Președintele SUA, Donald Trump, l-a criticat dur, miercuri seară, pe omologul său din Ucraina, Volodimir Zelenski, acuzându-l că, prin refuzul de a face concesii teritoriale, periclitează negocierile cu Rusia.
”Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se laudă pe prima pagină a publicației The Wall Street Journal că «Ucraina nu va recunoaște legal ocuparea Crimeei. Nu există nimic de discutat aici». Acest anunț este foarte dăunător pentru negocierile de pace cu Rusia, în condițiile în care Crimeea a fost pierdută acum mulți ani sub egida președintelui Barack Hussein Obama, iar acest lucru nici măcar nu este un subiect al discuțiilor. Nu ii cere nimeni lui Zelenski să recunoască Crimeea ca fiind teritoriu al Rusiei, dar, dacă vrea Crimeea, de ce nu au luptat pentru ea acum 11 ani, când a fost cedată Rusiei fără niciun foc de armă”, a declarat Donald Trump într-un mesaj postat pe platforma Truth Social.
”Afirmații inflamatoare precum cea a lui Zelenski îngreunează atât de mult oprirea acestui război. Nu are cu ce să se laude. Situația din Ucraina este foarte gravă. Poate obține pacea sau poate lupta încă trei ani și va pierde întreaga țară”, a atras atenția președintele SUA.
În contextul eforturilor Statelor Unite de oprire a războiului izbucnit prin invazia rusă, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat miercuri că așteaptă un armistițiu general ”imediat” în conflictul militar cu Rusia.
”Insistăm pentru un armistițiu imediat, complet și necondiționat. Aceasta este propunerea absolut corectă făcută de Statele Unite pe 11 martie. Acest lucru este posibil, dar este posibil dacă Rusia oprește atacurile și crimele”, a subliniat Zelenski.
Vicepreședintele SUA, James David Vance, a confirmat că Washingtonul a transmis propuneri concrete Rusiei și Ucrainei pentru oprirea războiului, prin concesii teritoriale și armistițiu general, avertizând că Washingtonul s-ar putea retrage din procesul diplomatic dacă nu ajunge rapid la o soluție. În schimb, Ucraina și aliații europeni au transmis Statelor Unite că orice negocieri cu Rusia privind eventuale schimburi teritoriale ar trebui precedate de un armistițiu general și de clarificări privind garanțiile de securitate.
Foto: Profimedia
Video: LiveNOW from FOX
Citește și: