Interviu GÂNDUL LIVE. Funeriu: „Prima nominalizare la Educație a fost simbolul intereselor ilegitime din învățământul românesc, iar a doua, simbolul imposturii”

Publicat: 18/05/2012, 13:08
Actualizat: 18/05/2012, 13:08

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a declarat în emisiunea GÂNDUL LIVE că prima nominalizare a premierului Victor Ponta pentru preluarea portofoliului Educației – Corina Dumitrescu – „a fost simbolul intereselor ilegitime din învățământul românesc”, iar a doua – Ioan Mang – „simbolul imposturii”.

Funeriu și-a explicat etichetările prin faptul că rectorul Universității Dimitrie Cantemir, alături de soțul său Cristian Dumitrescu, deputat PSD și șeful comisiei de învățâmânt din Camera Deputaților, a sprijinit modificarea legii privind patrimoniul universităților particulare, în așa fel încât acestea să poată fi desființate ușor, iar bunurile să treacă în proprietatea fondatorilor. În ceea ce îl privește pe fostul ministru Ioan Mang, acesta a fost acuzat de plagiat, motiv pentru care și-a și dat demisia.

„Cred că ceea ce s-a întâmplat reprezintă o imensă greșeală, iar răspunderea acestor numiri cade pe premier. Sper ca cea de a treia nominalizare să nu fie și simbolul intereselor ilegitime și al imposturii”, a conchis Funeriu.

ÎNREGISTRAREA INTEGRALĂ A EDIȚIEI GÂNDUL LIVE DIN 17 MAI

Întrebat de moderatorul emisiunii de ce Traian Băsescu a acceptat cele două numiri, Funeriu, care în prezent este consilier prezidențial pe probleme de Educație, a spus că „nu e în fișa postului unui președinte să comenteze nominalizările premierului”. El a explicat că atunci când președintele s-a opus nominalizării unor miniștri, cum a fost cazul Noricăi Nicolai, era vorba de remaniere guvernamentală, și nu de un guvern validat de Parlament, așa cum s-a întâmplat în cazul cabinetului din care a făcut parte Ioan Mang.

Pe finalul emisiunii, Funeriu a revenit la acuzațiile care i se aduc lui Ioan Mang. „Am avut acest scandal uriaș de plagiat. Sper ca urmarea să nu fie înlocuirea secretarului de stat pe cercetare Ciuparu (Dragoș -n.r.), care asigură secretariatul Comisie de Etică de la minister. Dacă va fi schimbat, atunci vom vedea, într-adevăr, dacă există un angajament într-o direcție sau alta. Victor Ponta a spus că va păstra profesioniștii, iar domnul Ciuparu este un profesionist.

Funeriu, nu foarte optimist în ceea ce privește bacalaureatul

Referitor la organizarea bacalaureatului din acest an, ministrul în mandatul căruia mai puțin de jumătate dintre absolvenții de clasa a XII-a au promovat acest examen, a declarat că nu este foarte optimist după cele două nominalizări eșuate și actualul interimat asigurat de sindicalistul Liviu Pop.

„Miza a ceea ce s-a întâmplat anul trecut la bacalaureat a fost așezarea școlii românești pe un set de valori. Dacă se va merge pe schimbarea inspectorilor generali, așa cum s-a întâmplat cu prefecții, cel care va face această schimbare își va asuma asta. Dacă vor fi schimbați, premierul trebuie să-și asume acest lucru”, a spus Funeriu, care nu consideră oportună această schimbare.

Tot legat de bacalaureat, fostul ministru a făcut câteva precizări în ceea ce privește banii pe care îi vor primi profesorii care vor fi implicați în acest examen.

„Premierul a spus că am luat banii de bacalaureat care trebuiau dați profesorilor. Am de făcut două observații. În primul rând, sumele prevăzute pentru bacalaureat au fost exact aceleași cu cele prevăzute în 2009, când ministerul Educației era la PSD. Deci nu s-a tăiat nimc. În al doilea rând, în bugetul ministerului Educației, am prevăzut la începutul anului sume suplimentare pentru că știam care va fi presiune pe bacalaureat, însă Ordinul de ministru care stabilea plata la nivelul anilor anteriori a fost dat, urmând ca el să fie rectificat după execuția bugetară a primului trimestru. Este un foc pe care premierul l-a aprins pentru a-l stinge peste câteva zile, spunând că le dau mai mulți bani profesorilor. Acești bani există, ei au fost planificați, ei urmau să fie alocați imediat după execuția pe primul trimestru”, a explicat

Funeriu, despre clasa pregătitoare și situația la UMF Târgu Mureș

Funeriu a declarat că ministerul Educației „a fost lăsat la cheie” atât de el, cât și de Cătălin Baba. Întrebat în legătură cu problemele pe care le-a creat introducerea clasei pregătitoare, fostul ministru a precizat că demersurile necesare pentru implementarea acestei măsuri au fost demarate încă din 2010, când au fost făcute studii, iar în prezent ar trebui organizate licitațiile pentru dotarea corespunzătoare a sălilor de clasă. „În urmă cu câteva săptămâni, când am vorbit cu Baba, licitațiile erau în derulare și sper că li se da drumul. Totul va fi bine dacă echipele care au urmat mandatului meu nu au derait de la planul clar, bugetat”, a spus Funeriu.

Acesta a precizat că prin înscrierea în clasa pregătitoare printr-un sistem informatic și pe baza unor reguli clare, s-a eliminat parțial practica șpăgii și a telefoanelor la minister, la care părinții apelau pentru a-și înscrie copii la școli.

În legătură cu UMF Târgu Mureș, fostul ministru s-a limitat la a spune că situația, în mod optim, trebuia rezolvată în plan local, mai ales că legea Educației dădea toate premisele acestei rezolvări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
UNGURII au dat deja ordinul. Șoferii români care AU INTERZIS peste graniță. Se aplică de...
Secretul unui pui suculent și delicios. Sfat de aur de la Jamie Oliver
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum a reușit Jo să treacă peste despresie, după despărțirea de Juno: ”Unele au trecut,...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?