Producătorii români de țuică și pălincă ar putea primi o finanțare de la Guvern. Cum ar putea valorifica țara noastră producția de prune

Producătorii români de țuică și pălincă ar putea primi o finanțare de la Guvern. Cum ar putea valorifica țara noastră producția de prune
Producția de prune a României a fost de 775,6 mii de tone în 2020 / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 30/05/2022, 14:56
Actualizat: 30/05/2022, 15:42

Autoritățile ar putea sprijini financiar producătorii de țuică.

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a anunțat că producătorii români de țuică și pălincă ar putea primi finanțare de la Guvern pentru a deschide mici fabrici, dotate cu utilaje moderne de procesare. Astfel, cred autoritățile, așa s-ar valorifica producția de prune a României, care ne clasează pe primul loc în Uniunea Europeană și pe locul patru în lume, potrivit stirileprotv.ro.

Cele mai recente date anuale agregate ale INS privind producția agricolă, pe 2020, arată că producția de prune a fost de 775,6 mii de tone, ceea ce reprezintă mai bine de jumătate din producția totală de fructe a țării, de 1.601,3 mii tone. Producția totală de fructe, în anul 2020, comparativ cu anul 2019 a crescut cu 7,7%, iar suprafața livezilor pe rod cu 2,0%, potrivit statisticilor.

Pălincă după o rețetă de 100 de ani

Totuși, producția de pălincă și țuică „premium” este slabă în România, conform sursei citate, iar o astfel de sticlă ar putea ajunge și la 2.000 de euro.

Într-o localitate din Satul Mare, Medieșu Aurit, se produce pălincă după o rețetă veche de 100 de ani, atât din prune, cât și din cireșe amare. Producătorii spun că, spre deosebire de țuică, care se bea sub formă de shot, pălinca se savurează și trebuie să aibă o nuanță fină, ușor aromată.

„De la nuanța alb cristalină până la cea auriu, rubiniu, accentuează proprietățile de bază. O guști și trebuie să aibă o nuanță fină, ușor aromată cu amprenta fructului din care provine”, a declarat Silviu Zetea, antreprenor, potrivit stirileprotv.ro.

Antreprenorul Tanita Groza-Zetea a lăudat pălinca „premium” al cărui preț poate ajunge și la 2000 de euro: „Un produs triplu distilat, din cireșe amare, stă la maturare de mai bine de 17 ani, ce-i conferă o valoare foarte mare. Conținutul etichetei suflat în aur și forma sticlei și cutia de lemn în care vine ambalată dau o valoare în plus”.

„Se face țuică și în niște cazane care nu sunt prea corespunzătoare din punct de vedere al sănătății”

Pentru că românii sunt obișnuiți să producă țuica și pălinca acasă pentru consum propriu sau comerț la negru, ceea ce poate fi periculos pentru consum, Ministerul Agriculturii are în vedere finanțarea lor.

„Decizia este, dar ea trebuie completată. Niște echipamente certificate, pentru că din păcate se face țuică și în niște cazane care nu sunt prea corespunzătoare din punct de vedere al sănătății”, a declarat Isac Ilarie, președintele Societății Naționale a Pomicultorilor din România.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2020, România a importat cu 43% mai multe băuturi spirtoase decât în anul precedent.

Conform datelor de pe site-ul Ministerului Agriculturii, la această dată, în sectorul fructe legume există 23 organizaţii de producători recunoscute în conformitate cu Regulamentul nr. 1234/2007 de instituire a unei organizări comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole („Regulamentul unic OCP”), Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului. Aceste forme asociative din sectorul fructe legume s-au înființat la initiațiva producătorilor pentru a beneficia de avantajele organizării comune de piață.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice