Ce îi răspunde Ministerul Sănătății lui Emil Boc. Primarul din Cluj ceruse schimbarea modului în care se calculează rata de infectare cu SARS-CoV-2

Ce îi răspunde Ministerul Sănătății lui Emil Boc. Primarul din Cluj ceruse schimbarea modului în care se calculează rata de infectare cu SARS-CoV-2
Ce îi răspunde Ministerul Sănătății lui Emil Boc. Primarul din Cluj ceruse schimbarea modului în care se calculează rata de infectare cu SARS-CoV-2. Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 22/02/2021, 11:21

Tot mai mulți primari sunt nemulțumiți de modul în care este calculată rata de incidență COVID-19 și susțin că localitățile lor ar fi victimele propriului succes.

Edilii ridică o problemă simplă: aceștia susțin că atunci când se testează mult, numărul de cazuri de COVID-19 este mare, motiv pentru care ar trebui cumva să fie ponderat acest efect atunci când se calculează rata de infectare pentru a nu pune la pământ economia locală, informează Digi24.

Primarul din Cluj Napoca, Emil Boc, spunea, spre exemplu, că a făcut demersuri în acest sens pe lângă autoritățile centrale, însă nu s-a schimbat nimic.

Recent, și primarul din Alba Iulia a cerut modificarea regulilor privind calcularea ratei de incidență a COVID-19. O opinie similară a avut și primarul Timișoarei.

„Suntem corecți, testăm, facem vaccinuri, respectăm măsuri impuse, dar la capitolul testări ajungem să punem economia pe butuci. Am cerut un singur lucru: să se coreleze nivelul de testare cu rata de infectare. Dacă testezi mai mult, să se pondereze că ai făcut mai multe teste și de aceea rata e mai mare! Ni s-au făcut promisiuni, dar suntem cu ele în brațe. Eu cred că sunt experți care sunt rupți de realitate, sunt cu ochii în calculator și nu se uită cu un ochi în realitate. Realitatea din ecran e diferită de cea din viața reală. Să nu omoare economia, până nu e prea târziu!”, spune Emil Boc.

Răspunsul Ministerului Sănătății

Întrebată de către jurnaliștii Digi24 ce părere are în legătură cu nemulțumirile edililor, Andreea Moldovan, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, nu s-a declarat întru totul de acord cu aceștia

„Eu aș pune altfel problema: faptul că în cele trei județe se testează mai mult este, de fapt, un exemplu de grijă suplimentară față de populația din județele respective, pentru că este dorința de a vedea pe ce date stai, și nu de a ascunde printr-o netestare corespunzătoare ceea ce se întâmplă de fapt în realitate. Deci, aș spune că este un lucru bun că testează și că știu mai corect ce se întâmplă în județele respective, iar pe de altă parte, faptul că sunt nevoiți să închidă clase sau școli sau activitatea HoReCa este, de asemenea, din punctul meu de vedere, un motiv de grijă pentru populație, pentru că prin astfel de măsuri, pe care le vedem aplicate la nivel mai mic sau mai mare în toată lumea, de fapt vedem că se poate obține o scădere și o domolire, practic, a procesului epidemic”, a explicat secretarul de stat.

Andreea Moldovan mai susține că nu ar fi corect să fie luat în calcul și numărul de teste efectuate, deoarece relevant este de fapt procentul de teste pozitive.

„Statistic, nu e corect să facem așa ceva (să fie luate în calcul și numărul de teste efectuate, n. red.), pentru că de fapt ne interesează procentul de teste pozitive. Acolo e important și numărul total, dar numărul îl știm cu toții și dacă sunt 200 de teste pozitive sau 300, nu avem siguranța că în populație sunt doar atâtea. Nu ar fi corect să modificăm rata de incidență care să se aplice acestor județe. Din contră, ceea ce trebuie să facem – și iarăși este un proiect la care lucrăm și sper să se definitiveze și el cât mai repede – ar fi să se crească accesul populației pentru testare, pentru că e important să testăm, e important să raportăm ce avem pozitiv, pentru că atunci putem trage niște concluzii corecte”, a adăugat Andreea Moldovan.

Andreea Moldovan: Există capacitate de testare, ea nu trebuie neapărat crescută

Secretarul de stat mai spune că în România există capacitate de testare și, în prezent, aceasta nu trebuie să fie neapărat crescută.

„Avem acele laboratoare care fac PCR și care sunt în continuare disponibile, avem și testele de antigen rapid, care iarăși sunt disponibile și ne-ar ajuta să avem niște rezultate rapide. Nu e atât problema de capacitate de testare, dar e extrem de important ca populația să fie informată și să înțeleagă că este important să se testeze la cele mai mici simptome de boală și de asemenea este extrem de important ca aceste rezultate pozitive să fie raportate, pentru că atunci și oamenii care sunt în cauză vor putea să aibă parte de o supraveghere medicală mai bună – nu neapărat internare, știu că e ceva care sperie pe toată lumea, dar măcar, ca pozitiv, să poată fi urmărit mai bine”, a argumentat Andreea Moldovan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”