STATISTICĂ: Recensământul General Agricol costă 320 milioane lei și la el vor lucra peste 20.000 de persoane. Primele date vor fi anunțate în martie 2022

STATISTICĂ: Recensământul General Agricol costă 320 milioane lei și la el vor lucra peste 20.000 de persoane. Primele date vor fi anunțate în martie 2022
Publicat: 10/05/2021, 17:11
Actualizat: 10/05/2021, 17:18

Preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei, afirmă că fondurile totale alocate pentru efectuarea Recensământului General Agricol (RGA) se ridică la 320 milioane lei, iar la această acțiune participă peste 20.000 de persoane, care vor vizita, în perioada 10 mai – 31 iulie, circa 3,2 milioane de exploatații agricole, mai puțin cu 400.000, raportat la acum 10 ani. 

RGA – runda 2020 are scopul de a colecta, prelucra şi disemina datele privind structura exploataţiilor agricole din România, principiul de bază fiind utilizarea terenurilor şi deţinerea animalelor.

Primele rezultate vor fi făcute publice în luna martie a anului viitor, iar rezultatele finale vor fi anunțate, conform calendarului european, la sfârşitul anului 2022 – preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Tudorel Andrei.

Din fondurile totale alocate RGA, o sumă de patru milioane de euro provine de la Eurostat, fiind cel mai mare sprijin din Uniunea Europeană pentru a susţine această activitate.

„În cadrul acestei acţiuni sunt implicate în jur de 20.000 de persoane, recenzori care lucrează la culegerea efectivă a datelor în teritoriu. În afara lor, DAJ-urile (Direcţiile Agricole Judeţene n.r.), Direcţiile Teritoriale de Statistică, colegii noştri din INS, din MADR şi de la STS în toată această perioadă lucrează efectiv. Deci este o activitate amplă. Gândiţi-vă că vizităm peste 3,2 milioane de exploataţii agricole, ceea ce nu este un lucru foarte simplu”, a declarat Tudorel Andrei, într-o conferință de presă desfășurată la Ministerul Agriculturii cu ocazia lansării RGA 2020.

Recensământul General Agricol este o acţiune de mare anvergură care va asigura informaţiile complexe şi datele statistice pentru realizarea unui tablou exhaustiv al caracteristicilor structurale ale exploataţiilor agricole necesare fundamentării programelor şi politicilor agricole şi de dezvoltare rurală.

Legislaţia europeană referitoare la structura exploataţiilor agricole şi recomandările Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) prevăd organizarea şi efectuarea de recensăminte generale agricole la intervale de 10 ani.

Premieră: Platforma de culegere a datelor

Recensământul din acest an constituie și o premieră, pentru că este pentru prima dată când partenerii în proiect – Ministerul Agriculturii, INS, Ministerul de Interne şi STS propun culegerea datelor direct în format electronic.

„Noi lansăm astăzi şi platforma de culegere a datelor. Este pentru prima dată când o asemenea operaţiune atât de complexă se bazează pe culegerea datelor direct în format electronic. Avem aici sau am avut o colaborare extraordinar de bună cu colegii de la Banca Mondială şi colegii noştri de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Este o muncă pe care am început-o în urmă cu doi ani şi astăzi avem primele rezultate concrete”, a precizat Tudorel Andrei.

Unul dintre obiectivele importante ale recensământului este ca datele să poată să fie obţinute anual, cel puţin, pe variabilele importante din surse administrative. RGA are la bază legislaţia naţională, care este armonizată cu cea europeană, iar variabilele incluse în chestionar sunt comune tuturor ţărilor membre, potrivit șefului INS.

Citește și https://www.gandul.ro/financiar/macroeconomie/agricultura/interdictie-focar-de-gripa-aviara-la-o-ferma-din-mures-ansvsa-a-suspendat-comertul-ambulant-cu-pasari-vii-timp-de-30-de-zile-19627918

„Conform regulamentului european, România are obligaţia să asigure furnizarea datelor pornind de la utilizarea terenurilor agricole după localizarea administratorului terenului agricol. Noi, folosind şi sursele administrative pe care le avem la Ministerul Agriculturii, vom asigura statistici atât conform regulamentului european, dar şi pornind de la localizarea efectivă a terenului agricol. Deci, este o muncă dublă pe care o realizăm în această perioadă”, a declarat Tudorel Andrei.

Strategii de viitor pe baza datelor RGA

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, prezent la conferință, a declarat că după finalizarea RGA, urmează o altă acțiune la fel de importantă: definitivarea Planului Naţional Strategic (PNS) pentru perioada 2023 – 2027, iar datele obținute în urma efectuării RGA vor fi de mare ajutor în elaborarea viitoarelor politici agricole.

„După finalizarea Recensământului General Agricol vom avea o imagine mai exhaustivă în ceea ce priveşte modul de deţinere a terenurilor, de utilizare a terenurilor, a numărului de animale, dar şi a numărului de oameni care activează în agricultură, iar cu dinamica acestor cifre vom putea construi strategii în viitor. (…) Aşteptăm finalizarea recensământului pentru că la finele anului 2022 trebuie să definitivăm şi noi, la Ministerul Agriculturii, Planul Naţional Strategic pentru perioada 2023 – 2027, ştiind faptul că pentru 2021 şi 2022 avem o perioadă de tranziţie şi programele sunt pregătite să le lansăm în săptămânile următoare”, a afirmat Adrian Oros.

România deţine cele mai multe, dar și cele mai mici exploataţii agricole din UE –  circa 33% din numărul total de exploataţii agricole, cu o dimensiune medie de circa 3,6 hectare/exploataţie, cu mult mai mică decât dimensiunea medie de la nivelul Uniunii, de 16,6 hectare/exploataţie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic