Klaus Iohannis: Nu este cazul să discutăm despre amânarea alegerilor. Este vremea să trecem la un alt tip de campanie electorală

Klaus Iohannis: Nu este cazul să discutăm despre amânarea alegerilor. Este vremea să trecem la un alt tip de campanie electorală
Klaus Iohannis despre organizarea alegerilor parlamentare în contextul recordului de noi cazuri Covid-19 înregistrat astăzi: "E important să aibă loc alegerile"Sursă foto: presidency.ro
Publicat: 16/09/2020, 19:55

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că nu consideră că în acest moment este cazul să fie luată în discuție posibilitatea amânării alegerilor locale.

Astfel, întrebat de către un jurnalist dacă alegerile locale nu ar trebui amânate în contextul în care, în iunie, când ar fi trebuit să aibă loc scrutinul, numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus era mai scăzut, șeful statului a explicat că, odată ce măsurile de protecție sunt respectate, nu se impune o asemenea măsură.

„În acest moment nu este cazul să discutăm despre amânarea alegerilor. Lucrurile sunt organizate, vor fi bine organizate și, altfel decât în iunie, acum știm mult mai bine cum să abordăm această epidemie. Dar rămâne vitală abordarea fiecăruia în parte. Portul măștii, distanțarea fizică și igiena rămân singurele piedici între virus și noi. Fiecare trebuie să fie conștient de acest lucru, iar dacă facem tot ce trebuie, atunci vom îngrădi răspândirea virusului. Locurile în care se va vota vor avea la dispoziție tot ce trebuie, de la măști de rezervă la dezinfectanți, circuite separate și tot ce a mai fost pregătit. Eu sunt de părere că putem să mergem să ne exprimăm votul dacă respectăm toate normele”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: Trebuie să ne apropiem mai mult de cetățean și să renunțăm la campaniile pline de atacuri la persoană

Președintele a mai declarat că este important pentru clasa politică să se îndrepte spre campanii electorale bazate pe nevoile cetățenilor în detrimentul campaniilor marcate de atacuri la persoană.

Totodată, el a mai spus că „un anumit mare partid” folosește, în general, atacuri la persoană și „subiecte inventate” în campaniile electorale.

Iohannis a adăugat că în rândul clasei politice există oameni valoroși, dar că este dreptul oricărui cetățean să candideze, astfel că apariția unor noi oameni în politică este binevenită.

„Putem să constatăm ușor că din când în când apar persoane noi în politică și unii au chiar succes. Pe de altă parte, este evident că a candida este un drept al oricărui cetățean și ceea ce mi se pare mie important în campanie este să ne îndepărtăm ușor-ușor de acel model de campanie cu tot felul de atacuri la persoană, cu tot felul de subiecte inventate și să ne apropiem mai mult de cetățean. Până la urmă, oamenii vor să audă cu ce proiecte vin candidații: dacă li se asfaltează strada, dacă se repară încălzirea centralizată, dacă se rezolvă problema cu transportul public, dacă se rezolvă problema traficului, problemă poluării, parcurilor, școlilor, spitalelor. Cam asta așteaptă oamenii să audă. Nu tot felul de certuri pe subiecte inventate. Întâmplarea face să fi trecut și eu prin câteva campanii și știu că un anumit mare partid folosește cu predilecție această metodă de a inventa subiecte ca să distragă atenția de la anumite carențe în administrație. Nu aș spune că trebuie să vină obligatoriu oameni noi. Avem oameni buni în politică. Dar cred că este momentul să facem altfel de campanie electorală. O campanie centrată pe nevoile comunităților”, a spus președintele.

Întrebat despre riscul unei prezențe scăzute a alegătorilor la urne și despre impactul unei asemenea situații asupra legitimității aleșilor, Iohannis le-a recomandat românilor să meargă la vot.

„Este posibil, am avut un astfel de caz în decembrie 2016, când credibilitatea celor aleși a fost profund afectată și tragem și acum din cauza acelui vot și acelui absenteism. Sper că ne este tuturor învățătură de minte și mergem la vot”, a spus șeful statului.

Alegerile locale de anul acesta vor avea loc pe 27 septembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
S-a schimbat legea în 2024 pentru cei care stau la bloc. A devenit obligatoriu să...
Încă o lovitură pentru Simona Halep. Necazurile se țin lanț
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
”Am plâns pentru el, este o victimă. Amărâtul de el” Elena Merișoreanu îi ia apărarea...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire