(P) Cum să amenajezi camera copilului – sfaturi și idei ușor de pus în practică

(P) Cum să amenajezi camera copilului – sfaturi și idei ușor de pus în practică
Publicat: 14/03/2024, 17:30

Dacă te gândeai că amenajarea camerei copilului este o sarcină ușoară, vei întâmpina câteva surprize. Amenajarea dormitorului pentru cel mic înseamnă mai mult decât alegerea unui tapet cu model jucăuș sau instalarea unor piese de mobilier miniaturale. Formula de succes pentru o amenajare ca la carte este perspectiva de ansamblu asupra întregului spațiu.

Acesta trebuie să te mulțumească și pe tine din punct de vedere estetic și funcțional, dar să îi placă și copilului, atât în momentul în care îl creezi, cât și atunci când va crește. Astfel, nu te vei confrunta cu necesitatea de a regândi întregul design și de a schimba mobilierul la fiecare câțiva ani. Te invit să ni te alături în continuare pentru a afla cele mai utile sfaturi despre cum poți crea un sanctuar de confort și învățare pentru copilul tău.

Planifică spațiul

Dacă începi amenajarea într-o casă nouă, lucrurile pot părea mai simple, deoarece te poți adapta spațiului disponibil. Când vine vorba despre redecorarea vechiului dormitor, cel mai bine este să stabilești care sunt lucrurile pe care le vei păstra și care sunt îmbunătățirile pe care le poți aduce. Sfatul nostru este să eliberezi oricum spațiul, pentru a putea vizualiza mai eficient întregul proiect.

De departe cel mai important aspect trebuie să urmărească modul în care urmează să fie utilizat spațiul. Nu uita că, în comparație cu un adult, copilul va folosi dormitorul pentru o mulțime de activități, nu doar pentru somn. Este foarte important să aloci spațiul necesar pentru joacă, învățat, citit și chiar petrecut timp cu prietenii, chiar dacă cel mic abia își începe primii pași.

Pentru copiii mai mici, spațiul de joacă este esențial în dezvoltarea lor. Începe prin a elibera cât mai mult spațiu pe podeaua dormitorului, pentru ca cel mic să aibă loc să se joace cu jucăriile preferate sau să se miște, fără a se confrunta cu un spațiu aglomerat. Dacă spațiul limitat este o problemă, poți eficientiza acest lucru prin alegerea unor elemente de mobilier suspendate, precum rafturile, noptierele sau câteva mici dulapuri.

Zone de creativitate pentru învățare și dezvoltare

După cum spuneam la început, rețeta succesului pentru amenajarea camerei pentru copil stă în planificarea atentă, atât pentru moment, cât și pentru viitor. Chiar dacă vârsta nu implică încă utilizarea unui birou pentru copii, este totuși indicat să iei în considerare spațiul necesar pentru amplasarea acestuia în viitorul apropiat.

Chiar dacă nu vrei să investești de la început într-un birou, va trebui să optezi pentru o mică măsuță, care poate “rezerva” spațiul până când este momentul să achiziționezi biroul. Măsuța este ideală, fiind locul în care copilul poate desena, poate realiza activități ce țin de lucrul manual sau se poate juca cu puzzle-uri ori alte jocuri și elemente creative, care îi stimulează dezvoltarea și îi antrenează curiozitatea.

Chiar dacă este vorba despre o carte de povești, cărți cu elemente 3D distractive sau cel mic începe să se aventureze în lumea ficțiunii, cu siguranța va adora un mic colț pentru citit. Dacă spațiul îți permite acest lucru, poți plasa un fotoliu de tip puf, câteva lămpi de citit și un mic raft cu cărțile preferate, unde cel mic se poate relaxa și destinde. Adaugă câteva elemente de decor ce sugerează confortul, precum o pătură moale și câteva perne de decor și ai obținut un mic colț liniștit, la care chiar și tu vei visa.

Alege patul potrivit

Copiii sunt mereu în creștere, motiv pentru care au nevoie de susținerea ideală în timpul somnului. De aceea, este indicat să investești ceva mai mult într-un patut pentru bebe și într-o saltea de calitate superioară. Odată ce ajung la vârsta potrivită pentru a dormi într-un pat fără cadru, îl poți înlocui cu unul clasic pentru o persoană.

Dacă vrei să iei în considerare petrecerile în pijamale pentru cel mic, ideal este să optezi pentru un pat cu o saltea suplimentară, în stilul celor cu sertar. De asemenea, dacă spațiul îți permite, poți instala chiar și un pat etajat. Trebuie să ai în vedere că, indiferent de vârstă, tuturor copiilor le place să sară în pat și să îl transforme într-un adevărat traseu cu obstacole, așa că asigură-te că alegi un pat cu o structură solidă, pentru a evita posibilele accidente.

Îmbină designul cu funcționalitatea pentru spațiile de depozitare

Echilibrul între aceste două elemente este esențial, chiar dacă, în principal, pentru camera copilului nu vei avea nevoie de atât de multe spații de depozitare ca în cazul unui adult. Însă, din nou, trebuie să ai în vedere perspectiva de viitor și mai ales faptul că, dintr-un punct, copilul va crește pe zi ce trece. Hainele vor deveni mai variate, mărimile vor fi din ce în ce mai mari, iar necesitatea spațiului adecvat va juca un rol important în crearea unei camere ordonate.

De exemplu, la vârsta de 4 ani, cel mai probabil hainele celui mic nu vor ocupa prea mult spațiu și nici nu va avea nevoie de dulapuri prea înalte pentru a așeza hainele pe umerașe. Cu toate acestea, trebuie să ai în vedere că, în mai puțin de 2 ani, lucrurile se vor schimba semnificativ. Pentru a păstra planurile de amenajare într-o zonă budget-friendly, ia în considerare elemente de mobilier pe care le va putea folosi atât în copilărie, cât și în primii ani de adolescență.

Știm toți cum poate arăta camera unui copil după o sesiune de joacă – cum covorul devine un adevărat teren minat și cum niciun pas nu este sigur, pentru că undeva se ascunde o piesă lego sau o figurină rătăcită. Asigură-te că dispui de suficiente spații de depozitare pentru jucării și că acestea conțin și elemente de organizare, pentru a le putea ordona.

Cere sfaturi – da, chiar și copilului tău

Sfaturile de amenajare se pot întinde pe zeci de pagini, în funcție de necesități, posibilități și dorințe. Camera copilului trebuie să fie creată în special pentru cel mic, deoarece își va petrece o parte semnificativă din zi în ea. Implică-l pe copil în proiect și îndrumă-l în crearea unui “mood board” care să conțină o listă de dorințe pe care le puteți valida împreună.

Poate fi vorba despre paleta de culori, măsuța în formă de zebră sau tipul de lumini folosite. Indiferent de opțiuni, asigură-te că îi oferi libertatea celui mic de a-și pune amprenta asupra propriului spațiu – chiar dacă tot tu rămâi “managerul de proiect”.

Sursa foto: Freepik

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Cea mai fierbinte lună aprilie din istorie. „În ce moment declarăm că am pierdut lupta?”