Andrei Baciu: În vară există toate șansele să fie suficiente vaccinuri pentru a putea ajunge la procentul ideal de imunizare a populației

Andrei Baciu: În vară există toate șansele să fie suficiente vaccinuri pentru a putea ajunge la procentul ideal de imunizare a populației
Cum vor călători cei care au avut COVID, dar n-au fost la doctor și nu au dovezi? Răspunsul lui Andrei Baciu
Publicat: 05/01/2021, 07:09

Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a spus că în vară se poate ajunge în România la un procent de 60-70% din populație vaccinată împotriva Covid-19, procentul ideal pentru crearea imunității în masă.

„În principiu este în regulă să spunem că undeva în vară există toate șansele să fie suficiente vaccinuri pentru a vaccina și pentru a putea ajunge la procentul ideal pe care l-am anunțat. Depindem foarte mult nu doar de momentul în care primim aceste autorizații penru vaccinuri, ci și de momentul în care vaccinurile respective vor fi livrate. Calculele se fac pe parcursul unui an, deci vorbim despre 2021. Cert este că în trimestrul întâi, pe lângă cel de la Pfizer se așteaptă autorizația și pentru vaccinul produs de Moderna. Acestea sunt lucrurile pe care le cunoaștem. Ulterior mai este o provocare la nivelul capacității de producție, o provocare globală și se fac demersuri și în acest sens.

Există o dinamică destul de accelerată. Lucrurile pot căpăta turnuri pozitive de pe o zi pe alta cum s-a și întâmplat înante de Crăciun”, a declarat Andrei Baciu în emisiunea moderată de Tudor Mușat la B1TV.

Baciu nu a spus însă dacă vaccinarea va fi încheiată în acest an sau se va prelungi în 2022: „Este foarte greu să fac o estimare pentru că există aceste variabile majore: câte vaccinuri vom primi, câte companii vor primi autorizație și câte vor ajunge în România. Ulterior depinde și de momentul în care ele vor ajunge”.

Acesta susține că numărul celor care se vor imuniza zilnic va trece de 20.000.

„Nu este corect să facem calculul pornind de la această prezumţie de 20.000 pe zi ca fiind maximală sau finală. (…) Evident că vor creşte (…) Ne dorim să creăm un cadru favorabil vaccinării, dar, în acelaşi timp, un cadru de o siguranţă maximală, motiv pentru care nu poţi să accelerezi peste măsură, să faci rabat de la aceste criterii de siguranţă, pentru că sunt foarte multe elemente, plecând de la trasabilitatea, de la transportul şi depozitarea vaccinului până la procedurile locale”, a adăugat Baciu.

„Vom accelera pe cât se poate procesul de vaccinare. Numărul centrelor va crește progresiv în luna ianuarie”

„Dacă în prima etapă a procesului de vaccinare vorbim despre 370 de centre de vaccinare care funcționează în unități medicale și mobile, în a doua etapă, suplimentar, mai vorbim de 930 de centre de vaccinare.

Pentru București vor fi și centre pentru vaccinare mai mari, precum cel amenajat la Romexpo, unde va fi asigurată o capacitate de vaccinare mai mare.

Cred că este important să înțelegem contextul. România nu a negociat individual. S-a luat decizia la nivelul Comisiei să negocieze pentru toate statele membre. Comisia a dorit să asigure o variabilitate maximală a disponibilității de vaccinuri. Toate comoaniile care aveau potențialul să producă un vaccincare să primească recomandare și ulterior autorizație, toate aceste companii în număr de 6, Comiia a semnat un acord prealabil, dintre care una a primit deja autorizație de punere pe piață. Suplimentar se așteaptă autorizația și pentru compania Moderna în jurul datei de 6 ianuarie.

Mai mult decât atât am vorbit inițial de 200 de milioane de doze care au fost distribuite echitabil la nivelul UE proporțional cu populația. România a reprezentat 4,3% din populația UE a primit o tranșa de 8,6 milioane de doze din cele 200 de milioane (repartizate). Suplimentar de la Pfizer-BioNTech s-a mai semnat un contract prin care România va primi ,3 milioane de doze care reprezintă 4,3% din 100 milioan ede doze, cât a pus compania la dispoziție suplimentar”, a explicat Baciu la B1TV.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Alertă pentru cei care stau la BLOC. Decizia de care nu s-a aflat până acum:...
Noi tendințe în modă. Blugii pătați în dreptul șlițului stârnesc scandal
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Din ce sunt făcute stelele? Răspunsul l-a dat Cecilia Payne Gaposchkin în 1925