Ce îi răspunde Ministerul Sănătății lui Emil Boc. Primarul din Cluj ceruse schimbarea modului în care se calculează rata de infectare cu SARS-CoV-2

Ce îi răspunde Ministerul Sănătății lui Emil Boc. Primarul din Cluj ceruse schimbarea modului în care se calculează rata de infectare cu SARS-CoV-2
Ce îi răspunde Ministerul Sănătății lui Emil Boc. Primarul din Cluj ceruse schimbarea modului în care se calculează rata de infectare cu SARS-CoV-2. Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 22/02/2021, 11:21

Tot mai mulți primari sunt nemulțumiți de modul în care este calculată rata de incidență COVID-19 și susțin că localitățile lor ar fi victimele propriului succes.

Edilii ridică o problemă simplă: aceștia susțin că atunci când se testează mult, numărul de cazuri de COVID-19 este mare, motiv pentru care ar trebui cumva să fie ponderat acest efect atunci când se calculează rata de infectare pentru a nu pune la pământ economia locală, informează Digi24.

Primarul din Cluj Napoca, Emil Boc, spunea, spre exemplu, că a făcut demersuri în acest sens pe lângă autoritățile centrale, însă nu s-a schimbat nimic.

Recent, și primarul din Alba Iulia a cerut modificarea regulilor privind calcularea ratei de incidență a COVID-19. O opinie similară a avut și primarul Timișoarei.

„Suntem corecți, testăm, facem vaccinuri, respectăm măsuri impuse, dar la capitolul testări ajungem să punem economia pe butuci. Am cerut un singur lucru: să se coreleze nivelul de testare cu rata de infectare. Dacă testezi mai mult, să se pondereze că ai făcut mai multe teste și de aceea rata e mai mare! Ni s-au făcut promisiuni, dar suntem cu ele în brațe. Eu cred că sunt experți care sunt rupți de realitate, sunt cu ochii în calculator și nu se uită cu un ochi în realitate. Realitatea din ecran e diferită de cea din viața reală. Să nu omoare economia, până nu e prea târziu!”, spune Emil Boc.

Răspunsul Ministerului Sănătății

Întrebată de către jurnaliștii Digi24 ce părere are în legătură cu nemulțumirile edililor, Andreea Moldovan, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, nu s-a declarat întru totul de acord cu aceștia

„Eu aș pune altfel problema: faptul că în cele trei județe se testează mai mult este, de fapt, un exemplu de grijă suplimentară față de populația din județele respective, pentru că este dorința de a vedea pe ce date stai, și nu de a ascunde printr-o netestare corespunzătoare ceea ce se întâmplă de fapt în realitate. Deci, aș spune că este un lucru bun că testează și că știu mai corect ce se întâmplă în județele respective, iar pe de altă parte, faptul că sunt nevoiți să închidă clase sau școli sau activitatea HoReCa este, de asemenea, din punctul meu de vedere, un motiv de grijă pentru populație, pentru că prin astfel de măsuri, pe care le vedem aplicate la nivel mai mic sau mai mare în toată lumea, de fapt vedem că se poate obține o scădere și o domolire, practic, a procesului epidemic”, a explicat secretarul de stat.

Andreea Moldovan mai susține că nu ar fi corect să fie luat în calcul și numărul de teste efectuate, deoarece relevant este de fapt procentul de teste pozitive.

„Statistic, nu e corect să facem așa ceva (să fie luate în calcul și numărul de teste efectuate, n. red.), pentru că de fapt ne interesează procentul de teste pozitive. Acolo e important și numărul total, dar numărul îl știm cu toții și dacă sunt 200 de teste pozitive sau 300, nu avem siguranța că în populație sunt doar atâtea. Nu ar fi corect să modificăm rata de incidență care să se aplice acestor județe. Din contră, ceea ce trebuie să facem – și iarăși este un proiect la care lucrăm și sper să se definitiveze și el cât mai repede – ar fi să se crească accesul populației pentru testare, pentru că e important să testăm, e important să raportăm ce avem pozitiv, pentru că atunci putem trage niște concluzii corecte”, a adăugat Andreea Moldovan.

Andreea Moldovan: Există capacitate de testare, ea nu trebuie neapărat crescută

Secretarul de stat mai spune că în România există capacitate de testare și, în prezent, aceasta nu trebuie să fie neapărat crescută.

„Avem acele laboratoare care fac PCR și care sunt în continuare disponibile, avem și testele de antigen rapid, care iarăși sunt disponibile și ne-ar ajuta să avem niște rezultate rapide. Nu e atât problema de capacitate de testare, dar e extrem de important ca populația să fie informată și să înțeleagă că este important să se testeze la cele mai mici simptome de boală și de asemenea este extrem de important ca aceste rezultate pozitive să fie raportate, pentru că atunci și oamenii care sunt în cauză vor putea să aibă parte de o supraveghere medicală mai bună – nu neapărat internare, știu că e ceva care sperie pe toată lumea, dar măcar, ca pozitiv, să poată fi urmărit mai bine”, a argumentat Andreea Moldovan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Aterizare fără roțile din față pentru un avion Boeing 767! VIDEO de necrezut