Exporturile Rusiei de gaze naturale lichefiate (GNL) în prima jumătate a anului au scăzut cu 4,4% față de anul precedent, ajungând la 15,2 milioane de tone, pe fondul sancțiunilor internaționale impuse ca urmare a războiului din Ucraina.
În mod special, decizia SUA de a impune sancțiuni companiilor și vapoarelor care au legătură cu noua facilitate rusă de export Arctic LNG 2 a înghețat efectiv proiectele, din cauza dificultăților Moscovei în găsirea de cumpărători. Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat că vrea ca Uniunea Europeană să cumpere mai multe gaze naturale lichefiate americane, urmând să crească cantitatea disponibilă. În iunie, exporturile de gaze naturale lichefiate rusești au scăzut în ritm anual cu 4,4%, la 2,15 milioane tone, după un declin de 15% în mai (2,53 milioane tone), potrivit datelor LSEG. În plus, exporturile Rusiei de gaze naturale lichefiate către Europa au scăzut în ritm anual cu 13% în primul semestru din 2025, la 7,9 milioane tone, cu un declin de 14,4% în iunie, arată Reuters.
Exporturile pe mare de GNL din Rusia către Europa au depășit volumele de export prin conducte, după ce tranzitul gazelor rusești via Ucraina a fost oprit la 1 ianuarie 2025.
În iunie, uzina GNL a Novatek din Siberia (Yamal) a redus exporturile totale cu 1,2%, la 1,6 milioane tone. Zăcământul Sakhalin-2, controlat de Gazprom, a redus exporturile cu o cincime, la 400.000 tone. În primul semestru din 2025, exporturile de la acest proiect s-au situat la cinci milioane tone, de la 4,9 milioane tone în perioada similară din 2024.
Rusia are capacitatea de a-și exporturile GNL după ce și-a extins ‘flota fantomă’, folosită pentru a eluda sancțiunile asupra petrolului rusesc, după scăderea semnificativă a exporturilor de gaze către Europa, apreciază analiștii. Piețele urmăresc cu atenție încercarea Rusiei de a găsi cumpărători pentru gazele de la Arctic LNG 2. Majorarea exporturilor va pune presiune pe cotațiile globale la gaze. Traderii așteaptă să vadă dacă SUA sau Europa vor înăspri restricțiile asupra Arctic LNG 2.
Eurostat: Aprovizionarea cu energie provenită din surse regenerabile a CRESCUT în 2024 la nivelul UE
Sursa foto: Shutterstock