Afganistan: Cum au reușit talibanii să preia controlul asupra a jumătate din teritoriu. Militanții controlează inclusiv puncte de frontieră

Afganistan: Cum au reușit talibanii să preia controlul asupra a jumătate din teritoriu. Militanții controlează inclusiv puncte de frontieră
Foto: Profimedia
Publicat: 28/07/2021, 11:07

Talibanii au reușit în ultimele două luni să ocupe mai mult teritoriu în Afganistan decât în toată perioada de când au fost îndepărtați de forțele internaționale de la putere, în 2001.

Încurajați și de retragerea trupelor NATO din ultimele săptămâni, ei au început să ocupe tot mai multe districte aflate până acum sub control guvernamental, informează Digi24, care citează BBC.

Astfel, militanții talibani au acum o prezență foarte puternică în întreg Afganistanul, inclusiv în provinciile din nordul, nord-estul și centrul țării și se apropie de orașe ca Herat, Kunduz, Kadahar și Lashkar Garh.

Prin control se vorbește despre districtele unde centrele administrative, secțiile de poliție și toate instituțiile guvernamentale sunt controlate de talibani.

Trupele americane și cele NATO, împreună cu puterea aliaților din regiune i-au forțat pe talibani să renunțe la putere în noiembrie 2001, iar grupul i-au ascuns pe Osama Bin Laden și alți teroriști din Al-Qaeda care au legătură cu atacurile din 11 septembrie 2001 din Statele Unite.

În pofida sumelor uriașe investite de SUA în războiul din Afganistan, talibanii au reușit întotdeauna să se regrupeze. Un studiu din 2017 arăta, însă, că militanții aveau control total asupra unui număr mic de districte, dar erau activi în mai multe părți din țară.

Aproximativ 15 milioane de persoane (jumătate din populație) fie locuiesc în zonele controlate de talibani, fie unde talibanii erau foarte prezenți și au pus la cale atacuri împotriva forțelor guvernamentale.

SUA lansează lovituri aeriene împotriva talibanilor în Afganistan

Statele Unite au lansat atacuri aeriene pentru a veni în sprijinul forțelor guvernamentale din Afganistan, în contextul în care acestea din urmă se află sub presiunea atacurilor talibanilor.

Atacurile vin ca urmare a faptului că talibanii par să câștige tot mai mult teren, dată fiind retragerea forțelor internaționale conduse de SUA în Afganistan, informează site-ul agenției Agerpres, care citează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat joi că atacurile respective au fost lansate în sprijinul forțelor de securitate din Afganistan și au avut loc în ultimele zile, dar nu a oferit alte detalii.

Aproape toate trupele americane din Afganistan au părăsit țara, cu excepția celora care protejează Ambasada Statelor Unite din Kabul și Aeroportul Internațional din capitala afgană.

Provincia Kandahar este considerată în mod tradițional ca fiind un fief al talibanilor. În ultimele săptămâni, luptele din Kandahar au fost intense, insurgenții cucerind principala trecere a frontierei cu Pakistanul, la Spin Boldak.

Între timp, treizeci de ONG-uri au făcut apel la Uniunea Europeană să suspende „imediat” expulzările refugiaților afgani, dată fiind situația de securitate din Afganistan, în contextul ofensivei talibanilor.

Organizațiile non-guvernamentale susțin că dacă acești migranți sunt forțați să revină în țara natală, viețile acestora ar fi puse în pericol.

Militanții talibani au lansat la începutul lunii mai o ofensivă împotriva forțelor guvernamentale afgane, încurajați de retragerea forțelor internaționale din această țară. Retragerea militarilor NATO din Afganistan este programată să se încheie la finalul lui august.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Românul cu una dintre cele mai scumpe mașini. Puțini au auzit de acest milionar
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?