CORONACRIZA. Câți români au gătit, de fapt, pe timp de pandemie și câți au comandat mâncare. Surprize în ceea ce privește conținutul sandvișurilor

CORONACRIZA. Câți români au gătit, de fapt, pe timp de pandemie și câți au comandat mâncare. Surprize în ceea ce privește conținutul sandvișurilor
9 din 10 români au gătit (92%) în timp ce numai 2 din 10 au comandat mâncare / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 29/05/2020, 12:49

Potrivit unei cercetări realizate de Ivox pentru Upfield (producător de margarină) în perioada 15-26 mai 2020, pe 1.601 de respondenți reprezentativi pentru 18+ adulți din mediul urban, 9 din 10 români au gătit (92%) în timp ce numai 2 din 10 dintre cei intervievați (20%) au comandat mâncare.

De asemenea, #coronacriza i-a determinat pe concetățenii noștri să fie mai interesați de coacerea propriei pâini acasă (31%), precum și de prăjituri și torturi (31%).

Conform rezultatelor sondajului, transmise Gândul.ro, oamenii intenționează să-și păstreze obiceiurile alimentare în situația actuală.

Ca atare, mai mult de jumătate dintre respondenți (53%) au spus că vor continua să cumpere aceeași cantitate de produse de la aceleași mărci preferate.

Doar un sfert dintre respondenți sunt hotărâți să cumpere mai puțin, dar rămân în continuare fideli produselor și brandurilor în care au încredere.

De asemenea, mai bine de 40% dintre români au mâncat mai multe fructe și legume în perioada pandemiei, imediat după relaxarea restricțiilor din luna mai.

Românii care gătesc, tind să improvizeze

Cercetările subliniază că românii tind să improvizeze mai mult în bucătărie, chiar și pe timp de pandemie. Astfel, buna parte a celor intervievați s-au descurcat cu ce au găsit în cămară (42%) și nu au planificat mesele cu o săptămână înainte.

Mai puțin de un sfert au cedat poftelor de moment și au mâncat mereu când au simțit că le este foame.

Prepararea hranei la domiciliu este văzută în continuare ca o activitate importantă de majoritatea românilor. De altfel, 68% dintre aceștia au petrecut o oră sau mai mult în bucătărie pentru a găti și doar 32% au pregătit mese în doar 15-30 de minute.

Produsul preferat pentru prepararea sandvișurilor

Conform rezultatelor studiului, cei intervievați au exprimat preferințe relativ conservatoare cu privirea la conținutul sandvișurilor.

Cercetarea a relevat că brânzeturile conduc detașat în opțiunile românilor pentru sandvișuri, astfel că 84% dintre respondenți au recunoscut că au optat pentru ele.

Salamul ocupă locul doi, fiind ales de 67% dintre respondenți.

Pentru mai mult de jumătate din respondenți, legumele sunt întotdeauna parte din sandvișuri, iar humusul sau salata de vinete sunt mai bine poziționate în preferințe decât carnea și ouăle.

Margarina modernă, o necunoscută pentru consumatori?

Margarina reprezintă și ea o opțiune pentru sandvișuri și sosuri pentru 25% din toți respondenții, în timp ce puțin mai mulți (42%) o folosesc pentru prepararea prăjiturilor și pentru produsele de patiserie.

Acest produs este apreciat pentru capacitatea sa de a se întinde cu ușurință (24%), pentru gust (18%) și accesibilitate (15%).

52% dintre persoanele intervievate nu utilizează sau nu au încredere în margarină, deoarece se spune că ar conține grăsimi trans nesănătoase (41%).

Înainte, spun cei care au realizat studiul, margarina era realizată prin tratament termic și adăugare de hidrogen, dar datorită inovațiilor nutriționale și tehnologice din anii ’90, uleiurile vegetale hidrogenate au fost eliminate complet din producție în ultimii treizeci de ani.

„Conținutul de acizi grași trans al tuturor margarinelor comercializate este sub limita prevăzută de Regulamentul EMMI (2g acizi grași trans/100 g conținut de grăsimi)”, susțin cei de la Upfield.

Sandvișul, aliment ocazional

Pentru perioada studiată, experții sursei citate au constatat că sandvișurile au fost considerate în mare măsură un aliment ocazional, deoarece 40% dintre respondenți le-au pregătit săptămânal.

În timpul pandemiei, românii au considerat sandvișurile potrivite mai degrabă pentru micul dejun (37%) sau o gustare în timpul zilei (33%).

Cu toate acestea, un sfert l-au văzut ca o opțiune pentru orice masă a zilei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Mașinile trebuie să îl aibă la bord. Devine obligatoriu din 1 iulie. UE a dat...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata