GARANTARE. Alexandru Nazare: Jumătate din plafonul pentru „Noua Casă” este acoperit. Solicitările de garantare se ridică la peste 735 milioane lei

GARANTARE. Alexandru Nazare: Jumătate din plafonul pentru Noua Casă este acoperit. Solicitările de garantare se ridică la peste 735 milioane lei
Publicat: 08/06/2021, 16:40
Actualizat: 08/06/2021, 16:51

Valoarea totală a solicitărilor de garantare transmise în cadrul programului „Noua Casă”, în perioada 29 martie – 4 iunie 2021, se ridică la peste 735 de milioane de lei, ceea ce reprezintă aproximativ 49% din plafonul de 1,5 miliarde lei alocat pentru 2021, a anunţat ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.

Astfel, dintre cele peste 5.500 de persoane fizice care au aplicat, 84% beneficiază de credite cu o valoare individuală de până la 70.000 de euro, în timp ce 16% au acces la  credite de până la 140.000 de euro, a precizat ministrul pe o reţea de socializare.

Programul „Noua Casă” este un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziţia unei locuinţe prin contractarea de credite garantate de stat.

Beneficiarii pot achiziţiona în cadrul programului locuinţe noi, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

De aemenea,  este vorba de locuinţe consolidate, destinate achiziţionării, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat şi alte categorii de locuinţe, recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţii noi sau de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, potrivit Agerpres.

Garanţiile acordate in cadrul Programului sunt garanţii în numele şi în cont stat, iar procentul de garantare se aplică în funcţie de categoria de locuinţă.

Plafoanele maxime ale garanţiilor

Plafoanele maxime ale garanţiilor sunt de până la 60% pentru creditele pentru locuinţe noi, de până la 140.000 de euro, avansul solicitat beneficiarului fiind de 15%; de până la 50% pentru credite pentru locuinţe noi de până la 70.000 de euro, avansul solicitat fiind de 5%; de până la 50% pentru credite pentru locuinţe vechi de până la 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%.

Programul „Noua Casă”- varianta actualizată a programului „Prima Casă” se desfăşoară prin intermediul a 14 bănci partenere.  Plafonul alocat pentru anul 2021 este în sumă de 1,5 miliarde lei, iar până la data de 31 mai 2021 au fost solicitate peste 5.000 de garanţii, după cum a anunțat Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii