Referendum pentru „Fără penali în funcții publice”, odată cu alegerile parlamentare. Vlad Alexandrescu: „Vocea cetățenilor trebuie să fie auzită!”

Referendum pentru „Fără penali în funcții publice”, odată cu alegerile parlamentare. Vlad Alexandrescu: „Vocea cetățenilor trebuie să fie auzită!”
Inițiativa „Fără penali în funcții publice” este în dezbaterea comisiilor Senatului, cameră decizională
Publicat: 21/09/2020, 18:07

USR propune ca inițiativa legislativă de revizuire a Constituției „Fără penali în funcții publice” să fie votată de Senat, cameră decizională, în 6 decembrie, astfel încât referendumul să poată să fie organizat în aceeași zi cu alegerile parlamentare, respectiv în 6 decembrie.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a lansat, luni, pe pagina de Facebook, un apel pentru ca inițiativa legislativă să poată să fie votată de cetățenii români în cadrul unui referendum organizat în aceeași zi cu alegerile parlamentare.

Vlad Alexandrescu: România are acum posibilitatea să facă un pas mare înainte

„Au trecut doi ani de zile de când semnăturile pentru inițiativa „Fără Penali în Funcții Publice” au ajuns în Parlament. De atunci, PSD face orice să blocheze proiectul. Au încercat tot felul de tertipuri, au încercat să anuleze dosare cu semnături, au trimis mai puține la CCR, dar după lupte grele, proiectul a fost votat în Camera Deputaților. USR propune ca, în 6 noiembrie, Senatul să voteze inițiativa „Fără Penali” iar referendumul să fie organizat împreună cu alegerile parlamentare din 6 decembrie. Avem nevoie ca în Constituția României să scrie clar că cei care au fost condamnați penal să nu poată ocupa funcții publice, până la reabilitare. România are acum posibilitatea să facă un pas mare înainte. Vocea cetățenilor trebuie să fie auzită!”, a scris senatorul USR, pe Facebook.

Au trecut doi ani de zile de când semnăturile pentru inițiativa „Fără Penali în Funcții Publice” au ajuns în Parlament….

Posted by Vlad Alexandrescu on Sunday, September 20, 2020

În 21 septembrie 2018, USR a depus la Parlament a doua tranșă de semnături pentru inițiativa Fără penali în funcții publice, peste 780.000, îndeplinind astfel condițiile impuse de lege pentru declanșarea referendumului, respectiv 500.000 de semnături din 21 de județe.

Amânată în lipsă de cvorum

După votul din Camera Deputaților, proiectul a fost amânat în comisiile de specialitate ale Senatului, care este cameră decizională. În 22 iulie, parlamentarii USR reclamau că dezbaterea pe marginea inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției „Fără penali în funcții publice” a fost amânată pentru a doua oară în Senat, în condițiile în care mulți senatori din Comisia juridică și Comisia de Constituționalitate din Senat au lipsit astfel încât nu s-a putut asigura cvorumul necesar .

Conform procedurii, după dezbaterile din comisiile reunite, inițiativa ar urma să fie supusă votului din Plenul Senatului. În cazul în care ea primește votul favorabil a 2/3 din numărul senatorilor, Guvernul ar urma să organizeze referendumul de modificare a Constitiției în 30 de zile.

Ce prevede proiectul de lege

Motivarea Curții Constituționale cu privire la inițiativa USR- „Fără Penali în funcții publice” arată că aceasta este constituțională, dar interdicția este în marja de apreciere a legiuitorului și este circumscrisă unei sfere limitate de condamnări penale, iar măsura nu este perpetuă.

Conform proiectului de lege adoptat de Camera Deputaților:

Art. I. – După alineatul (2) al articolului 37 din Constituţia României, revizuită prin Legea nr. 429/2003, aprobată prin referendumul naţional organizat în zilele de 18 – 19 octombrie 2003 şi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 767 din 31 octombrie 2003, se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:

„(3) Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.”

Art. II. – Revizuirea Constituţiei se supune aprobării prin referendum, organizat potrivit dispoziţiilor art. 151 alin. (3) din Constituţia României, republicată.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Mașinile care nu mai trec ITP-ul. Vor pica inspecția tehnică periodică
Pasca cu ciocolată, fără zahăr sau gluten. Rețetă perfectă și pentru vegani
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Marsilia se pregătește să primească flacăra olimpică