Mesajul Papei Francisc pentru Forumul de la Davos: INEGALITĂȚILE sociale generează crize, globalizarea ar trebui fondată pe un model etic

Mesajul Papei Francisc pentru Forumul de la Davos: INEGALITĂȚILE sociale generează crize, globalizarea ar trebui fondată pe un model etic
Publicat: 18/01/2024, 15:58
Actualizat: 19/01/2024, 13:22

Papa Francisc s-a declarat preocupat, în mesajul adresat Forumului Economic Mondial de la Davos, de accentuarea instabilității internaționale și de amplele probleme sociale și economice, pledând pentru ”coeziune”, pentru respectarea principiilor dreptății și cerând combaterea inegalităților și adoptarea unui model participativ și a unei globalizări întemeiate pe principii etice.

”Reuniunea de anul acesta a Forumului Economic Mondial de la Davos se desfășoară într-o atmosferă foarte preocupantă de instabilitate internațională. Acest Forum, menit să ghideze și să consolideze voința politică și cooperarea reciprocă, oferă o oportunitate importantă pentru angajamente multi-participative și pentru explorarea modalităților inovatoare de construi o lume mai bună. Am speranța că dezbaterile vor ține cont de nevoia urgentă de a promova coeziunea socială, fraternitatea și reconcilierea între grupuri, comunități și state, pentru a înfrunta mai bine provocările”, afirmă Papa Francisc în mesajul transmis profesorului Klaus Schwab, președintele Forumului Economic Mondial de la Davos.

Suveranul Pontif a denunțat actuala situație internațională, constatând că milioane de oameni suferă din cauza conflictelor militare. ”Pacea la care aspiră popoarele nu poate fi decât fructul dreptății”, a precizat Papa Francisc, conform publicației Osservatore Romano, cerând combaterea foametei și a inegalităților sociale.

”Exploatarea resurselor naturale continuă să îmbogățească grupuri restrânse, lăsând populații întregi, beneficiarii naturali ai acestor resurse, într-o stare de sărăcie. Nu putem ignora exploatarea în mod extins a bărbaților, femeilor și copiilor constrânși să lucreze pe salarii mici și privați de perspective reale de progres personal și avansare profesională”, a atras atenția Papa Francisc.

Suveranul Pontif a subliniat că procesul globalizării ar trebui să aibă ”o dimensiune morală” care să fie observată în dezbaterile politice, economice și culturale. ”Într-o lume amenințată din ce în ce mai mult de violență, de agresiuni și fragmentare, este esențial ca statele și companiile să promoveze modele de globalizare cu perspective pe termen lung și sănătoase din punct de vedere etic”, a continuat Papa Francisc, îndemnând mediile de afaceri să nu se lase ghidate doar de profit, ci și de standarde etice.

”În același timp, există o nevoie evidentă de acțiuni politice internaționale care, prin măsuri coordonate, să urmărească eficient obiectivele păcii globale și ale dezvoltării autentice”, a insistat Papa Francisc.

FOTO: flickr.com

Citește și:

VIDEO | Președintele Argentinei, Javier Milei, a avertizat, la Davos, că Occidentul este ”în pericol” din cauza ”socialismului”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și...
×