Prima pagină » Știri » Cepoi: Statul trebuie să plătească pentru un milion de persoane scutite de la plata asigurărilor

Cepoi: Statul trebuie să plătească pentru un milion de persoane scutite de la plata asigurărilor

Cepoi: Statul trebuie să plătească pentru un milion de persoane scutite de la plata asigurărilor
Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, spune că trebuie stabilit clar ce finanțează statul și ce finanțează sistemul de asigurări de sănătate, adăugând că statul ar trebui să plătească pentru urgențe, prevenție, boli endemo-epidemice și pentru cele un milion de persoane scutite de la plata asigurărilor

Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, spune că trebuie stabilit clar ce finanțează statul și ce finanțează sistemul de asigurări de sănătate, adăugând că statul ar trebui să plătească pentru urgențe, prevenție, boli endemo-epidemice și pentru cele un milion de persoane scutite de la plata asigurărilor.

Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că a început discuțiile privind pachetul de servicii medicale de bază și oricare va fi decizia care va fi luată „va satisface pe unii și nu va satisface pe alții”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Placa turnantă a finanțării sistemului de sănătate este definirea pachetului de servicii medicale de bază. Atunci când noi am pornit sistemul de asigurări de sănătate, care realmente a constituit o reformă reală în sănătate și care a adus beneficii clare sistemului de sănătate – deși există voci care spun că ar trebui să revenim la finanțarea pe buget de stat -, am făcut una din marile greșeli greu de corectat: am făcut un pachet de servicii medicale de bază atotcuprinzător, încât suntem în situația în care, constatând că acest pachet de servicii medicale de bază nu poate fi acoperit de fondul de asigurări, să identificăm două soluții. Fie creștem veniturile – asta înseamnă creșterea contribuțiilor de asigurări de sănătate, fie reducem pachetul. (..) Trebuie la un moment dat să luăm o decizie, care va satisface pe unii și nu va satisface pe alții”, a spus Cepoi.

El a precizat că va prezenta, în urma consultărilor cu toți cei interesați, mai multe soluții, inclusiv cele pe care le-a identtificat în diverse sisteme de sănătate – francez, german, englez, unde există „o experiență pozitivă” – și care ar putea fi preluate.

Cepoi a subliniat că decizia, „care are implicații sociale, etice, economice”, nu poate fi luată doar de către Ministerul Sănătății sau de ministrul Sănătății, ci de tot Guvernul, care trebuie să își asume această responsabilitate.

„Aceasta e doar una din probleme, că sunt foarte multe. Aceste probleme vor fi prezentate Guvernului într-o ședință în luna iunie, cu soluțiile propuse, cu avantajele și dezavantajele fiecărei soluții și proiectul va fi adoptat de Guvern și apoi supus dezbaterii publice. Poți să dai un pachet de servicii medicale de bază valabil pentru toți asigurații, pe principiul solidarității, și bugetul de stat – și statul – își poate asuma răspunderea pentru protecția persoanelor vulnerabile cu un pachet suplimentar, social, pentru acele categorii de servicii care pentru persoanele obișnuite, plătitorul de asigurări, sunt accesibile și nu-i nevoie să se asigure pentru ele, dar se poate asigura dacă vrea, cu asigurări voluntare, chiar și în sistemul public. Iar pentru categoriile vulnerabile, pentru acele servicii care chiar dacă sunt ieftine sunt purtătoare de risc medical, să existe o acoperire”, a spus Cepoi.

El a menționat că beneficiarii „pachetului social” de asigurări medicale ar fi persoanele cu venituri mici și că „e treaba Ministerului Muncii să facă o evaluare” în acest sens.

Cepoi a subliniat că trebuie stabilit clar ce finanțează statul și ce finanțează sistemul de asigurări de sănătate, apreciind că statul ar trebui să plătească pentru urgențe, prevenție și bolile endemo-epidemice, precum și pentru cele un milion de persoane care sunt scutite de la plata asigurărilor.

„Dacă ne referim la finanțarea sistemului, va trebui să definim clar care sunt obligațiile financiare ale statului în privința sănătății și care sunt ale sistemului de asigurări. La ora actuală, este un amestec: sistemul de asigurări plătește unele lucruri pe care ar trebui să le plătească statul și invers. Va trebui să despărțim apele. Spre exemplu, nu trebuie să intre în sistemul de asigurări acele servicii pe care le acord oricărui cetățean indiferent de calitatea lui de asigurat sau neasigurat: urgența, bolile endemo-epidemice, prevenția. Acestea nu trebuie să facă parte din sistemul de asigurări, pentru că eu nu-l întreb pe ăla dacă-i asigurat când vine în urgență. Trebuie să-i acord asistență medicală, că moare, dacă stau să îl întreb. Dacă pe un bolnav cu tuberculoză nu-l tratez, îmbolnăvește nu știu câți alți asigurați – păi n-am făcut nimic. Și atunci acestea trebuie să fie atribuțiile statului, finanțate de stat”, a spus Cepoi.

Ministrul a adăugat că, de asemenea, statul va trebui să plătească pentru „categoriile populaționale” pe care le-a scutit de la plata asigurărilor. Cepoi nu a precizat care sunt aceste categorii, dar a arătat că numărul persoanelor scutite este de circa un milion, iar costul serviciilor medicale pentru acestea se ridică la circa 200 de milioane de euro pe an.

„Cine scutește și plătește, nu unul scutește, altul plătește, că nu e corect. (…) Sunt un milion de persoane care sunt scutite de la plata asigurărilor, iar dintre aceștia beneficiază, de exemplu, de servicii medicale de urgență 150.000 pe an. Sume? Din câte știu, erau în jur de 200 de milioane de euro pe an”, a arătat Cepoi.

Ministrul Vasile Cepoi participă, la Târgu Mureș, la cea de-a doua ediție a conferințelor „Amfiteatrul de sănătate”, cu tema „Spitalul public, între anacronism și eficiență”.

Mediafax
Salariul mediu în România scade în mai la 5.508 lei net, cu 139 lei mai puțin decât în aprilie
Digi24
Luptători români, răniți în Ucraina în urma unui atac rusesc. Mașina le-a fost lovită de o dronă
Cancan.ro
Caz de antrax la spitalul Matei Balș! Mama a murit, iar fiul suferă în spital. Cum au luat boala
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
Adevarul
Avertismentul unui economist: „Pentru cei săraci, perioada următoare va semăna, din păcate, cu un fel de Jocurile foamei”
Mediafax
Prognoza meteo pe 4 săptămâni. România se pregătește pentru o perioadă de vară intensă
Click
Nutriționiștii avertizează, după decesul lui Mihai Leu. Cum prevenim cancerul de colon, care sunt alimentele-otravă? Trucul lui Dorel Vișan: „Bei cana asta, pe parcursul zilei, puțin câte puțin”
Wowbiz
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Antena 3
Un bărbat spune că trăiește mai bine după ce a renunțat la job ca să adune reciclabile: Mănânc zilnic la restaurant
Digi24
VIDEO Culmea beneficiilor într-o companie de stat: spor de femeie și la bărbați. Ministrul Energiei: „Am trimis corpul de control”
Cancan.ro
Irina Columbeanu a spus adevărul despre Mr. Pink! Cum se comportă bărbatul cu fiica Monicăi Gabor
Ce se întâmplă doctore
Doliu în lumea filmului. Actrița CELEBRĂ a murit la doar 42 de ani! Cauza decesului
observatornews.ro
La Metrorex iau "spor de subteran" şi cei care stau doar la suprafaţă. Sindicalist: "Ce este imoral?"
StirileKanalD
De ce a omorât-o Robert Lupu pe Teodora, de fapt! Răsturnare de situație: NU o voia înapoi, ci altul era motivul
KanalD
Preț carburanți vineri, 11 iulie 2025: Cât a ajuns să coste un litru de benzină azi
Ciao.ro
Divele din România care au atras toate privirile cu cele mai îndrăznețe ţinute! Imagini de colecție
Promotor.ro
Efectele eliminării subvențiilor RABLA 2025 pentru România - „Impactul este direct și sever”
Descopera.ro
Un mare mister al omenirii, aproape de rezolvare
Evz.ro
Vedetă din România, de urgență la spital. S-a întâmplat în direct
A1
Ștefan Iancu, actorul din Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, a făcut un pas important în carieră. Ce planuri are pentru vara asta
Stirile Kanal D
VIDEO Ea este Luiza, mămica de 24 de ani care a murit după ce a născut prin cezariană. Și-a ținut băiețelul în brațe și s-a stins. Mai avea două fetițe gemene acasă: "Când a operat-o, i l-a dat de l-a văzut și l-a pupat"
Kfetele
O tânără mămică de gemene, în vârstă de 24 de ani, s-a stins din viață după ce a fost mutată la mai multe spitale, în urma unei operații de cezariană!
RadioImpuls
Dorobanțu, avertisment DUR: "Vreau și eu să vorbesc pentru viitoarea fată care vine pentru mine". Concurentul din Casa Iubirii pune condiții clare și stricte: "Să te previn în ce te bagi. La mine nu vreau să fie totul roz"
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Măria are vise erotice: – Ioane, eram la o expoziţie de obiecte masculine!
Descopera.ro
Europenii tocmai au trecut prin cea mai fierbinte lună iunie din istoria măsurătorilor