Nelu Tătaru: Vom achiziţiona vaccinuri pentru întreaga populaţie

Nelu Tătaru: Vom achiziţiona vaccinuri pentru întreaga populaţie
Câți invitați putem avea la petrecerile de Sărbători. Anunțul făcut de Nelu Tătaru. Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 28/11/2020, 19:37

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat sâmbătă, la Iași, că România va primi 4,6% din cota lunară de vaccinuri împotriva SARS-CoV-2 a Comunității Europene.

Totodată, Tătaru a mai spus că imunizarea va fi eficientă atunci când 60-70% din populație va fi vaccinată și a dat garanții că România va achiziționa vaccinuri pentru întreaga populație, după cum informează site-ul agenției Agerpres.

„La nivelul Comunităţii Europene, noi reprezentăm 4,6% din fiecare livrare care se va face lunar. Odată cu obţinerea acestor avize de la Agenţia Europeană a Medicamentului, se poate face livrarea către statele membre (…) Nimeni nu ştie sigur când vor veni aceste tranşe. Ţine de autorizaţia pe care o vor obţine aceste firme. (…) Noi vom achiziţiona vaccinuri pentru întreaga populaţie. Se spune că avem o imunizare atunci când avem 60-70% din populaţie vaccinată”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Acesta a spus că în prezent sunt şase firme care au semnat cu Comunitatea Europeană pentru a livra vaccin împotriva COVID-19.

„Printre aceste şase avem trei firme care lucrează pe ARN mesager, două firme care lucrează pe virus atenuat şi o firmă care lucrează pe proteine. Toate cele şase firme au un grafic de livrare, sunt în faza de autorizare a vaccinului. În SUA sunt primele autorizări pentru firmele care vin de acolo, Agenţia Europeană a Medicamentului urmând ca la începutul lunii viitoare să evalueze şi să dea aceste avize. Fiecare dintre aceste firme au un grafic de livrare”, a adăugat ministrul.

Tătaru: Există un circuit al vaccinului în funcţie de firma care livrează

Ministrul a mai explicat că, la nivel național, vor exista circuite în funcție de compania care livrează respectivul vaccin.

„Sunt firme care livrează vaccin care trebuie ţinut între 2 şi 8 grade, sunt firme care livrează acel vaccin care trebuie ţinut între -80 şi -20 de grade. Această strategie de vaccinare a stabilit exact depozitul central, a stabilit depozitele din cele 6 regiuni, suntem în acea etapă de cartografiere. Etapa de cartografiere înseamnă că fiecare segment de populaţie este evaluat, a fost şi chestionat dacă este de acord cu acest vaccin. S-a dat acea informaţie despre vaccin ca şi potenţial maxim de a opri această pandemie. Ştim foarte bine că nu putem să ne imunizăm decât în două feluri: trecând prin boală sau făcând vaccin”, a spus Tătaru.

Mai multe companii din industria farmaceutică au anunțat că sunt in diferite faze ale testării pentru potențiale vaccinuri împotriva COVID-19.

Recent, compania americană Pfizer a anunțat că potențialul vaccin produs în colaborare cu firma germană BioNTech are o eficacitate de peste 90%, în timp ce companiile farmaceutice din întreaga lume se luptă să găsească modalități de prevenire a răspândirii virusului, care a fost contractat peste 54,4 milioane de oameni și a ucis peste 1,3 milioane de persoane, conform datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins.

Ulterior, compania Moderna a anunțat și ea că vaccinul său împotriva COVID-19 are o eficiență de aproape 95% și ar fi mai ușor de depozitat și de distribuit decât cel al Pfizer deoarece rămâne stabil la o temperatură de minus 20 de grade Celsius. Vaccinul produs de Pfizer are nevoie de o temperatură de minus 75 de grade pentru a fi depozitat.

Între timp, potrivit datelor preliminare din studiile de fază 3, potențialul vaccin împotriva coronavirusului dezvoltat de Universitătea Oxford împreună cu compania farmaceutică AstraZeneca are o eficacitate de 70,4%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Henric al VIII-lea, regele care și-a ucis două neveste