GÂNDUL LIVE. Creșterea economică a României. Consultant financiar: Nu am repornit economia așa cum trebuia / „Proiectul de buget este doar o culegere de bune intenții” – VIDEO

Publicat: 10/03/2021, 13:28
Actualizat: 10/03/2021, 14:26

Creșterea economică a României din ultimul trimestru al anului trecut a venit cu prețul vieților omenești întrucât țara noastră a fost printre puține în care restrițiile au fost relaxate, susține consultantul financiar Adrian Negrescu la GÂNDUL LIVE. 

Consultantul financiar Adrian Negrescu este de părere că economia românească nu a fost repornită așa cum ar fi trebuit, astfel încât riscurile de infectare cu SARS-COV-2 să fie prevenite.

Creșterea economică a României: „A venit pe o problemă foarte dificilă din punct de vedere al pandemiei”

Premierul Florin Cîțu a anunțat marți, 9 martie, că România a avut cea mai mare creștere economică din UE în trimestrul IV din 2020.

„Vedeam datele pe ultimul trimestru al anului trecut., Da, trebuie să fim optimiști și să mizăm pe ideea că o crească economia. Dar, din păcate, creștere economică din trimestru patru a anului trecut a venit pe o problemă foarte dificilă din punct de vedere al pandemiei. Să nu uităm că noi am fost printre puținele țări care au relaxat măsurile de restricții în perioada trimestrului patru. Și cu ce cost? M-am uitat pe datele INS, am avut aproape 100.000 de noi cazuri de îmbolnăvire. (…) Costurile sociale, costurile vieților umane, din păcate, s-au văzut.

Da, am repornit economia, dar nu am știut cum să o repornim așa cum trebui încât să prevenim riscurile de infectare. Îmi este teamă că ultimele măsuri anunțate astăzi de premier (…) s-ar putea să creeze și mai multe probleme decât să genereze o temperare a numărului de îmbolnăviri având în vedere că nu au la baza lor un studiu, o explicație concretă (…) Sunt multe semne de întrebare care continuă. Nu am învățat nimic din experiența din 2020 și continuăm să luăm măsuri de acest gen, de pe o zi pe alta, care afectează mediul economic”, a susținut Adrian Negrescu.

Proiectul de buget – o culegere de bune intenții

Proiectul de buget este doar o culegere de bune intenții. Pleacă de la premisa unei creșteri economice care e puțin (probail) să se întâmple. Să crească economia 4,3 ar însemna să scăpăm de pandemie și businessul să repornească. Din păcate, experiența ultimelor două luni ne arată că situația nu este atât de roză. Principalul exportator al țării, Dacia, e într-o criză puternică, și-a oprit producția din cauza crizei de subansamble. Statul a fost nevoit să împrumute în primele două luni de zile 21 de miliarde de lei pentru a-și acoperi cheltuielile. (Este) dublu față de cât estima înainte de începutul anului. Situația nu este una foarte-foarte bună iar proiectul de buget și această creștere economică trebuie privite cu multe rezerve. Vom supraviețui în 2021. Acesta este cuvântul de ordine – supraviețuirea”, a explicat consultantul financiar la GÂNDUL LIVE.

„Căderea economică din 2020 s-ar putea să se prelungească și în 2021”

„Lucrurile nu cred că își vor reveni la normal având în vedere acesta al treilea val al pandemiei și accentuarea problemelor economice. Avem 60.000 de companii care se află în pragul insolvenței. Avem un blocaj financiar care se accentuează în economie. Se plătesc facturile undeva la 120 de zile. Sunt multe companii care în momentul de față suferă de lipsă de bani. Au bani pentru o lună – două maxim să supraviețuiască. Sunt multe probleme în economiei pe care, din păcate, guvernanții nu le-au luat în calcul atunci când au construit acest proiect de buget. Mi-e teamă că în absența banilor europeni lucrurile vor lua o turnură destul de gravă din punct de vedere economic. Căderea economică din 2020 s-ar putea să se prelungească și în 2021”, a mai susținut expertul.

Economia în 2021: Unele sectoare își vor reveni, altele se vor adânci în criză

„Vor fi sectoare care își vor reveni în 2021. Va fi evoluție econimică sub forma literei K, unele sectoare își vor reveni, altele vor continua să rămână în criză sau se vor adânci în criză. E o situație neobișnuită, cu care nu ne-am mai confruntat din punct de vedere economic. E o situație pe care trebuie să o tratăm cu măsuri predictibile. Din păcate nu vedem acest lucru. Vedem că inclusiv programele de ajutorare a mediului de afaceri s-au poticnit, nu sunt bani, nu se alocă sprijin suficient. Mai mult decât atât, impunem noi restricții fără să explicăm oamenilor sau fără să le dăm posibilitatea de a se pregăti pentru aceste restricții. Mă refer aici în special la mediul de afaceri”, a conchis adrian Negrescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Alertă pentru cei care stau la BLOC. Decizia de care nu s-a aflat până acum:...
Noi tendințe în modă. Blugii pătați în dreptul șlițului stârnesc scandal
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Din ce sunt făcute stelele? Răspunsul l-a dat Cecilia Payne Gaposchkin în 1925