Cristian Preda: Alegerile la termen pot fi organizate în perioada 2 decembrie 2012 – 19 martie 2013

Cristian Preda: Alegerile la termen pot fi organizate în perioada 2 decembrie 2012 - 19 martie 2013
Publicat: 02/06/2012, 22:23
Actualizat: 02/06/2012, 22:23

Europarlamentarul PDL Cristian Preda susține că perioada în care poate fi ținut la termen viitorul scrutin parlamentar este 2 decembrie 2012 – 19 martie 2013, pentru orice dată anterioară celei de 2 decembrie fiind vorba despre alegeri anticipate, respectiv demisia guvernului.

Cristian Preda scrie pe blogul personal că mandatul actualului Parlament încetează pe 19 decembrie 2012, fiindcă Senatul și Camera și-au început existența legală în a șasea legislatură pe 19 decembrie 2008, după ce se reuniseră pentru întâia dată cu patru zile mai devreme.

„Alegerile la termen nu pot fi organizate, deci, mai devreme de 2 decembrie, fiindcă noul Parlament trebuie să se întrunească în maximum 20 de zile după ținerea scrutinului. Când Victor Ponta vorbea despre alegeri la termen în noiembrie, era neinformat”, susține Preda.

Potrivit europarlamentarului PDL, pentru orice dată anterioară celei de 2 decembrie este vorba despre alegeri anticipate și ar trebui urmată procedura care presupune demisia guvernului, urmată de două tentative eșuate de a învesti un nou guvern, apoi de dizolvarea Camerelor.

„În schimb, data ultimă la care pot avea loc alegeri pentru a șaptea legislatură e 19 martie 2013, fiindcă în Constituție se spune că un scrutin se ține în maximum 3 luni după ce se încheie mandatul Parlamentului în funcție”, mai notează Preda.

„Astfel, perioada în care poate fi ținut la termen viitorul scrutin parlamentar este 2 decembrie 2012-19 martie 2013”, conchide el.

Cristian Preda menționează că, pentru a construi această interpretare, a folosit în primul rând articolele 63 și 70 din Constituție, articolul 11 din Regulamentul Camerei Deputaților, articolul 14 din Regulamentul Senatului, ca și procesele verbale ale primelor ședințe din actuala legislatură.

Conform articolului 63 din Constituție, „Camera Deputaților și Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungește de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență, până la încetarea acestora”. Alegerile pentru Camera Deputaților și pentru Senat se desfășoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.

Articolul 70 al Legii fundamentale stabilește că „deputații și senatorii intră în exercițiul mandatului la data întrunirii legale a Camerei din care fac parte, sub condiția validării alegerii și a depunerii jurământului”.

„Camera Deputaților este legal constituită după validarea a două treimi din mandatele de deputați și după depunerea jurământului de către aceștia”, se prevede la articolul 11 al Regulamentului Camerei Deputaților.

„Senatul este legal constituit după validarea mandatelor a trei pătrimi din numărul total de senatori”, stabilește Regulamentul Senatului, la articolul 14, fiind menționat că „validarea mandatului de senator presupune validarea alegerii senatorului, precum și depunerea jurământului de către acesta”.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, joi seară, că alegerile parlamentare ar trebui organizate în luna octombrie, astfel încât noul Guvern să își poată promova în Parlament proiectul de buget cel târziu în luna noiembrie, spunând că speră să ajungă cu PDL la un acord politic în acest sens.

„Încerc să obțin un acord al tuturor forțelor politice, pentru că aici nu este vorba de a impune ceva, și sper să fie până la urmă și PDL de acord, chiar dacă tactica lor acum este să nu fie de acord cu nimic. Eu cred că ar trebui să facem alegerile parlamentare undeva în luna octombrie. Constituțional este un mic impediment, deoarece este o prevedere care spune că trebuie în 20 de zile de la alegeri să convocăm noul Parlament, dar dacă avem un acord politic și dacă întrebăm și Curtea Constituțională, să nu adoptăm o hotărâre care să nu fie declarată neconstituțională, cred că este în interesul tuturor ca în luna octombrie când, până să vină sărbătorile de iarnă, până să vină zăpada, ploaia, toate celelate, să avem alegeri, iar noul Guvern să aibă timp să își adopte bugetul în Parlament în luna noiembrie, nu cum am făcut tot timpul, în decembrie, de Crăciun, când nu este nimeni atent”, a spus Ponta, la Realitatea TV.

El a precizat că a discutat despre acest subiect atât cu cei din USL, cât și cu cei de la UDMR și UNPR, intenționând să aibă o discuție similară și cu reprezentanții PDL, probabil după alegerile locale.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, la Iași, că susține propunerea președintelui PSD, Victor Ponta, privind organizarea alegerilor parlamentare în luna octombrie, adăugând că România are nevoie rapid de o majoritate solidă în Parlament.

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că, potrivit Constituției, durata unei legislaturi poate fi scurtată într-o singură situație, și anume cea în care președintele României dizolvă Parlamentul, ca urmare a respingerii a două propuneri de guvern.

„O altă formulă constituțională pentru reducerea cu o lună sau cu două luni a duratei actualei legislaturi nu există. Putem să ajungem la orice acord politic vizează domnul Ponta, dar nu putem înfrânge prin voința noastră politică, chiar și unită, prevederile Constituției”, a declarat Sever Voinescu.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, vineri, că democrat-liberalii ar putea participa la o discuție cu premierul Victor Ponta pe tema datei alegerilor parlamentare „doar pentru a le face cadou textul Constituției” reprezentanților USL.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, susține că Uniunea este de acord cu organizarea de alegeri parlamentare în luna octombrie doar dacă se respectă procedurile constituționale, o soluție „la mica înțelegere între partide” nefiind de acceptat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Mihai Albu are cancer! Declarații tulburătoare ale creatorului de modă după ce a început lupta...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
FOTO EXCLUSIV | Decizie de urgență luată de medici. Ce se întâmplă acum cu Florin...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
8 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de ploi torenţiale. Vreme...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Ioana Ancuța Popoviciu, judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu, continuă seria gafelor. A întrebat-o pe...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Putin a dat ORDIN. Militarii ruşi se RETRAG. Decizia zilei de 9 mai
Frig în toată România. Nivelul incredibil la care scad temperaturile
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Când ar putea fi construită prima cale ferată pe Lună?