Mai mulți actori și regizori cer retragerea nominalizării la Premiile UNITER a regizorului Andriy Zholdak. Este acuzat că ar fi pălmuit o actriță

Mai mulți actori și regizori cer retragerea nominalizării la Premiile UNITER a regizorului Andriy Zholdak. Este acuzat că ar fi pălmuit o actriță
Andriy Zholdak, regizor ucrainean/Sursa FOTO: culturaladuba.ro
Publicat: 21/03/2023, 00:19

Peste 1.400 de oameni – actori și regizori importanți din România, dar și alți oameni de cultură, jurnaliști sau spectatori – au semnat o petiție în care cer retragerea nominalizării la Premiul UNITER pentru Cea mai bună regie a regizorului Andriy Zholdak, acuzat că a lovit-o pe actrița Eva Imre, în pauza unui spectacol. Inițiatoarea petiției este regizoarea Carmen Lidia Vidu.

„Am fost revoltaţi de nominalizarea făcută de juriul UNITER. Andriy Zholdak este cunoscut pentru agresiuni psihologice şi fizice asupra actorilor cu care lucrează”, se arată în textul petiţiei.

„Anul acesta, care a fost marcat în teatrul românesc de o dezbatere profundă asupra abuzurilor, juriul UNITER nominalizează un regizor care a agresat în faţa întregii echipe în seara unei premiere una din actriţele din distribuţie. Acest act nu este o supoziţie, un zvon şi nu face parte din sfera privată, neatacând prezumţia de nevinovăţie aşa cum se pretinde de multe ori în mod absurd în cazurile de abuz. Este un act recunoscut, în care au existat martori care au alertat poliţia. La aproape fiecare proiect al acestui regizor acelaşi tip de comportament se repetă şi el continuă să fie validat de instituţiile teatrale importante din România. În solidaritate cu victimele abuzului din teatrul românesc şi din dorinţa de a putea lucra în condiţii normale şi sigure în timpul repetiţiilor, solicităm Senatului UNITER excluderea regizorului Andriy Zholdak la categoria „cel mai bun regizor”. Considerăm că un regizor bun trebuie în primul rând să ştie să lucreze cu actorii fără violenţă psihologică sau vătămare corporală şi să îşi respecte colaboratorii”, scriu semnatarii petiţiei.

Printre semnatari se numără: Carmen Lidia Vidu, regizoare, Oana Stoica, critic de teatru, Velica Panduru, scenografă, Diana Dumbrava, actriţă, Ada Galeş, actriţă, Alexandra Badea, regizoare, Ramona Dumitrean, actriţă, Eugen Jebeleanu, regizor.

Poziția Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova anunță că a luat act de petiția inițiată de regizoarea Carmen Lidia Vidu, prin care se cere Senatului UNITER retragerea nominalizării regizorului Andriy Zholdak la categoria cel mai bun regizor. Regizorul ucrainean a pus în scenă la Craiova în 2022 un aplaudat spectacol „Femeia mării”, care a întrunit sufragiile juriului de selecție UNITER compus din cinci personalități ale teatrului românesc contemporan.

”Colaborarea cu regizorul ucrainean Andriy Zholdak, proiect propus teatrului nostru cu patru ani înainte, s-a realizat la inițiativa regretatului George Banu care a fost consultantul artistic al spectacolului, prezent pe perioada repetițiilor. Domnul Zholdak a fost recomandat la Craiova ca un creator original și un regizor important, iar ecourile din presa de specialitate sunt elogioase atât la adresa spectacolului “Femeia mării”, cât și a alor spectacole realizate de acesta în țară și în străinătate.

Ținem să menționăm că relațiile de muncă și colaborare artistică dintre Andriy Zholdak și echipa artistică a Naționalului craiovean s-au derulat în cele mai bune condiții și nu am înregistrat nicio situație nedorită.

Astăzi, conducerea teatrului s-a întâlnit cu colectivul de producție și cu echipa artistică a spectacolului “Femeia mării”. S-a discutat pe acest subiect, iar colegii noștri au reiterat cele spuse mai sus.

Echipa Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova a fost și este întotdeauna împotriva oricărui comportament inadecvat în acest sens protejând angajații și colaboratorii prin prevederi clare și concrete prevăzute în Regulamentele Teatrului și în Codul de Etică.

Art. 68 Principiul egalităţii de tratament

(1) În cadrul relaţiilor de muncă funcţionează principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii.
(2) Este interzisă orice discriminare directă sau indirectă față de un salariat, discriminare prin asociere, hărțuire sau faptă de victimizare, bazată pe criteriul de rasă, cetățenie, etnie, culoare, limbă, religie, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare cu HIV, opțiune politică, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, apartenență la o categorie defavorizată”.

Vă asigurăm pe această cale că nu au existat niciodată evenimente care să poată fi încadrate în sfera comportamentelor abuzive, instituția noastră fiind întotdeauna preocupată de respectarea legii dar și de comportamentul etic și moral al celor implicați în activitățile teatrului.

În final, ne exprimăm deschiderea pentru un dialog constructiv în spațiul teatral românesc cu privire la definirea și evitarea oricărei forme de abuz și pentru egalitatea de șanse. Încheiem această scrisoare mulțumindu-vă pentru aprecierea și recunoașterea meritelor artistice avute în anul 2022”, a transmis managerul Teatrului Marin Sorescu, Alexandru Boureanu.

Regizorul ucrainean este apărat de președintele Uniunii Teatrelor din Europa

Regizorul ucrainean este apărat de Tompa Gabor, directorul general al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj și președinte al Uniunii Teatrelor din Europa, care a transmis următorul mesaj.
”Referitor la controversele iscate în jurul nominalizărilor din acest an la Premiile UNITER, consider inacceptabilă ideea retragerii nominalizării lui Andriy Zholdak de către juriu la premiul pentru regie, în urma petiției unui grup activisto-ideologic, bazată pe o narativă mincinoasă, exagerată, deformată și umflată de către presa din România, în contextul spectacolului „Rosmersholm” de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, de la premiera căruia au trecut exact 6 ani! Pe vremea aceea au apărut titluri bombastice și șocante, de gen „actriță bătută de regizorul ucrainean”, care s-au dovedit a fi cu totul neadevărate în urma anchetei și investigării pe care am întreprins-o imediat după eveniment. Menționez că de atunci spectacolul a luat numeroase premii la festivaluri internaționale, inclusiv Cel Mai Bun Spectacol, Cea Mai Bună Actriță, Cel Mai Bun Decor la Festivalul Național de Teatru, POSZT, de la Pécs, și a fost invitat la Olimpiada de Teatru de la St.Petersburg, precum și la Festivalurile Ibsen de la Oslo și Tokyo. E adevărat că au fost și atunci activiste și activiști, urmași demni ai cenzorilor din epoca comunistă, care au cerut retragerea premiilor și autocritica(!!) juriului. Exact ca în cazul „Proștilor sub clar de lună” regizat de Lucian Pintilie la Teatrul Bulandra în anul 1962, unde în urma directivelor tovarășului Dumitru Popescu „Dumnezeu”, criticii au declarat că „au văzut greșit spectacolul”!!!
Am convingerea că acest tip de activism neobolșevist, influențat de ideologia „woke” și „cancel culture”, este deosebit de nociv și pune în pericol creațiile artistice de mare valoare. Ca director general al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj și, în special, ca președinte al Uniunii Teatrelor din Europa protestez împotriva unor asemenea demersuri care amestecă ideologii extremiste în judecățile de valoare estetică. Totodată atrag atenția că persecutarea continuă a unui regizor ucrainean de excepție prin repetate presiuni ideologice transmite un mesaj extrem de negativ și poate avea consecințe nefaste în contextul evenimentelor politice tragice din zilele noastre.
Tompa Gabor
20.03.2023”, transmite UNITER pe Facebook.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
A apărut pe un „tanc” în inima Capitalei! Apariție inedită a lui David Popovici
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine este Kostas Passaris, sau „Fiara din Balcani”, deținutul atât de periculos, încât trebuie mutat...
Ce salariu are o farmacistă de la Dr. Max sau Catena, acum, în 2024. De...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Tradiţia care se respectă cu stricteţe în a doua zi de Paşte într-un sat din...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
DOAMNA lumii filmului a murit după Paște: Cea mai mare care a trăit vreodată
Marele secret al checului. Ingredientul care schimbă tot
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cum se simte acum Florin Piersic. Marele actor rămâne internat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Amiba mâncătoare de creier poate fi cauzată prin spălături nazale