Protest împotriva defrișărilor ilegale de păduri | Protestatarii din Piața Universității au plecat în marș spre Ministerul Apelor și Pădurilor / Oamenii s-au mobilizat în mai multe orașe din țară: Momente de reculegere în memoria pădurarilor uciși – VIDEO

Protest împotriva defrișărilor ilegale de păduri | Protestatarii din Piața Universității au plecat în marș spre Ministerul Apelor și Pădurilor / Oamenii s-au mobilizat în mai multe orașe din țară: Momente de reculegere în memoria pădurarilor uciși - VIDEO
Publicat: 03/11/2019, 19:27

ORA 19:20 Protestatarii din Piața Universității au plecat în marș spre Ministerul Apelor și Pădurilor

Sute de protestatari au plecat, duminică seara, în marș, din Piața Universității spre Ministerul Apelor și Pădurilor, unde cer demisia ministrului Ioan Deneș.

Protestatarii merg în marș pe traseul Piața Universității – Piața Kogălniceanu – Ministerul Apelor și Pădurilor.

Protestatarii au pancarde pe care au scris mesaje precum „Codrule, codruțule, unde dispari, tu, drăguțule?”, „Vrem SUMAL, nu lemn ilegal!”, „Toți în stradă pentru păduri”, „Stop mafiei lemnului!”.

Ei cer cer stoparea defrișărilor ilegale de pădure, modernizarea urgentă a bazei de date SUMAL și a aplicației Inspectorul Pădurii, protecția pădurilor seculare și a biodiversității pe care o găzduiesc, precum și demisia ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș.

Manifestația este organizată de către organizațiile nonguvernamentale Greenpeace Romania, DeClic și Agent Green.

Știre inițială

Peste 600 de persoane protestează, la ora transmiterii știrii, în Piața Universității din Capitală față de tăierile ilegale de păduri, urmând să plece în marș către Piața Kogălniceanu și apoi la Ministerul Apelor și Pădurilor, pentru a cere demisia ministrului Ioan Deneș.

Protestatarii au adus pancarde cu mesaje precum „Codrule, codruțule, unde dispari, tu, drăguțule?”, „Vrem SUMAL, nu lemn ilegal!”, „Toți în stradă pentru păduri”, „Stop mafiei lemnului!”.

„Suntem aici pentru că, de 30 de ani, ne batem joc de păduri și când spun ne batem joc mă refer în primul și primul rând la statul român. Pădurile sunt element de securitate națională, au ajuns pe agenda CSAT-ului, deci sunt o resursă de importanță strategică și cu toate acestea, după cum spuneam, de 30 de ani nimeni nu face nimic ca să oprească tăierile ilegale. Aceste tăieri ilegale, am aflat în ultimele săptămâni, că sunt mult mai grave decât inclusiv noi, societatea civilă, ne-am închipuit și anume 20 de milioane metri cubi de lemn dispar anual din pădurile României (…) Asta e mai mult de cât exploatăm în mod legal, adică 18 milioane de metri cubi, cu acte, cum se zice, deci mai mult decât exploatăm legal, dispare ilegal din pădure, ceea ce e absolut de nemaiauzit, cu atât mai mult într-o țară membră a U.E, în anul 2020 aproape”, a declarat Valentin Sălăgeanu, director executiv GreenPeace România.

Manifestația este organizată de către organizațiile nonguvernamentale Greenpeace Romania, DeClic și Agent Green.

„Pădurile din Romània mor, odată cu ele pădurarii mor, lucrurile au scăpat de sub control și chiar nu mai putem să stam pe Facebook și să comentăm, ne-am gândit că cel mai bine e să venim în stradă si să spunem că nu se mai poate așa. E nevoie de o comunicare sinceră cu autoritățile, să pună la punct sumarul, acel sistem de urmărire al masei lemnoase (…) sa interzică și să stopeze odată tăierile ilegale, pentru că ilegalul a depășit legali ceea ce e halucinant(…) Corupția ne sufocă”, a precizat și Raluca Nicolae, manifestant.

„Pădurile României nu mai au timp! Ultimele date din Inventarul Forestier Național arată că tăierile ilegale au loc într-un ritm fără precedent. În urmă lor rămân versanți dezgoliți, inundații dezastruoase, zone deșertificate, comunități divizate și expuse fenomenelor climatice extreme. Cerem modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL) și protecția strictă a pădurilor seculare din România!”, anunță organizatorii.

Protestatarii cer stoparea defrișărilor ilegale de pădure, modernizarea urgentă a bazei de date SUMAL și a aplicației Inspectorul Pădurii, protecția pădurilor seculare și a biodiversității pe care o găzduiesc, precum și demisia ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș.

„Nu mai avem nicio așteptare de la autoritățile actuale. Au trecut patru ani de la ultimul nostru marș pentru păduri. Când ne-am unit vocile în 2015, am reușit să obținem măsuri legislative prin care am oprit camioane cu lemn ilegal, s-au înființat Gărzile Forestiere, s-a impus operaționalizarea Radarului Pădurilor, am investigat și expus cazuri cu tăieri ilegale în păduri virgine și parcuri naționale, forțând autoritățile să protejeze măcar ceva. Dar Guvernul refuză să rezolve problemele sistemice de la nivel național. Avem peste 40 de procese cu statul pentru distrugerea deliberată ariilor protejate și plângeri depuse la Comisia Europeană pentru distrugerea acestora și pentru tăierile ilegale”, a transmis Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Traseul Marșului pentru Păduri este Piața Universității – Piața Kogălniceanu – Ministerul Apelor și Pădurilor.

Protest împotriva desfrișărilor ilegale de păduri | Oamenii s-au mobilizat în mai multe orașe din țară: Momente de reculegere în memoria pădurarilor uciși – VIDEO

Sute de oameni au ieșit, duminică, în stradă în mai multe orașe din țară ca să protesteze față de tăierea pădurilor. Oamenii au ținut și momente de reculegere în memoria pădurarilor uciși în ultimii ani la datorie.

Citește mai multe…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
România a ÎNVINS definitiv Ungaria. Maghiarii au recunoscut eșecul
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern