Senzor care își schimbă culoarea în funcție de calitatea aerului, inventat de liceeni la Cluj

Senzor care își schimbă culoarea în funcție de calitatea aerului, inventat de liceeni la Cluj
Publicat: 26/10/2019, 11:52

Carla Todoran, elevă în clasa a XII-a a Liceului Teoretic „Avram Iancu” Cluj-Napoca a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că senzorul va trimite notificări în aplicația IT ori de câte ori constată o scădere a calității aerului într-o încăpere, pentru ca utilizatorul să deschidă geamul.

„Echipa Reboot a Liceului Teoretic a prezentat proiectul cu care a obținut locul întâi la concursul derulat de Asociația . Am dezvoltat un senzor de monitorizare non-stop a calității aerului, însoțit de o aplicație IT, după ce am efectuat un studiu într-o clasă a școlii din care rezultă că un copil, pe parcursul unei zile, elimină dioxid de carbon, CO2, cât ar umfla 220 de baloane, ceea ce ar însemna 6.600 de baloane într-o clasă. Un nivel prea ridicat de CO2 și de alte substanțe din aer induce elevilor stări de amețeală, reduce capacitatea creierului de a funcționa la parametri maximi, astfel că am decis să facem acest senzor care să semnaleze scăderea calității aerului sub o anumită limită. Senzorul, sub forma unui norișor alb, trimite notificări în aplicația IT aferentă ori de câte ori constată o scădere a calității aerului în sala de clasă, avertizând utilizatorul că trebuie să deschidă geamul”, a explicat Carla Todoran.

Potrivit acesteia, aplicația IT de pe telefonul mobil permite identificarea compușilor din aer, simptomele pe care le poate avea utilizatorul dacă scade calitatea aerului, dar și ce plante ar trebui să aibă în încăpere pentru filtrarea compușilor.

„Am lucrat circa șapte luni la acest proiect, mai intens în ultima perioadă înaintea concursului. Ca aplicabilitate practică, ne-am gândit că acest senzor este util elevilor din școli, iar un astfel de norișor poate fi amplasat în fiecare sală de clasă, pentru a știi elevii când trebuie să deschidă geamul dacă nu este înregistrată o calitate corespunzătoare a aerului. De asemenea, senzorul poate fi amplasat în birourile instituțiilor publice sau ale unor companii, deoarece s-a constatat într-un studiu al Băncii Mondiale o scădere a capacității oamenilor de a-și desfășura activitatea în condițiile unei calități scăzute a aerului”, a subliniat eleva.

Bogdan Rus, un alt membru al echipei, din clasa a XI-a, a declarat că s-a ocupat de partea de meniu principal a aplicației IT și de pagina de „Ajutor”.

„Meniul principal conține o serie de grafice, printre care unul care arată calitatea aerului, cu o scală de la 0 la 100, 100 însemnând o calitatea maximă, apoi tabele cu temperatura, presiunea și umiditatea din încăpere. Nivelul de CO2 este reprezentat de niște buline care sunt verzi dacă nivelul de CO2 din aer este foarte bun, dar care se înroșesc și se agită dacă acest nivel crește. Pe lângă dioxid de carbon și monoxid de carbon, senzorul nostru mai înregistrează compuși precum etanol, benzen, formaldehide, dar și alergeni”, a explicat Bogdan Rus.

Andrei Baciu, elev în clasa a X-a, a detaliat modul de funcționare al norișorului, menționând că acesta poate determina cantitățile de compuși organici volatili din aer.

„Senzorul are un indicator led care își schimbă culoarea în funcție de calitatea aerului astfel încât culoarea verde înseamnă un aer bun, culoarea galben un aer moderat, iar culoarea roșie indică un aer nociv. Dispozitivul este conectat la WIFI și transmite date către aplicația pe telefonul mobil la un interval de 15 secunde, fiind alimentat cu o baterie care poate să aibă o durată de un an. Costul unui astfel de senzor se ridică la 30 de dolari. Sperăm să găsim un investitor care să producă acest norișor”, a spus Andrei Baciu.

Călin Ardelean, unul dintre mentorii echipei Reboot, a afirmat că a lucrat foarte ușor cu liceenii clujeni care sunt „foarte deștepți și se prind repede ce au de făcut”.

„Un astfel de dispozitiv poate fi cumpărat în număr mare și de firme interesate, pentru monitorizarea aerului din fiecare încăpere. De asemenea, astfel de senzori, amplasați în tot orașul, ar putea oferi o hartă a calității aerului și evoluția sa în timp. Este un proiect grozav, de viitor pentru un mediu mai curat”, a declarat acesta.

Din echipa liceenilor clujeni mai fac parte Antonia Hegheș, Andreea Diana Buiga și Alex Matei Ignat.

La concursul organizat de Asociația „Descoperă-ți pasiunea în IT”, desfășurat la Cluj-Napoca, au participat 170 de liceeni din județele Cluj, Bihor, Sibiu, Mureș, Brașov și Maramureș, care au dezvoltat aplicații din domenii diverse, cum ar fi medicina, agricultura, turismul, educația sau confortul și siguranța cetățeanului.

Comisia de jurizare a fost formată din reprezentanți ai partenerilor din mediul de business, academic și școlar, cu expertiză în inovație și produse software.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?