Proiectul de buget și rectificarea bugetară | Orban anunță negocieri pentru susținere: Așteptăm clarificări la Pro România / Bugetele serviciilor secrete cresc cu peste 25 de milioane de lei

Proiectul de buget și rectificarea bugetară | Orban anunță negocieri pentru susținere: Așteptăm clarificări la Pro România / Bugetele serviciilor secrete cresc cu peste 25 de milioane de lei
Publicat: 26/11/2019, 15:47

„Așteptăm clarificări în Pro România. În ceea ce ne privește pe noi, am discutat de subiecte importante de guvernare. Evident că scopul discuției a fost acela de a menține susținerea parlamentarilor care au votat învestirea Guvernului. La discuții au participat, pe lângă domnul Daniel Constantin, domnul Sorin Cîmpeanu. De asemenea, a fost prezent și domnul deputat Remus Borza. Obiectivul nostru este să asigurăm un sprijin parlamentar cât mai stabil și cât mai larg pentru proiectele guvernamentale. Am discutat subiecte importante, cum ar fi debirocratizarea și digitalizarea administrației. Am discutat despre ordonanța de rectificare și proiectul Legii bugetului de stat”, a spus Ludovic Orban, la finalul ședinței Biroului Executiv al liberalilor.

El a adăugat că a fost mandatat să negocieze, împreună cu Rareș Bogdan și Raluca Turcan, în vederea susținerii proiectelor PNL în Parlament.

„Am discutat cu parlamentari care au fost alături de noi. Astăzi am și cerut Biroului Executiv să mă mandateze pe mine, pe Rareș Bogdan și pe Raluca Turcan inclusiv cu ei, privitoare la forma de colaborare”, a adăugat Orban.

Întrebat dacă PNL va accepta parlamentari din alte formațiuni politice, Orban a spus că nu crede că este necesar acest demers.

„Nu cred că e absolut necesar lucrul acesta. Singur am avut parlamentari care au votat cu noi la moțiunea de cenzură. În măsura în care parlamentarii care au votat cu noi la moțiunea de cenzură și la învestirea Guvernului vor dori să facă pasul, vom accepta. În rest, dacă va mai veni vorba de a veni înspre noi un parlamentar vom fi foarte exigenți în discuțiile pe care le vom purta”, a subliniat premierul.Asteptam clarificari in Pro Romania. Noi am discutat de subiecte importante.

Totodată, șeful Executivului a anunțat că PNL a votat în unanimitate proiectul rectificării bugetului de stat prezentat de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

Proiect rectificare bugetară: Veniturile colectate de ANAF prezintă o nerealizare de 8,3 mld. lei

Potrivit datelor operative înregistrate în primele 10 luni, veniturile bugetare colectate de ANAF prezintă o nerealizare de 8,3 miliarde lei față de program (grad de realizare de 96,5%), arată proiectul de rectificare bugetară publicat de Ministerul Finanțelor.

Acest rezultat este determinat în principal de următoarele nerealizări față de programul aprobat: 2,1 miliarde lei la TVA, 0,3 miliarde lei la impozitul pe profit, 0,3 miliarde lei la impozitul pe venitul microîntreprinderilor, 0,2 miliarde lei la impozitul pe venit, 0,4 miliarde lei la accize, 2,8 miliarde lei la veniturile nefiscale și 2 miliarde lei la contribuțiile sociale.

Ministerul Finanțelor Publice a publicat, marți, proiectul Ordonanței de Urgență a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2019, care prevede pentru anul în curs un deficit bugetar estimat de 4,3% din Produsul Intern Brut.

„Cheltuielile bugetului general consolidat se diminuează pe sold, cu suma de 2.090,6 milioane lei, iar deficitul bugetului consolidat în termeni cash se majorează cu suma de 16.266,3 milioane lei. Deficitul bugetar estimat pe anul 2019 reprezintă 4,3% din PIB”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

De asemenea, potrivit proiectului, veniturile bugetului general consolidat se diminuează, pe sold, cu suma de 18.356,9 milioane lei, din care 10.488,2 milioane lei influențe ale veniturilor din economia internă și 7.868,7 milioane lei influențe din venituri din fonduri externe nerambursabile.

Rectificarea bugetară: Bugetele serviciilor secrete cresc cu peste 25 de milioane de lei

Bugetele serviciilor secrete au fost majorate, conform proiectului de rectificare bugetară publicat de Ministerul Finanțelor, cu peste 25 de milioane de lei, cu excepția Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Bugetul Serviciului Romîn de Informații are cea mai mare creștere, de 20,734 milioane lei, după ce la rectificarea din august insttituția a mai primit o majorare de peste 396 de milioane de lei.

Serviciul de Informații Externe primește un plus de 3,9 milioane lei, iar Serviciul de Pază și Protecție are un buget majorat cu 950.000 de lei.

Ministerul Finanțelor Publice a publicat, marți, proiectul Ordonanței de Urgență cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2019, care prevede pentru anul în curs un deficit bugetar estimat de 4,3% din Produsul Intern Brut. Cheltuielile bugetului general consolidat se diminuează pe sold, cu suma de 2.090,6 milioane lei, iar deficitul bugetului consolidat în termeni cash se majorează cu suma de 16.266,3 milioane lei. De asemenea, potrivit proiectului, veniturile bugetului general consolidat se diminuează, pe sold, cu suma de 18.356,9 milioane lei, din care 10.488,2 milioane lei influențe ale veniturilor din economia internă și 7.868,7 milioane lei influențe din venituri din fonduri externe nerambursabile.

Oros: Anul acesta am putea ajunge la un deficit de două miliarde de euro. Exportăm subvenții

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros a declarat, la ieșirea de la o conferință privind risipa alimentară, că România ar putea ajunge la un deficit de 2 miliarde de euro în comerțul cu produse agricole. „În traducere liberă exportăm subvenții”, a spus ministrul.

„Dacă am înlocui exportul de animale vii cu exportul de carne ar fi mult mai bine pentru industria alimentară românească, pentru crescători și în general pentru economia românească, pentru că noi avem un deficit comercial care crește în fiecare an, iar anul acesta am putea, eu sper să nu ajungem, la două miliarde de euro. Adică noi să avem deficitul comercial egal cu subvențiile pe care le acordăm. În traducere liberă exportăm subvenții”, a declarat Adrian Oros.

Deficitul balanței comerciale cu produse agroalimentare, în primele opt luni ale anului, este de 1,14 miliarde euro, conform datelor anunțate recent de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Se înregistrează deficite comerciale la carne și organe comestibile, lapte și produse lactate, legume și fructe, preparate pe bază de cereale și se înregistrează excedente comercialenla exportul de cereale, animale vii, semințe și fructe oleaginoase.

Execuția bugetului general consolidat s-a încheiat în primele zece luni cu un defict de 2,8% din PIB

Execuția bugetului general consolidat, conform datelor operative, s-a încheiat pe primele zece luni ale anului 2019 cu un deficit de 28,83 miliarde de lei, respectiv 2,8% din PIB, anunță Ministerul Finanțelor.

Veniturile bugetului general consolidat sunt în sumă de 261,1 miliarde lei, reprezentând 25,3% din PIB, comparativ cu 24,6% din PIB în aceeași perioadă a anului 2018. Procentual, veniturile au fost cu 12,4% mai mari, respectiv o creștere cu 28,8 miliarde lei, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.

Se înregistrează creșteri, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, în cazul încasărilor din contribuții de asigurări (+14,4%, respectiv o creștere cu 11,6 miliarde lei), impozit pe profit (+13,1%, respectiv o creștere cu 1,9 miliarde lei), TVA (+11,8%, respectiv o creștere cu 5,7 miliarde lei), accize (+9,1%, respectiv o creștere cu 2,2 miliarde lei).

Încasările din contribuțiile de asigurări au fost influențate de creșterea efectivului de salariați din economie, a câștigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar și de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA în creștere cu 11,8% față de realizările aceleiași perioade a anului 2018, ajungând la o valoare de 53,6 miliarde lei.

De asemenea, încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 12,9% respectiv o creștere cu 0,7 miliarde lei.

Se înregistrează scăderi ale încasărilor cu 49,3% față de aceeași perioadă a anului precedent la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități ca urmare a aplicării OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule.

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 15,2 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 289,9 miliarde lei, cu 14,5% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile de personal sunt cu 19,5% mai mari față de cele realizate în primele zece luni ale anului 2018, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut cu 16,6% față de primele zece luni ale anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, dar și la bugetul de stat.

Se înregistrează de asemenea creșterea cheltuielilor cu subvențiile cu 12,5%.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de aceeași perioadă a anului precedent cu 11,3%, fiind influențate, în principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând de la 1.000 lei la 1.100 lei, și cu 15% de la 1 septembrie 2019, ajungând de la 1.100 lei la 1.125 lei, precum și de creșterea nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei (de la 1 iulie 2018) și de la 640 lei la 704 lei ( începând cu septembrie 2019).

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și pe cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 26,8 miliarde lei, cu 30,4% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului