ANI: 78 de consilieri județeni și locali, găsiți în incompatibilitate sau în conflict de interese

ANI: 78 de consilieri județeni și locali, găsiți în incompatibilitate sau în conflict de interese
Publicat: 15/06/2012, 11:54
Actualizat: 15/06/2012, 11:54

ANI a constatat că 78 de consilieri județeni și locali au fost în incompatibilitate sau în conflict de interese, după ce au încheiat în total peste 440 de contracte cu firme la care aceștia sau rudele lor dețin acțiuni sau părți sociale, obținând astfel beneficii de aproximativ 8,5 milioane de euro.

„Lipsa de transparență a procesului decizional pe plan local, coroborată cu nivelul scăzut de acces la informații de interes public al majorității locuitorilor din mediul urban și rural reprezintă factori destabilizatori la adresa societății românești. Unul dintre principalii factori corozivi ai imaginii autorităților locale și a percepției acestora de către populație este reprezentat de nenumărate cazuri aduse la cunoștința opiniei publice de către mass-media, de aleși locali care desfășoară activități economice cu administrația publică locală, exercitându-și influența, formal sau informal, din calitatea de aleși locali. Astfel, s-a ajuns la acceptarea generală de către opinia publică a ideii că aleșii locali se îmbogățesc rapid prin dezvoltarea relațiilor de natură comercială cu instituțiile în cadrul cărora își desfășoara activitatea, cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul juridic al conflictelor de interese și al incompatibilităților. Această situație a condus la necesitatea abordării conflictelor de interese în plan preventiv”, se arată într-un comunicat de presă de vineri al Agenției Naționale de Integritate (ANI).

Astfel, în urma unei analize a Agenției Naționale de Integritate care a avut loc în perioada septembrie 2011 – februarie 2012, la nivelul administrației publice locale (89 de entități analizate), au fost începute procedurile de evaluare în cazul a 190 de consilieri județeni și locali, în vederea verificării respectării regimului juridic al conflictelor de interese și al incompatibilităților în mandatul 2008 – 2012.

La finalizarea verificărilor a fost identificată încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, penală și al incompatibilităților în cazul a 78 de consilieri județeni și locali.

Astfel, în urma evaluărilor începute în 13 martie 2012 au fost constatate: încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese și incompatibilităților de către 37 de consilieri județeni și 41 de consilieri locali; nouă cazuri privind încălcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ; 33 de cazuri privind existența indiciilor referitoare la posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese; 75 de cazuri privind încălcarea regimului juridic al incompatibilităților; 16 cazuri privind existența indiciilor referitoare la posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații; un caz privind existența indiciilor referitoare la posibila săvârșire a unor infracțiuni asimilate faptelor de corupție.

Cei 78 de aleși locali în cazul cărora s-a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ și penal și al incompatibilităților au încheiat, emis sau aprobat în total 654 de facturi de achiziții directe și 443 de contracte cu societățile comerciale la care aceștia, soțul sau soția lor dețin acțiuni sau părți sociale.

„Valoarea totală a beneficiilor patrimoniale obținute de către cei 78 consilieri județeni și consilieri locali este de 37.952.350 lei (aproximativ 8.510.000 euro)”, a precizat ANI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Ce face mereu Loredana Groza înainte de a se urca pe scenă
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman