nu vrea să suprapopuleze orașul.

„Porumbeii rămân la mine pentru că ideea nu este să suprapopulăm orașul, ci să se reducă numărul lor în oraș, ca să se asigure o populație mai sănătoasă. Rămân la mine pentru că eu pot să le controlez înmulțirea, le pun ouă false și îi îngrijesc. Cum sunt mulți porumbei slăbiți, nu este în regulă să-i duci înapoi pentru că se vor îmbolnăvi la loc”, spune Silvia Moldovan.

Timișoreanca este singura care se ocupă de adăpostul pentru păsările bolnave, aflat în zona Calea Urseni. Însă, săptămânal primește un sprijin important de la numeroși voluntari care o ajută la curățenie, și nu numai. De asemenea, persoanele care aduc păsările bolnave oferă, deseori, diferite donații. Cu toate acestea, nevoile sunt uriașe, fiind vorba de peste 700 de păsări rănite.

sanctuar pentru păsări

„Mă chinui, dar reușim să supraviețuim. Am reușit să mă mut de la fabrică, unde am avut adăpostul patru ani de zile, și este mai ușor. Acum sunt pe câmp, ele sunt în natură și se mai întrețin și singure. Ideea proiectului tocmai aceasta este, de a deveni cât mai eficienți și sustenabili. Eu vreau să fac și livezi, plantații de pomi, plantații de arbuști și tot felul de pomi care le și oferă hrană, viță de vie multă, să-mi fie și mie mai ușor”, a afirmat tânăra din Timișoara.

Silvia Moldovan speră să înființeze un parc mai mare, care să se întindă pe cel puțin trei hectare, unde să mute păsările pe care le salvează. Deja a stat de vorbă cu reprezentanții a două primării aflate lângă Timișoara, însă nu a fost găsit un teren. Astfel, Silvia a mutat păsările pe terenul pe care-l are în Calea Urseni, unde vrea să realizeze un parc mai mic, cu scopul de a le demonstra autorităților că se poate amenaja și unul mai mare.

Pentru a reuși să primească un teren pentru a realiza parcul păsărilor bolnave, Silvia Moldovan a înființat, în urmă cu doi ani, Asociația Culturală și Ecologică Sepale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Parteneriat istoric! 300 milioane de dolari împotriva bolilor cauzate de schimbările climatice