Prima pagină » Economic » Prețul AURULUI ajunge la un nou record. Într-o singură zi a crescut cu aproape 10.000 de lei

Prețul AURULUI ajunge la un nou record. Într-o singură zi a crescut cu aproape 10.000 de lei

Prețul AURULUI ajunge la un nou record. Într-o singură zi a crescut cu aproape 10.000 de lei

Cotațiile gramului de aur înregistrează un nou record. Prețul a crescut cu 9,415 lei într-o singură zi, ajungând la 415,3204 lei, de la 405,9099 lei, potrivit datelor BNR.

Vineri, 22 noiembrie, prețul gramului de aur a scăzut cu 9,4105 lei (2,32%), ajungând la o cotație de 415,3204 lei, de la 405,9099 lei, preț anunțat joi de Banca Națională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.

Banca Națională a României (BNR) a raportat vineri că moneda națională s-a apreciat în raport cu euro la 4,9759 lei, în scădere cu 0,07 bani (-0,01%) față de valoarea anterioară de 4,9766 lei. Leul a scăzut în comparație cu dolarul american, care a fost cotat la 4,7742 lei, în creștere cu 4,25 bani (0,90%).

BNR a calculat, de asemenea, că moneda națională s-a depreciat în raport cu francul elveţian, la 5,3721 lei, în creștere cu 1,86 bani (0,35%) față de cotația anterioară de 5,3535 lei.

Prețul aurului a atins record după record de la începutul anului

O analiză a istoriei prețurilor acestui metal valoros ne oferă și câteva explicații pentru ceea ce vedem în prezent.

În ultimii cincizeci de ani, creșterea prețului aurului a fost puternic influențată de fluctuațiile economice la nivel mondial, care au fost strâns legate de crizele financiare majore și modificările în politica monetară globală.

Inflația crescută din anii ’70 a dus la o apreciere semnificativă a prețului aurului. Prețul aurului a atins minimul ultimelor două decenii în 1998 și 1999. După ce băncile centrale și-au vândut rezervele de aur pentru a-și diversifica portofoliile, aurul a devenit mai puțin atractiv și prețul a fost afectat de supraofertă.

Cu toate acestea, World Gold Council raportează că două evenimente majore au marcat începutul secolului XXI, ceea ce a dus la creșterea prețului aurului la o nouă maximă din istoria sa.

Primul a fost cea mai mare recesiune din 2008, care a provocat o „fugă către siguranță”. În acel moment, investitorii au căutat să scape de incertitudinea economică. Al doilea eveniment important a fost criza din zona euro din 2010-2012, care a ridicat și prețul aurului.

În acest moment, situația geopolitică și de securitate devine din ce în ce mai complicată, ca urmare a conflictelor din Ucraina și Fâșia Gaza. În plus, inflația și politicile monetare post-Covid au un impact asupra valorii aurului.

Potrivit World Gold Council, rezervele băncilor centrale reprezintă 14% din stocurile de aur de suprafață, iar bijuteriile reprezintă 37%. Aceasta demonstrează atracția pentru frumusețea estetică a aurului, precum și funcția sa ca instrument de politică monetară și rezervă de valoare.

Statele Unite, Germania și Italia ocupă primele locuri în ceea ce privește rezervele de aur ale băncilor centrale, ceea ce reflectă puterea economică a acestor națiuni. România se află pe locul 37 la nivel mondial.

Citește și

Mediafax
Caz șocant! Bebeluș de 4 luni testat pozitiv la cocaină. Părinții au fost puși sub acuzare
Digi24
Tragedia ascunsă a „supraviețuitorilor miraculoși”: Au sfidat moartea, dar nu au fost pregătiți pentru ce i-a așteptat după dezastru
Cancan.ro
Ți se rupe sufletul! Ce scrie în necrologul lui Felix Baumgartner: s-a aflat acum ce fel de om a fost
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
Adevarul
Joburile în care românii simpli câștigă cât un director la stat: „Cel mai bine plătit ia 11.000 de euro pe lună, iar cel mai prost 6.000”
Mediafax
HOROSCOP 21 iulie. Zi de cotitură pentru Raci și revelații pentru toți nativii
Click
Ce adoră chef Sorin Bontea să consume vara: „Prima oară am mâncat în Egipt”. Florin Dumitrescu îi împărtășește gusturile culinare
Wowbiz
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Antena 3
Ilie Bolojan îi trimite pe demnitari la autobuz. „Cine nu are permis, să meargă cu transportul în comun”
Digi24
Cristian Diaconescu: Există o invitație a lui Donald Trump adresată lui Nicușor Dan. Trebuie să concretizăm rapid această bilaterală
Cancan.ro
Ce neregulă ar fi avut parapanta lui Felix Baumgartner. Un martor a văzut tot: O astfel de cădere nu poate fi datorată decât unei probleme tehnice
Ce se întâmplă doctore
Vrei mai mulți bani? Lucruri care atrag bogăția în viața ta. Ce să porți în permanență
observatornews.ro
Filmul atacului sângeros din clubul din Buzău. Un fiu de interlop, mărul discordiei dintre cele două rivale
StirileKanalD
Urmărire ca în filme la Giurgiu! Un bărbat a furat o ambulanță din curtea spitalului și a fugit cu ea. A fost oprit cu focuri de armă
KanalD
Un avion Delta Airlines a luat foc după decolare. Piloții au aterizat de urgență pe Aeroportul din Los Angeles
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Există viteză maximă legală pe care o poţi atinge în marşarier? Reguli impuse de noul Cod Rutier 2025
Descopera.ro
Capcanele pe care Hitler și Stalin și le-au întins reciproc
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la bloc sau la casă. Regulă pentru toți proprietarii
Evz.ro
Angajatorii, puși la plată de stat. Decizie controversată a CJUE
A1
Cea mai sexy prințesă a Europei. În ce ipostază seducătoare a pozat Maria-Olympia a Greciei
Stirile Kanal D
O nouă pistă în căutarea lui Emil Gânj. Criminalul s-a întâlnit cu un cioban și i-a furat mâncarea
Kfetele
Familia lui Felix Baumgartner a anunțat când și unde va avea loc înmormântarea. Ce au transmis apropiații. „Ne dorim ca în aceste momente să ne putem lua rămas bun în liniște.”
RadioImpuls
Locul în care va fi înmormântat Felix Baumgartner i-a facut pe toți să plângă. Hotărârea luată de familie îți frânge sufletul
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Dumnezeule, cât ești de frumoasă! Vrei să fii iubita mea?
Descopera.ro
Ziua în care a ars una dintre cele şapte minuni ale lumii