Cum a ajuns CHEVRON la BÂRLAD. Ungureanu: Perimetrul a fost concesionat de Guvernul Năstase în 2004, fără consultare cu orașul

Cum a ajuns CHEVRON la BÂRLAD. Ungureanu: Perimetrul a fost concesionat de Guvernul Năstase în 2004, fără consultare cu orașul
Publicat: 27/04/2012, 15:44
Actualizat: 27/04/2012, 16:15

Concesionarea perimetrului Bârlad a fost decisă de Guvernul Adrian Năstase pe finalul mandatului, fără consultare cu locuitorii orașului, către o firmă de la care Chevron a preluat ulterior concesiunea, iar acordul cu grupul american a fost semnat de fostul șef PSD al ANRM, spune premierul Ungureanu, scrie Mediafax.

Premierul a arătat că tocmai una dintre ultimele hotărâri de guvern adoptate în 2004 a vizat concesionarea perimetrului Bârlad pentru explorare, dezvoltare și exploatare unei companii de la care Chevron a preluat apoi concesiunea.

„Citez din moțiunea pentru care ați iscălit: «În cazul reactoarelor nucleare de la Cernavodă s-a cerut acceptul locuitorilor orașului și a existat permanent un program de asistență finanțat de stat pentru cetățenii din Cernavodă». Doamnelor și domnilor de la PSD, ce consultări au avut loc cu cetățenii din Barlad sau cu cei de pe litoral? De altfel, protestele locuitorilor, la care s-au adăugat și reprezentanți ai administrației locale și șefi ai organizațiilor locale PSD, ne oferă răspunsul la intrebarea aceasta? Cum le răspundeți propriilor colegi, domule prim-ministru Adrian Năstase? S-a consultat cineva cu locuitorii din Bârlad? Cred că nu aceasta a fost intenția autorilor moțiunii, să-și pună colegii într-o poziție stânjenitoare, dar cred că astfel de neglijențe se întâmplă atunci când ai mare nevoie de a justifica formal o decizie politică”, a spus Ungureanu.

În discursul susținut în Parlament la dezbaterea moțiunii de cenzură, șeful Guvernului a arătat că, în privința acordului petrolier încheiat cu compania Chevron, procedura de concesiune prin apel public de ofertă a fost demarată în septembrie 2009, în urma ordinului președintelui Agenției Naționale a Resurselor Minerale (ANRM), care a și demisionat ulterior, odată cu ieșirea PSD de la guvernare.

Anunțul privind organizarea rundei de licitație pentru 30 de perimetre petroliere, printre care și perimetrele de la Costinești, Vama Veche și Adamclisi, a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar până la termenul-limită 21 de companii românești și străine au depus 62 de oferte pentru 20 de perimetre, zece dintre acestea câștigând licitațiile. Procesul de evaluare a ofertelor, desemnare a caștigătorilor, negociere și semnare au fost finalizate până la jumătatea anului 2011, când au fost aprobate, prin hotărare de guvern, cinci acorduri petroliere. În 20 martie 2012, Guvernul a aprobat cele trei acorduri petroliere încheiate între ANRM și Chevron, fiind în procedură de reavizare alte 12 acorduri, a arătat premierul.

„În privința acrodului petrolier deținut de Chevron pentru zona Baârlad, acesta a fost aprobat de Guvernul PSD în 2004, titularul inițial fiind o altă companie. Procedura de desfășurare a apelului public de ofertă a fost transparentă, deschisă atât companiilor românești, cât și celor străine care au dorit să participe la această rundă și care au îndeplinit condițiile pentru a fi declarate câștigătoare. Toate acordurile despre care vorbim sunt acorduri petroliere, în strictă conformitate cu legea petrolului. Decizia Guvernului privind licențele de explorare, dezvoltare, exploatare a perimetrelor concesionate pentru trei perimetre în Dobrogea nu conține formularea «gaze de șist» – și, de altfel, licențele sunt doar începutul unui proces. Întâi se va explora pentru identificarea resurselor – și este o etapă care durează aproximativ doi până la patru ani -, și reamintesc că în acest moment nici nu cunoaștem dacă România dispune sau nu de această resursă”, a spus Ungureanu.

El a susținut că scopul explorării nu este în măsură să afecteze mediul, ci este de a indica existența sau inexistența combustibililor fosili neconvenționali, confirm deciziei șefilor de state și de guverne ai Uniunii Europene privind evaluarea potențialului Europei în acest domeniu.

„Orice stat are nevoie să-și cunoască resursele de care dispune, este o chestiune strategică, indiferent de natura ideologică sau partinică a guvernelor. Licențele nu sunt un cec în alb, eventuala exploatare se va demara doar atunci când vom fi siguri că avem ce exploata și că această exploatare se va face în condiții de maximă siguranță pentru viața cetățenilor”, a afirmat șeful Guvernului.

Premierul a mai arătat că decizia de clasificare a acordurilor petroliere, precum cele ale Chevron, nu îi aparține, ci a fost menținută și de fostele guverne, care nu au modificat regula deși aveau această posibilitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Jumătate de ţară intră sub cod galben de ploi torențiale, grindină și vânt. Zonele vizate
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Halep a aflat acum NOUL verdict. Decizia nu îi e deloc favorabilă: Toleranță zero
Revoluție pe piața bateriilor auto. Tehnologia pe care o așteptau toți șoferii
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Când vor avea românii următoarea mini-vacanță? De Rusalii vom avea din nou zile libere de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire