Patru factori perturbatori ai somnului și soluțiile lor

Patru factori perturbatori ai somnului și soluțiile lor
Sursa foto - caracter ilustrativ: Freepik
Publicat: 30/09/2022, 18:46

Zgomotele ambientale, luminile parazite și temperaturile excesiv de ridicate pe timpul nopții se numără printre principalii factori perturbatori ai somnului, alături de stres, vârstă și diverse afecțiuni. Potrivit unor studii, în aglomerările urbane, zgomotul este factorul care perturbă cel mai mult somnul, însă, la nivel general, acestui element legat de mediul înconjurător i se alătură lumina, mai ales cea albastră a ecranelor, și temperatura nepotrivită din dormitor.

Iată mai jos patru dintre cei mai frecvenți factori perturbatori ai somnului și ce soluții poți adopta în funcție de circumstanțe:

1. Deficitul de melatonină

Cea mai comună dintre tulburările de somn este insomnia, iar una dintre soluțiile pe care le avem la dispoziție este folosirea melatoninei – un hormon pe care organismul uman îl produce, de altfel, în mod natural. Derivată din serotonină („hormonul fericirii”), melatonina are rol în reglarea ritmului circadian și este importantă în inițierea și menținerea somnului.

Aceasta este produsă în corp în funcție de alternanța lumină/întuneric. Melatonina nu ne ajută doar să dormim bine, ci are și proprietăți antioxidante, susține buna funcționare a sistemului endocrin și a celui imunitar.

Atunci când în corp există dezechilibre în ceea ce privește producerea melatoninei apar anumite semne, iar printre principalele simptome se numără insomnia și somnul de proastă calitate.

În cazul unui deficit de melatonină în corp… poți lua în calcul administrarea unor suplimente care o conțin, iar, în ceea ce privește dozajul, poți apela la sfatul unui specialist în domeniu.

2. Stresul părinților

Părinții, mai ales cei aflați la primul copil, pot suferi de tulburări de somn din cauza stresului. În cazul unui nou-născut, aceștia trebuie să se obișnuiască cu trezirile nocturne, iar, în timp, oboseala se acumulează și afectează și mai mult calitatea somnului. Stabilirea unui tipar corect de somn pentru copii înseamnă o doză de relaxare pentru părinți.

În cazul mamelor care alăptează, o soluție temporară poate fi adoptarea unui tipar de somn care să coincidă cu cel al bebelușului. În cazul sugarilor hrăniți cu biberonul, ideală ar fi alternarea nopților între părinți. Pentru copiii care sunt puțin mai mari, este importantă crearea unei rutine, astfel încât organismul să recunoască momentul în care trebuie să intre în „modul de somn”, evitând în același timp suprastimularea.

Uneori, părinții mai pot avea tulburări de somn temporar, de exemplu, în acele momente în care copilul este bolnav. Un caz de varicelă la copii sau de toxiinfecție alimentară este suficient să dea peste cap programul părinților. Din fericire, astfel de situații sunt temporare și nu afectează somnul părinților pe termen lung.

3. Luminile parazite

Lumina este un factor de sincronizare puternic, pentru că resetează constant ceasul biologic, la ciclul de 24 de ore. Lumina menține creierul alert, deși acest lucru este în mod sigur dificil atunci când starea de veghe a depășit 15 ore.

Creierul intră în alertă inclusiv din cauza luminilor de intensitate scăzută, de exemplu, sursele de iluminat de pe stradă care se fac simțite în casă în lipsa unor perdele groase, ori ecranele albastre, ale telefoanelor, laptopurilor, televizoarelor, care stimulează constant creierul.

Soluția este aceea a eliminării tuturor acestor ecrane din dormitor și folosirea unor storuri groase care să blocheze lumina de pe stradă.

4. Temperatura ridicată

Un somn de calitate este esențial pentru ca organismul să se odihnească și să se refacă. Unele studii au demonstrat că temperatura corpului și cea a mediului înconjurător influențează calitatea somnului.

Așadar, pentru condiții perfecte pentru un somn odihnitor, este necesar să verifici și termometrul din cameră. Temperatura corpului uman este, în medie, de 37° C, dar nu este constantă. Pentru a putea adormi, temperatura corpului trebuie să scadă cu 1 – 1,5°C.

De aceea este necesar să ajutăm organismul să-și scadă temperatura și poți face asta cu ajutorul temperaturii ambientale, care ar trebui să fie situată între 18,3 și 21°C, în funcție de organismul fiecăruia.

Multe persoane pot suferi de tulburări de somn la un moment dat în viață. Cauzele sunt diverse, pot fi de origine psihologică, provocate de un stil de viață nesănătos sau de factori de mediu. În cazul celor prezentați mai sus, soluțiile oferite sunt eficiente și simplu de pus în practică.

Sursa foto: Freepik

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO