Corneliu Pascu, presedinte Iridex Group, la GANDUL LIVE: „Primăria Capitalei trebuie să intervină, să coordoneze și să controleze serviciul de salubrizare”

Corneliu Pascu, presedinte Iridex Group, la GANDUL LIVE: „Primăria Capitalei trebuie să intervină, să coordoneze și să controleze serviciul de salubrizare”
Publicat: 08/01/2021, 15:11

Corneliu Pascu, președinte Iridex Group, a vorbit la GÂNDUL LIVE, despre rolul Primăriei Capitalei și a primăriilor de sector în colectarea și tratarea deșeurilor biodegradabile, precum și despre reglementarea legislației care, nemodificată, atrage după sine o serie de sincope și aduce un prejudiciu de imagine societăților de colectare a deșeurilor.

„Prima soluție pe care o avem toți din țara asta este să respectăm legislația, iar edilii să o cunoască pentru că este foarte clară”

„Prima soluție pe care o avem toți din țara asta este să respectăm legislația, iar edilii să o cunoască pentru că este foarte clară. Antevorbitorul meu, (n.r. Robert Negoiță) spunea că nu are în atributii colectarea biodeseurilor. Sigur, colectarea biodeseurilor, ca și colectarea separată a deșeurilor din ambalaje revine, conform Legii 215, „autorităților locale și Sectoarelor, cu excepția organizării, tratării mecano-biologice a deșeurilor municipale și a celor similare de administrare a depozitelor de deșeuri și instalațiilor de eliminare a deșeurilor”.

„Primăria Capitalei trebuie să intervină, să coordoneze și să controleze serviciul de salubrizare”

„Tratarea biodeseurilor  revine Primăriei Capitalei. Primăriile de Sector au obligația de a colecta separat biodeseurile, iar Primăria Capitalei trebuie să indice prin Caietul de sarcini locul unde se face tratarea deșeurilor biodegradabile, locul unde se elimina deșeurile, și numai astfel fiecare autoritate știe ce trebuie să facă.

Iridex are o stație de compost de 40.000 de tone/an, autorizată și care funcționează parțial. Funcționează parțial cu deșeuri rezultate de la stațiile de sortare, nu biodeseuri colectate. Aici trebuie să își facă rolul de coordonator și de control a serviciului de salubrizare Primăria Capitalei care, în ultimii 15 ani, s-a derogat frecvent de sarcina atribuită de lege, inclusiv în eliminarea deșeurilor. După cum știți, depozitul pe care îl administrăm este al Primăriei Capitalei, nu al Index, cum alți primari au indus în eroare”.

„Ministerul Mediului ar trebui să controleze prin Garda de Mediu autoritățile locale”

„Dacă nu respectăm legislație,  nu obținem nici autorizații. Nu este adevărat că nu suntem pregătiți pentru tratarea biodeseurilor. Avem 34 de stații de tratare a biodeseurilor biodegradabile, finanțate din fonduri europene. Aceste stații nu sunt puse în funcțiune, tot din motivul că autoritățile locale nu au reușit să încredințeze colectarea deșeurilor separat și ca astăzi să funcționeze. Noi operăm în două județe, dar instalațiile de compostare nu funcționează din lipsa  colectării separatate a deșeurilor și aducerea lor la aceste centre de management a deșeurilor. Numai implicarea autorităților locale poate ajuta. Ministerul Mediului ar trebui să controleze prin Garda de Mediu autoritățile locale, ce atribuții au și ce respectă sau nu.

La nivelul Sectorarelor se colectează deșeurilor prin amânarea unor contracte de delegare, expirate de 15 ani, care nu au mai fost reînnoite la parametrii legislației, odată cu aderarea României la UE. Trebuie căutate verigile care nu funcționează, iar la nivelul Guvernului, există un Comitet Național de Gestionare a Guvernului, care ar trebui să facă analize în fiecare județ și să schimbe prin legislație sau prin schimbarea mentalității edililor. Altfel, se aruncă cu noroi în tot felul de societăți”, a concluzionat Corneliu Pascu la  GÂNDUL LIVE.

Primarul Sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiță, a declarat, vineri, la GÂNDUL LIVE, că administrația pe care o conduce a trimis solicitare la DSP de acum trei luni pentru ridicarea unei stații de reciclare a gunoiului, însă, până acum nu s-a primit niciun răspuns. „Își bat joc de noi, asta este administrația centrală”, spune Negoiță.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?