Într-o ediție transmisă live de Gândul, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, geopolitician și analist, a discutat despre cazul lui Călin Georgescu și reacțiile autorităților. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Călin Georgescu a fost trimis în judecată și apare periodic în fața poliției pentru semnarea controlului judiciar. În ultimele apariții, acesta a vorbit deschis presei. Fostul candidat a susținut că șansa României ar fi un parteneriat cu America și Donald Trump.
Dungaciu a explicat că tratamentul aplicat lui Georgescu e contraproductiv.
„Dincolo de declarație, cine gestionează toată această poveste, se vede că nu înțelege foarte bine cum stau, cum funcționează lucrurile. Pentru că, fac o comparație, nu e neapărat cea mai potrivită, dar e sugestivă sociologic vorbind. Niciodată nu vom ști unde a fost înmormântat Ben Laden sau alte personaje negative față de un sistem. De ce? Pentru că niciodată un sistem din acesta nu vrea ca inamicul lui să fie identificat, mitizat, să se creeze o legendă, o poveste, să devină alternativă, o oglindă pe care o pui în fața prezentului. Deci asta e vorba în esență.”, afirmă el.
Profesorul Dungaciu a criticat strategia autorităților române privind expunerea publică repetată a lui Călin Georgescu, mai ales în contextul actual.
„Criza va porni. Călin Georgescu este din ce în ce mai des adus la poliție. Este cel mai prost lucru pe care putea să-l gândească cineva în sistemul din România de azi. Indiferent ce părere ai, că îți place, nu-ți place Călin Georgescu. Unora le place, altora nu. Păi da, să încerci, într-un moment de criză, să aduci personajul care a fost scos din alegeri, căruia i se pun în cârcă tot felul de lucruri.”, spune invitatul.
Dungaciu a încheiat cu o ironie privind absența Rusiei din discursul oficial, deși i s-a atribuit o influență majoră în alegeri.
„Apropo, unde au dispărut rușii? Unde a dispărut Rusia? De ce la CSAT nu se discută totuși despre Rusia? Că înțeleg că Rusia a făcut totul în acestasta campanie. Dacă Rusia și rușii au demantelat sistemul electoral și au obligat la reluare, reluăre, reluări, care au adus la același rezultat, de fapt, n-ar fi bine să îi scoatem din sistem ca să nu se repete povestea peste patru ani? Sau îi lăsăm în sistem ca peste patru ani să-i mai folosim la viitoarele alegeri?”, întreabă geopoliticianul.