Victor Negrescu, despre securitatea la Marea Neagră: ”România are o fereastră de oportunitate pe care nu o poate rata” | DECLARAȚII EXCLUSIVE

Victor Negrescu, despre securitatea la Marea Neagră: ”România are o fereastră de oportunitate pe care nu o poate rata” | DECLARAȚII EXCLUSIVE
Publicat: 31/07/2023, 10:00

În urma deciziei din Senatul american, de a aproba proiectul de securitate la Marea Neagră, care presupune un plan de intensificare a cooperării între agențiile de informații, dar și o strategie de sporire a activității trupelor NATO în statele din jurul Mării Negre, europarlamentarul Victor Negrescu a detaliat pentru GÂNDUL cum au decurs o parte dintre discuțiile oficiale pentru realizarea acestui deziderat.

”Documentul acesta este unul foarte complex, pentru că el, pe lângă dimensiunea industriei de apărare, are și o componentă esențială centrală, aș putea spune economică”, a spus europarlamentarul.

În urma întâlnirilor avute la Washington în această perioadă, Victor Negrescu a transmis că ”România are o fereastră de oportunitate pe care nu o poate rata”.

Europarlamentarul Victor Negrescu a explicat pentru GÂNDUL de ce este atât de importantă pentru România adoptarea de către Statele Unite a unei legi specifice pentru strategia Mării Negre.

”Până acum, am avut o strategie adoptată de NATO. Am avut, de asemenea, strategia amendată de Departamentul Militar al SUA, am avut o primă perspectivă a Congresului american în ceea ce înseamnă zona Mării Negre și acum avem, la nivel de Senat, introducerea unei legi specifice pentru strategia Mării Negre, incluse ca și amendament la bugetul apărării, practic la autorizarea bugetului apărării pentru anul viitor. Vorbim de trecerea la un nou nivel, de la idei și perspective, la posibilitatea de a finanța o parte din acele obiective pe care le avem împreună cu Statele Unite și cu NATO în zona Mării Negre.

Documentul acesta este unul foarte complex, pentru că el, pe lângă dimensiunea industriei de apărare, are și o componentă esențială centrală, aș putea spune economică, practic legată de consolidarea economică a regiunii și consolidarea democratică în același timp”, a explicat europarlamentarul social-democrat.

”România, în curând, o să fie centrul a tot ce înseamnă această strategie economică zonală, pe care Statele Unite o va sprijini inclusiv financiar”

Victor Negrescu a punctat faptul că aliații americani acordă un interes sporit regional, nu doar din perspectivă de securitate, ci și prin prisma unor proiecte pe care le derulează în zona Mării Negre:

”În prezent, în România, sunt multe proiecte desfășurate cu sprijin american, de la Black Sea Trust până la Neptun Deep, ce are ca importanță, în perspectivă, crearea celui mai mare parc eolian la noi în țară. Deci sunt niște proiecte care sunt exact în arealul Mării Negre și sunt convins că, prin acest mesaj puternic al statului american, se confirmă dorința ca acestea să se dezvolte și mai mult. Avem această orientare strategică a Statelor Unite către zona Mării Negre”, a punctat vicepreședintele PES.

Unul dintre obiectivele specifice ale acestei legi, dedicată strategiei asupra zonei Mării Negre, va intensifica și va permanentiza prezența americană în regiune.

”Dincolo de contextul regional, este evident că Statele Unite s-au preocupat foarte mult în ultima perioadă de Centrul și Estul Europei, din prisma războiului din Ucraina, și e foarte bine că s-a întâmplat lucrul acesta. Această strategie caută să dezvolte o perspectivă de durată, o prezență americană consistentă pe termen lung în zonă. În document, este prevăzută multiplicarea misiunilor economice în regiunea Mării Negre, intensificarea contractelor economice dintre statele riverane Mării Negre, state care împărtășesc valorile NATO și valorile europene.

Asta este de foarte bun augur pentru noi. România, în curând, o să fie centrul a tot ce înseamnă această strategie economică, zonală, pe care Statele Unite o va sprijini inclusiv financiar”, a subliniat Victor Negrescu importanța acestei strategii zonale pentru țara noastră.

”România are o fereastră de oportunitate pe care nu o poate rata”

Întrebat despre bugetele investițiilor care se vor face în România odată cu adoptarea acestei strategii regionale, vicepreședintele PES a menționat că luna septembrie va aduce o perspectivă concretă în plan financiar.

Urmează ca, în luna septembrie, acest amendament să fie corelat cu strategia aprobată de Departamentul de Stat al SUA și mesajul anterior aprobat de Camera Reprezentanților, și să vedem în septembrie, probabil, și anumite perspective financiare exacte, când lucrurile vor merge în linie dreaptă spre implementarea bugetului de anul viitor. Cred că România are o fereastră de oportunitate pe care nu o poate rata.

În prisma faptului că am fost probabil cel mai stabil stat din regiune, multe din aceste oportunități disponibile, prin alegerea noastră, pot fi fructificate de noi și aceasta este garanția succesului și în perioada următoare”, a transmis Victor Negrescu.

”România este foarte bine privită astăzi în Statele Unite și există o atenție sporită față de țara noastră”

Consolidarea relațiilor româno-americane este prioritară, motiv pentru care, în toamna acestui an, România va găzdui o prezență diplomatică importantă din partea SUA, în cadrul Forumului de afaceri al Inițiativei celor Trei Mări.

”Cu ocazia vizitei mele la Washington, am discutat și cu mulți senatori, cu mulți reprezentanți ai Parlamentul american, de asemenea, cu vicesecretarul adjunct pentru Europa din Departamentul de Stat, cu vicesecretarul adjunct din Departamentul pentru Comerț.

România este foarte bine privită astăzi în SUA și există o atenție sporită față de țara noastră. În sensul acesta, urmează, de asemenea, două misiuni economice consistente ale Statele Unite la noi în țară, în toamna acestui an și în primăvara anului viitor.

Urmează, de asemenea, o prezență importantă diplomatică a SUA la Forumul de afaceri al Inițiativei celor Trei Mări, ce urmează să fie organizat la București, la începutul lunii septembrie. Deci sunt și lucruri concrete care se întâmplă, nu doar declarații și acestea sperăm să rezulte în cât mai multe investiții viitoare”, a mai spus europarlamentarul Victor Negrescu, pentru Gândul.

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Lovitură pentru Digi RCS-RDS! Toți abonații din România ar trebuie să știe acest lucru
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
VIDEO | Efecte secundare devastatoare pentru regele Charles produse de chimioterapie. Informații de impact provenite...
Mihai Leu se luptă din nou cu cancerul de colon? Fostul pugilist, internat în spital....
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Vești bune de la Spitalul Foișor. Starea de sănătate a lui Florin Piersic se ameliorează...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Este legal să parchezi pe contrasens?
Chişinăul sfidează Moscova printr-un acord de securitate cu UE. R. Moldova va fi inclusă în...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
UNGARIA a dat ordin. Șoferii români care au INTERZIS peste graniță. Se aplică din 19...
Apple și Google promit alerte de urmărire. Oricine se va putea feri de spionaj
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Subiectele la Evaluare Națională 2024 clasa a 2-a pentru Română citit
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Cum au fost întâmpinați fiii vrăjitoarei Sidonia după ce au ieșit din închisoare. Autorii crimei...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Lys Assia, prima câștigătoare la Eurovision
×