VIDEO | Cum să avem grijă de piele, la începutul toamnei. Sfatul specialiștilor: „Este important să punem accent pe gradul de hidratare al pielii, prin alegerea unor produse adecvate”

Publicat: 15/09/2022, 12:37

Dr. Iuliana Lupu, medic primar dermato-venerologie, a vorbit, joi, la Super Neatza cu Răzvan și Dani, despre rutina de îngrijire a pielii, la începutul toamnei. Medicul a precizat că este esențială aplicarea unor creme hidratante, adecvate nevoilor noastre, în contextul în care pielea a fost agresată de radiațiile ultraviolete, pe parcursul verii.

„Ne dăm cu cremă în continuare, numai că dăm cu alte tipuri de creme. Acum că trecem către sezonul rece, umiditatea aerului este mai scăzută, temperaturile sunt mai scăzute și gradul de hidratare al pielii scade și el, implicit. Prin faptul că se usucă pielea, apar liniile fine, pot să apară și riduri permanente.

De asemenea, pielea noastră este pătată, este agresată de radiațiile ultraviolete de pe parcursul verii și atunci noi trebuie să o ajutăm să se repare. Hidratarea înseamnă creșterea cantității de apă din epiderm și asta se face cu ajutorul acidului hialuronic sau a ureei. Aceste molecule rețin apa în stratul superficial al pielii și prin urmare, pielea se crapă mai greu, se usucă mai greu.

Hrănirea înseamnă aducerea unor principii nutritive, cum sunt aminoacizi sau vitaminele. Aceste principii nutritive pot fi aplicate pe piele sau injectate în straturile profund ale pielii, cu ajutorul acelor”, a afirmat dr. Iuliana Lupu.

Dr. Iuliana Lupu a explicat că înainte de a începe rutina propriu-zisă de îngrijire a pielii, „este, în primul rând, necesar să stabilim principiile de care aveam nevoie”.

„O rutină înseamnă un obicei, înseamnă să aplicăm niște produse, într-o anumită ordine, cu o anumită frecvență și obiceiul crește aderența la tratament. În primul rând, trebuie să ne spălăm cu un gel de curățare pentru ten sensibil. Dacă avem acnee sau dermatită seboreică, apelăm la alte produse. Serurile cu vitamina C, cu niacinamidă sau vitamina E, care au fost folosite pe parcursul verii, pentru a ne proteja de inflamație, de radiație ultravioletă, pot fi folosite și toamna-iarna.

Avem nevoie de o cremă hidratantă, care dacă vara era o cremă hidratantă ușoară, pentru că pielea avea tendința să producă mai mult sebum și umiditatea aerului era crescută, toamna, prin faptul că avem temperaturi scăzute, avem o umiditate scăzută a aerului, avem nevoie de o cremă hidratantă mai ocluzivă, mai grasă”, a afirmat dr. Iuliana Lupu.

În ceea ce privește rutina de îngrijire a pielii întregului corp, medicul dermatolog a precizat că este important să „aplicăm o cremă hidratantă, imediat ce am ieșit din duș. Asta reține apa în stratul superficial al pielii și scade uscăciunea, scade tendința la fisurare. Insistăm pe zone cum sunt coatele, genunchii, care se usucă și se crapă mai frecvent. E necesar să aplicăm crema cât pielea încă este umedă, pentru că apa aceea pe piele este reținută, cu atât mai ușor”.

De asemenea, dr. Iuliana Lupu a menționat că această perioadă este benefică pentru tratamentele cu laser pentru depătare, tratarea cicatricilor de la acnee și peeling-urile chimice.

„Soarele a început să treacă. E bine să fim blânzi, la începutul toamnei, pentru că pielea a fost agresată de radiațiile ultraviolete și este agresată de tendința asta a aerului de a fi mai puțin umed și apelăm la tratamente blânde. Acum începem să facem tratamente laser pentru depătare, începem să facem peeling-uri, începem să tratăm cicatricile de acnee, dar la o intensitate mai redusă.

E bine să facem proceduri de expoliere, îndepărtează celulele moarte. E bine să le facem, în schimb, cu produse care conțin concentrații mici de acizi și maxim o dată – de două ori pe săptămână, tocmai pentru a nu usca pielea excesiv – se irită, se inflamează, se și poate păta în timp. Ca și concluzie, continuăm să folosim creme de fotoprotecție și în sezonul de toamnă-iarnă.

Crema de fotoprotecție rămâne cea mai bună cremă antirid, chiar dacă cantitatea de radiații ultraviolete este mai scăzută, ea există, totuși, în sezonul rece și efectele nocive ale soarelui se văd și în acest sezon. Este important să punem accent pe gradul de hidratare al pielii, prin alegerea unor produse adecvate”, a afirmat dr. Iuliana Lupu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Mașinile mai vechi de 15 ani sunt interzise. Test obligatoriu de la 1 iunie 2024
Viața la bloc. Păcăleala cu repartitoarele. Facturi mai mari, deși afară era cald
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată