THE TIMES: China menține o atitudine sfidătoare la nivel economic și militar /Beijingul înăsprește tonul în privința reunificării cu Taiwanul

THE TIMES: China menține o atitudine sfidătoare la nivel economic și militar /Beijingul înăsprește tonul în privința reunificării cu Taiwanul
Publicat: 06/03/2024, 07:30

Administrația comunistă de la Beijing a avut o reacție vehementă față de criticile occidentale, excluzând modificări majore în materie de politică economică și în privința apărării, în pofida disputelor asociate surplusului comercial masiv și tensiunilor cu Taiwanul, comentează publicația britanică The Times.

În deschiderea sesiunii anuale a Congresului Popular Național, premierul Li Qiang a transmis clar că se așteaptă ca economia Chinei să își revină fără o intervenție guvernamentală majoră, în pofida crizei imobiliare masive și a ratei mari a șomajului în rândul tinerilor. Experții internaționali din domeniul bancar și analiștii au cerut un nou pachet de stimulente economice, în special pentru relansarea consumului.

În ”raportul de lucru”, echivalentul discursului regelui din Marea Britanie combinat cu bugetul anual, premierul Li Qiang a eliminat formularea de până acum privind reunificarea cu Taiwanul ”pe cale pașnică”.

Bugetul apărării va fi suplimentat cu 7,2%, la fel ca anul trecut, dar peste nivelul anual de creștere economică, stabilit acum la 5,0% (în scădere de la 5,2%), în contextul în care Beijingul continuă modernizarea forțelor armate și, conform analiștilor, se pregătește de posibilitatea unui conflict militar cu Taiwanul.

Evenimentul este coordonat formal de președintele Xi Jinping, iar raportul de lucru, elaborat de Partidul Comunist, nu doar că salută ”poziția centrală” a liderului chinez, ci este și semnat de acesta. Aprobarea raportului Partidului Comunist de către Parlament este o formalitate.

”Deși Congresul Național Popular are prerogative reduse, rolul este de a le transmite mesaje delegațiilor provinciale și celorlalte țări despre doctrina Partidului Comunist. Anul acesta, mesajele sunt mai importante, în contextul în care atât China, cât și Statele Unite au semnalat că vor îmbunătățirea relațiilor după un deceniu de dispute puternice din cauza Taiwanului, a drepturilor omului, a suspiciunilor de spionaj și relațiilor comerciale”, notează publicația The Times.

Beijingul admite probleme economice, dar evită suplimentarea stimulentelor

Premierul Li Qiang a admis că economia chineză s-a confruntat cu provocări în ultimul an, mai ales ca efect al prăbușirii pieței imobiliare. Analiștii financiari așteptau un semnal privind eforturi de redresare a economiei prin stimulente economice și prin intensificarea consumului. Accentul din ultimele decenii pe producția internă și pe economisire a stimulat creșterea economică, dar a forțat companiile chineze să se axeze pe exporturi.

Premierul Li Qiang s-a limitat la a spune că veniturile vor crește în mod stabil și că va fi încurajată eficiența în materie de producție, mai ales în sectorul tehnologic, unde Occidentul denunță concurența chineză cu produse ieftine.

Statele Unite și Uniunea Europeană solicită protecție suplimentară pentru companiile americane și europene din China, după dispute care au forțat Washingtonul să impună taxe vamale și Bruxellesul să amenințe cu acțiuni similare.

În pofida liniei oficiale a Administrației de la Beijing, unii analiști se așteaptă totuși la măsuri de stimulare a consumului intern. Michael Pettis, profesor la Universitatea din Beijing, crede că populația chineză ar putea beneficia de stimulente în numerar prin împrumuturi.

”Beijingul spune că nu va face acest lucru, dar nu există niciun alt mod de intensificare a creșterii economice fără creșterea gradului de îndatorare”, a subliniat Michael Pettis.

Foto: Profimedia

Citește și:

Incidente la uzina Tesla din Berlin /Un grup extremist revendică un act de SABOTAJ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și...
×