Cum se numește și cum arată cea mai mică țară din lume. Are doar 27 de locuitori și numai 0,004 km pătrati

Cum se numește și cum arată cea mai mică țară din lume. Are doar 27 de locuitori și numai 0,004 km pătrati
Sursa FOTO: Flickr
Publicat: 04/01/2023, 16:00
Actualizat: 04/01/2023, 16:08

Dacă te gândești să călătorești în cealaltă parte a lumii pentru a vizita cele mai îndepărtate țări, în mod clar nu ai auzit niciodată de Sealand.

Acest fort unic se află la aproximativ 12 km est de Suffolk în Marea Nordului, dar, în ciuda faptului că este atât de aproape de Regatul Unit și este o platformă creată de om, pretinde că este o națiune proprie. Și această afirmație este cu siguranță susținută de familia britanică care locuiește acolo.

Sealand sau Principatul Sealand este o micronațiune situată pe fostul fort englez Maunsell Fort, HM Fort Roughs, situat la aproape 10 km distanță de coasta comitatului Suffolk, din estul Angliei, care pretinde autoritate asupra spațiului maritim cu același nume din jurul insulei.

Sealand a fost declarată țară independentă și suverană la 2 septembrie 1967 după ce fortul a fost ocupat de către acoliții lui Paddy Roy Bates, un fost ofițer al armatei britanice aflat la acea vreme în conflict cu autoritatea britanică din cauza unui post de radio pirat. De atunci apără permanent, atât juridic cât și cu armele, existența principatului și cere comunității internaționale recunoașterea independenței și suveranității Principatului Sealand după normele dreptului internațional existent. Comentatorii politici externi clasifică Principatul Sealand drept micronațiune, fiind descrisă drept cea mai bine cunoscută dintre micronațiuni.

Sursa FOTO: Flickr

Cu toate că este deosebit de mediatizat, îndeosebi prin calitatea de exemplu din discuțiile referitoare la dreptul internațional, până acum nu a fost recunoscut de nici un stat membru al Organizației Națiunilor Unite. În Germania și SUA există deja decizii juridice conform cărora Principatul Sealand nu îndeplinește condițiile necesare existenței unui stat și ca atare nu poate fi nici subiect al dreptului internațional. Criticii mai spun că platformele din care este alcătuit Principatul se găsesc în mijlocul apelor teritoriale britanice care din 1987 au fost extinse la 12 mile marine.

Poziționare și mărime

Sealand se află în Marea Nordului la aproape 10 km coasta comitatului Suffolk, din estul Angliei. Coordonatele geografice sunt 51º 53’ latitudine nordică și 1º 28’ longitudine estică. În interiorul celor două coloane de beton pe care se află platforma de oțel se găsesc câte șapte etaje, împărțite în câte opt camere pe fiecare coloană. Începând de jos: un fost depozit de muniții, o capelă, depozite și apartamente. Camerele de la etajele superioare sunt rezervate generatoarelor de curent. Pe platforma de oțel se afla camere de baie, bucătăria, alte spații de locuit și un heliport.

Populația/Familia Bates

Populația a fost constituită la început din familia Bates și câțiva prieteni, pe insulă nu au locuit însă mai mult de 10 persoane niciodată. Astăzi staționează permanent pe insulă, după incendiul care a devastat-o în 23 iunie 2006, doar un paznic în calitate de reprezentant al regimului sealandez și după necesitați unul sau doi tehnicieni ai firmelor HavenCo respectiv Church and East. Familia Bates s-a întors deja de mulți ani pe teritoriul englez în principal din motive de sănătate. După ce i-a transferat responsabilitatea guvernării fiului său Michael Bates, Paddy Roy Bates a revenit în 1999 în casa familiei din Leigh-on-Sea, un sat pescăresc din districtul Southend-on-Sea, Essex. Casa de acolo este momentan locuită de Mihael Bates, soția acestuia și cei trei copii. Paddy Roy Bates a decedat în octombirie 2012 la vârsta de 91 de ani, potrivit Wikipedia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
A murit zeul rock and roll. Lumea e în lacrimi: A fost un pionier
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern