DREPTURILE OMULUI. Viktor Orban, nemulțumit de o decizie a Curții Supreme privind drepturile romilor

DREPTURILE OMULUI. Viktor Orban, nemulțumit de o decizie a Curții Supreme privind drepturile romilor
DREPTURILE OMULUI. Viktor Orban, nemulțumit de o decizie a Curții Supreme privind drepturile romilor. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15/05/2020, 14:21

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat vineri că o decizie a Curții Supreme de la Budapesta prin care le-au fost acordate despăgubiri unor elevi de etnie romă care au fost transferați în clase separate este „nedreaptă” și a cerut modificarea legislației pentru a preveni astfel de decizii în viitor.

Orban, care a preluat treptat controlul asupra multor aspecte ale vieții de zi cu zi din Ungaria, a provocat nemulțumiri în ianuarie, când a insinuat că statul ar trebui să ignore orice decizie a instanțelor de a le plăti despăgubiri cetățenilor de etnie romă, informează Reuters.

Cazul la care face referire Orban este cel al unei școli generale din Gyongyospata, un oraș din estul țării, care a fost centrul unor tensiuni etnice. Marți, Curtea Supremă a Ungariei a decis că respectiva școală nu a respectat standardele educaționale în legătură cu elevii de etnie romă, după ce i-a trimis forțat în clase separate, aflate la parterul clădirii.

Curtea a decis că autoritățile locale vor trebui să le plătească în total echivalentul a 310.000 de dolari elevilor care au avut de suferit de pe urma acestei decizii. Decizia confirmă un raport al Avocatului Poporului din 2011, potrivit căruia cetățenii de etnie romă au fost supuși segregării de-a lungul anilor.

În replică, premierul Orban a apărat conducerea școlii și a susținut că instituția a luat decizia separării elevilor de etnie romă pentru a preveni ca aceștia să îi hărțuiască pe ceilalți copii.

„Sunt absolvent de Drept, dar această decizie este cu totul nedreaptă. Ea oferă servicii legale, nu dreptate. Din centrul Budapestei, unde se află Curtea, justiția în Gyongyospata este invizibilă. Dar noi o vom găsi”, a declarat premierul Orban pentru postul de radio de stat.

Viktor Orban propune modificarea legislației

Orban a adăugat că Guvernul va decide modalitatea în care va respecta hotărârea instanței și că pune la punct ultimele detalii în legătură cu modificarea legislației, astfel încât asemenea decizii să nu mai poată fi luate de către judecători în viitor. Premierul nu a dat detalii despre modificările legislative propuse.

Activiștii pentru drepturile omului spun că minoritatea romă din Ungaria, care reprezintă aproximativ 5-7% din populație, trăiește în sărăcie, suferă din cauza discriminării în școli și în câmpul mucii, iar cetățenii de etnie romă au fost victimele intimidării și, uneori, violenței din partea extremei dreapta.

În replică, Orban a declarat că organizațiile pentru apărarea drepturilor omului ar fi finanțate de George Soros și că acestea s-ar folosi de cazuri precum cel de la Gyongyospata „pentru a pune mâna pe bani și pentru a ataca majoritatea”.

Recent, Ungaria a fost criticată într-un raport al organizației non-guvernamentale Freedom House. Potrivit raportului, țara nu mai poate fi considerată o democrație, date fiind puterile din ce în ce mai sporite ale Guvernului Orban.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...