Senatul a adoptat noi prevederi pentru monitorizarea câinilor periculoşi sau AGRESVI. Ce prevede proiectul, care va fi dezbătut de Camera Deputaților

Senatul a adoptat noi prevederi pentru monitorizarea câinilor periculoşi sau AGRESVI. Ce prevede proiectul, care va fi dezbătut de Camera Deputaților
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 11/03/2024, 23:15
Actualizat: 11/03/2024, 23:19

Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect care vizează facilitarea punerii în aplicare a măsurilor necesare monitorizării deţinerii câinilor periculoşi sau agresivi. Este vorba de acordarea prerogativelor pe care le are Asociaţia Chinologică Română tuturor asociaţiilor chinologice care îşi desfăşoară activitatea la nivel naţional şi care sunt afiliate la federaţia internaţională de profil.

La votul senatorilor s-au înregistrat 75 de voturi „pentru”, 6 „împotrivă” şi 27 de abţineri.

„Pentru respectarea principiului egalităţii în faţa legii, precum şi pentru facilitarea punerii în aplicare a măsurilor necesare monitorizării pe teritoriul României a deţinerii câinilor periculoşi sau agresivi, se impune modificarea OUG nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, în sensul acordării prerogativelor pe care le are Asociaţia Chiologică Română în temeiul acestui act normativ tuturor asociaţiilor chinologice care îşi desfăşoară activitatea la nivel naţional şi care sunt afiliate la federaţia internaţională de profil”, se subliniază în expunerea de motive.

În prezent, în România, îşi desfăşoară activitatea, în condiţiile legii, două asociaţii în domeniul chinologic afiliate la federaţii internaţionale diferite, mai exact Asociaţia Chinologică Română şi Uniunea Chinologică Royal, ambele având aceleaşi drepturi şi obligaţii în raport cu prevederile legale în baza cărora au fost înfiinţate, conform proiectului de act normativ, citat de Digi 24.

Proiectul, iniţiat de parlamentari AUR, a fost adoptat cu un amendament care prevede că proprietarii câinilor periculoşi sau agresivi au obligaţia să depună la sediul Poliţiei în a cărui rază este situat imobilul în care este deţinut animalul o adeverinţă în fotocopie, eliberată de către o asociaţie chinologică naţională, afiliată la o federaţie chinologică internaţională din care să rezulte încadrarea acestuia în categoriile respective, precum şi o declaraţie pe propria răspundere.

O altă propunere admisă la comisia de specialitate stipulează că dresorii care activează în centrele speciale trebuie să facă dovada pregătirii şi atestării lor profesionale şi vor fi autorizaţi din trei în trei ani de o comisie formată din câte un reprezentant al unei asociaţii chinologice naţionale afiliate la o federaţie chinologică internaţională, Ministerului Afacerilor Interne şi al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Autorizaţia va fi vizată anual și sunt permise dresajul şi antrenamentul acestor câini de către deţinător, pe proprietatea sa, cu asumarea tuturor răspunderilor prevăzute de lege.

Un alt amendament admis prevede că proprietarii sau deţinătorii temporari de astfel de câini au obligaţia de a-i prezenta la o asociaţie chinologică naţională afiliată la o federaţie chinologică internaţională în vederea evaluării şi încadrării lor în una dintre categoriile menţionate.

Până la înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Canină, câinii vor fi înregistraţi şi identificaţi prin cip, pe cheltuiala proprietarului sau a deţinătorului temporar, de către o asociaţie chinologică naţională afiliată la o federaţie chinologică internaţională, menţionându-se codul în carnetul de sănătate şi în adeverinţa eliberată, prevede o altă modificare la textul de act normativ.

Proiectul va fi dezbătut în Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
SE PLĂTESC 1.000 de lei direct de la stat. Banii intră în cont cu o...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cum ne ajută Inteligența Artificială să înțelegem mai bine virusurile?
×