Un medic specialist în nutriție și boli metabolice atrage atenția asupra consumului excesiv de alcool în perioada sărbătorilor pascale. Femeile ar trebui să se limiteze la o porție, iar bărbații la două, avertizează asist. univ. dr. Andra Balcangiu-Stroescu.
Mai sunt doar câteva zile până la sărbătorile pascale, când mesele festive sunt adesea însoțite din belșug cu vin, bere sau băuturi tari. În acest context, medicii trag un semnal de alarmă: moderația este esențială pentru menținerea stării de sănătate, mai ales în cazul persoanelor cu afecțiuni precum diabetul zaharat.
Asist. univ. dr. Andra Balcangiu-Stroescu, medic specialist în nefrologie, diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, a explicat, în cadrul unei intervenții la Medika TV, care sunt cantitățile „ideale” de alcool ce pot fi consumate în siguranță la masa de Paște.
„Alcoolul se recomandă în consum de două porții la bărbat și o porție la doamne. 330 ml de bere, 150 ml de vin și 45 de mililitri de băuturi spirtoase. Deci, nu mai mult, asta este porția, așa să spunem, ideală și nu trebuie depășit”, a precizat medicul, potrivit Știrileprotv.
Specialista a vorbit și despre riscurile asociate consumului de alcool, în special în rândul persoanelor care suferă de diabet.
„Excesul este o formă de consum de alcool care poate determina diferite modificări ale stării de sănătate. Raportându-ne la pacientul cu diabet zaharat, pentru că acesta este pacientul cu care mă întâlnesc cel mai des, consumul de alcool… este cu două tăișuri”, a explicat dr. Balcangiu-Stroescu.
Medicul spune că alcoolul poate duce la creșterea glicemiei pe termen scurt, însă în combinație cu tratamentul pe bază de insulină și fără o alimentație adecvată, poate provoca ulterior hipoglicemie severă.
„Dacă nu suntem suficient de atenți să mâncăm carbohidrați complecși și să ajustăm insulina corect în raport cu consumul de alcool, există riscul de hipoglicemie”, a avertizat medicul.
Recomandarea generală este ca alcoolul să fie consumat cu responsabilitate, în cantități moderate și întotdeauna alături de alimente care să asigure un echilibru metabolic. În plus, persoanele cu boli cronice ar trebui să consulte medicul curant înainte de a consuma băuturi alcoolice în timpul sărbătorilor.