Case în pericol de prăbușire, după surparea unui mal de pământ

Case în pericol de prăbușire, după surparea unui mal de pământ
Publicat: 05/08/2019, 15:16

Situația în zona străzii Dunărea din Cumpăna, situată pe malul Canalului Dunăre Marea Neagră, s-a agravat încă din primăvară, când în apropierea zonei respective au apărut fisuri și au avut loc alunecări de teren.

Problema s-a acutizat la sfârșitul săptămânii trecute, după ce furtuna care s-a abătut asupra județului a provocat prăbușirea malului.

„S-a constatat că procesul de prăbușire a malului este evolutiv – a apărut o fisură mai aproape de gardul celor trei locuințe deja evacuate, iar falia crăpată care, anterior ploii torențiale, era la șapte metri de gardul locuințelor, s-a prăbușit”, arată reprezentanții Prefecturii Constanța.

Conform datelor prezentate în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care a avut loc, luni, la Prefectura Constanța, prăbușirea malului este evolutivă și se impune evacuarea a opt case, astfel încât viața localnicilor să nu fie pusă în pericol, iar experții tehnici să poată începe lucrările de consolidare a taluzului.

„Hotărârea a fost votată în unanimitate, pe considerentul de a fi eliminat orice risc ce ține de siguranța oamenilor și pentru ca experții proiectanți și constructorii să poată începe, în regim de urgență, realizarea lucrărilor tehnice identificate ca fiind necesare”, au precizat sursele citate.

Prefectura Constanța a solicitat sprijinul Administrației Rezervelor de Stat și Probleme Speciale pentru asigurarea de locuințe modulare, dotate pentru racordarea la utilități, pentru familiile care urmează să fie evacuate.

De asemenea, în cadrul ședinței s-a decis ca Primăria Cumpăna, în colaborare cu Inspectoratul Județean de Jandarmi și Gruparea Mobilă de Jandarmi, să asigure paza gospodăriilor ce urmează a fi evacuate, iar cele opt locuințe să fie evaluate astfel încât, în situația producerii unor pagube, să poate fi activată procedura pentru despăgubiri.

Lucrările pentru stabilizarea și consolidarea malului vor fi făcute de Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile, proprietara de drept a terenului respectiv, iar proiectantul urmează să delimiteze exact zona de risc, estimată acum la 250 de metri liniari, „pentru a putea fi luate măsurile de siguranță și măsurile administrative și operative optime”.

„Populația din zona de risc este reticentă însă la măsura evacuării, iar Primăria Cumpăna face eforturi pentru simplificarea procedurilor și prin limitarea consecințelor asupra familiilor în cauză”, au anunțat reprezentanții Prefecturii Constanța, precizând că oamenii nu mai pot rămâne acolo deoarece chiar de marți în zonă vor fi trimise utilajele ce vor lucra la consolidarea falezei.

Fisurile în faleza respectivă, care se află în apropierea Canalului Dunăre Marea Neagră, au apărut încă de anul trecut, dar situația s-a agravat la începutul acestei primăveri, când au și fost evacuate primele trei case.

În zonă a fost, duminică, și ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, care a dat asigurări că există bani necesari pentru ca lucrările să înceapă imediat.

„Momentan dispunem de resursele financiare necesare intervenției imediate, aceasta făcându-se în regim de urgență, dată fiind situația de calamitate care se impune”, a precizat Cuc într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Ce a făcut CRBL imediat după divorțul de Elena: „E bine ca bărbat singur”. Artistul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
Se schimbă totul din 1 iunie. Românii, obligați să accepte. Guvernul a dat ordin
Florin Piersic, dus la ATI. Ar putea fi transferat la Viena
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro