Abia după 5-10 ani se poate vedea că o campanie de împădurire a fost una de succes și poate aduce efectele dorite, adică fixează solul și oprește deșertificarea. Cuvintele îi aparțin lui Mihail Tănase, expert comunicare Harta Reciclării, program al Asociației Viitor Plus, și au fost exprimate în cadrul emisiunii Gândul Green, susținută de Țiriac Auto.
Tocmai de aceea este nevoie de o gândire în perspectivă.
„De la începutul plantării, pădurile de salcâmi în 5-10 ani deja se văd. Ele fixează solul prin rădăcini. Într-adevăr, nu există o mare biodiversitate acolo, dar salcămul este copac versatil, care se poate adapta și în aceste condiții vitrege. Deci, cel puțin 5 ani da. Trebuie să încercăm să gândim lucrurile în perspectivă, nu doar ce se întâmplă anul viitor sau peste 2 ani, pentru că clima își face efectele în decenii. Și atunci noi încercăm să ne pregătim cât mai bine”, a precizat Mihail Tănase.
Ca și programul de împădurire, cu efecte în viitor, este nevoie de educație continuă.
„Educație, dar și formarea de tineri în spiritul protejării mediului face și eco-provocarea. Ei au programe care să stimuleze lidership-ul de mediu în rândul tinerilor, să-i stimuleze, să-i convingă și pe alții să facă schimbare”, a adăugat reprezentatul Asociației Viitor Plus.
Confirm lui Mihail Tănase, asociația are și alte programe derulate în prezent cu efecte în viitor.
„Avem și reciclare prin Recicleta. E un program mai mult demonstrativ și tot educativ, pentru că nu are resurse care să se bată cu colectori mari autorizați de reciclabile. Și Harta reciclării face tot la fel -informare, conștientizare și educare. Atelierul de pânză încearcă să combată acest consum de petrol în toate formele lui, inclusiv plastic de sacoșe sau fibre textile sintetice. Și produce sacoșe reutilizabile din bun bac. Și în același timp are și o gamă prin care folosește resturi textile. Și avem și programele precum Regenesis, care instalează panouri fotovoltaice pe unități de învățământ, deci tot așa, o legătură cu componenta educațională și pentru persoane din medii defavorizate, cu situații economice mai precare”, a conchis Mihail Tănase.
Emisiunea Gândul Green, susținută de Țiriac Auto, poate fi urmărită AICI.
Citește și:
GÂNDUL GREEN. Cum contribuie Nestlé la un mediu mai curat și cum se implică în educația copiilor
GÂNDUL GREEN. Inovația Nestlé pentru un transport cât mai verde în România