ALIMENTE: Reguli mai stricte privind siguranța și calitatea alimentelor produse de companiile românești, începând cu 1 iulie

ALIMENTE: Reguli mai stricte privind siguranța și calitatea alimentelor produse de companiile românești, începând cu 1 iulie
Publicat: 19/05/2021, 15:32
Actualizat: 19/05/2021, 15:35

Companiile românești prezente în hipermarketuri vor avea, începând cu data de 1 iulie, reguli mai stricte pentru certificarea producției de alimente și care vizează siguranța și calitatea alimentară. România devine a treia țară din Europa care recunoaște cel mai înalt standard în domeniu (IFS Food 7), prin care produsele sunt intens controlate.

Prin această certificare internațională, recunoscută oficial de autorități, producătorii își pot comercializa produsele în marile lanțuri de retail, dar să și exporte în toată lumea, inclusiv în piețe greu accesibile precum SUA.

„Am pus bazele unei colaborări transparente între IFS Management GmbH și ANSVSA, benefică pentru toate părțile implicate: autoritate, consumatori și operatori. Dorim să avem un parteneriat pe termen lung, iar anul viitor să avem statistici care să ne ajute să modificăm legislația în funcție de problemele identificate în auditurile IFS Food pe calitatea și siguranța alimentelor și să luăm măsuri imediate pentru a proteja consumatorii”, a declarat Mihai Ponea, director general al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în cadrul conferinței IFS 2021, organizată de INAQ Consulting și IFS Management GmbH.

Certificarea este cu atât mai importantă cu cât dezvoltarea de produse alimentare românești sigure și de calitate poate să deschidă producătorilor români accesul către lanțurile mari din retail nu doar de la noi, ci și din străinătate.

„Singura soluție pentru companiile românești, care vor să se extindă sau care vor să exporte, rămâne obținerea unui pașaport internațional, un certificat IFS – INTERNATIONAL FEATURED STANDARDS, care să ateste siguranța și calitatea alimentelor, pentru consumator. Atât autoritățile, cât și companiile, sunt interesate să fie dezvoltată o bază de date premium, care să ateste siguranța și calitatea produselor, iar marile rețele de comercianți să-și extragă din aceasta cei mai buni parteneri”, a declarat Ionuț Nache, director general Inaq Consulting.

În primele trei luni ale acestui an, exportul de alimente și animale vii al României a scăzut cu 10,2% față de aceeași perioada a anului 2020, iar importurile au crescut 4,1%, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).

,,Această nouă certificare permite producătorilor de alimente să participe la negocieri sau licitații pentru mărcile proprii ale retailerilor, să aibă acces la rapoartele lunare centralizatoare care conțin alertele de siguranța alimentelor din întreaga lume și să exporte produsele inclusiv în SUA, pentru că cerințele sunt aliniate cu Food Safety Management Act (FSMA), legislația națională privind siguranța alimentelor”, a susținut Stephan Tromp, Managing Director IFS Mmanagement GMBH.

Conferința IFS 2021 s-a desfășurat în format digital și a reunit reprezentanți ai Autorității Nționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), ai producătorilor de produse alimentare și ai furnizorilor de servicii pentru FMCG și retail, ai marilor rețele comerciale din România, alături de partenerii și susținătorii evenimentului.

Ce este IFS FOOD 7

IFS Food 7 este un standard internațional privind calitatea și siguranța produselor alimentare care permite evaluarea sistemelor de management într-o abordare unitară și este recunoscut de Global Food Safety Initiative – GFSI (Inițiativa Globală pentru Siguranța Alimentelor).

Acesta permite auditarea furnizorilor ce fabrică produse alimentare sub marca proprie a lanțurilor de retail și en-gros şi a altor producători și se aplică doar companiilor producătoare de alimente sau celor care ambalează produse alimentare vrac.

Standardul se aplică în toate etapele de procesare a alimentelor, imediat după producătorul agricol primar, și include cerințe detaliate referitoare la infrastructura, mediul în care se fabrică produsele alimentare, bune practici de igienă și bune practici de fabricație.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni