Prima pagină » Actualitate » Cât de sigură e activitatea ta online? Recomandările DNSC pentru o navigare în siguranță pe internet

Cât de sigură e activitatea ta online? Recomandările DNSC pentru o navigare în siguranță pe internet

Cât de sigură e activitatea ta online? Recomandările DNSC pentru o navigare în siguranță pe internet

Oficialii Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au publicat, vineri, un scurt ghid pentru a evita pericolele online.

Specialiștii DNSC atrag atenția că fiecare click contează, iar aplicarea unor practici simple de „igienă cibernetică” poate preveni incidente majore și poate proteja atât datele personale, cât și cele ale organizației.

Aceștia au elaborat un grafic cu o sinteză clară a unor practici și riscuri legate de igiena cibernetică, pentru ca utilizatorii să știe ce să facă și ce să evite pentru a naviga în siguranță în era digitală.

Atacurile cibernetice, în creștere

Tentativele de fraudă cibernetică sunt la ordinea zilei pentru orice persoană cu un telefon mobil și o conexiune la internet, iar știrile privind atacuri de amploare asupra sistemelor companiilor din sectoare strategice și chiar ale instituțiilor de bază ale statului sunt din ce în ce mai frecvente.

Specialiștii DNSC au arătat, recent într-un răspuns pentru Gândul, că România a fost afectată în ultimii ani de o creștere semnificativă a atacurilor cibernetice, reflectând tendințele globale și regionale în materie de amenințări digitale.

Numărul evenimentelor de securitate cibernetică relevante, extrase din senzorii de detecție instalați sau configurați de către DNSC, a ajuns la peste 27 de milioane de cazuri în 2024, față de cele 21,5 milioane semnalate în anul precedent.

Dacă ne uităm doar la evenimente de securitate cibernetică semnalate de senzorii DNSC, se remarcă o creștere de 5,6 milioane de astfel de instanțe în 2024, față de 2023.

Dacă vorbim de atacuri înregistrate și urmărite de specialiștii DNSC, numărul din 2024 este într-o ușoară scădere, ceea ce nu le face deloc mai puțin „ingenioase” și periculoase. Conform statisticilor DNSC transmise la solicitarea Gândul, în 2024 au fost 8.852 de incidente, față de cele 9.881 raportate în 2023.

Potrivit Raportului ENISA privind peisajul amenințărilor cibernetice pentru anul 2024, precum și altor analize recente, atacurile cibernetice au evoluat semnificativ ca volum și complexitate.

Citește și