Vânătoarea în Delta Dunării va fi interzisă. Ce animale fac excepție

Vânătoarea în Delta Dunării va fi interzisă. Ce animale fac excepție

Vânătoarea în Delta Dunării va fi interzisă, excepție făcând animalele dăunătoare, care prin înmulțire excesivă pot duce la dezechilibre ecologice majore, ordinul de ministru urmând să fie trimis luni la Monitorul Oficial, a anunțat ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Ordin care prevede interzicerea vânătorii în Delta Dunării a fost semnat vineri de ministrul Rovana Plumb.

„Dunărea și Delta sunt mai mult decât spații geografice sau preocupări de mediu, sunt spații ale tradiției, adevărate comori culturale. Pentru a proteja biodiversitatea extraordinară a Deltei am pregătit un Ordin de ministru, care va pleca luni la Monitorul Oficial pentru publicare, care prevede interzicerea vânătorii în Delta Dunării, cu excepția acelor animale dăunătoare, care prin înmulțire excesivă pot duce la dezechilibre ecologice majore. Și mă refer la speciile șacal, lup, vulpe etc., care vor putea fi vânate doar prin vânătoarea de extracție, în cantitățile stabilite prin ordin al ministrului Mediului și Pădurilor”, a declarat Rovana Plumb, la masa rotundă cu tema „Dunărea: Rinul Europei Centrale și de Est sau Coridorul Verde al Europei?”, organizată de Ministerul Mediului și Pădurilor și Asociația „Salvați Dunărea și Delta”.

Rovana Plumb a mai spus că Dunărea are o valoare deosebită pentru fiecare dintre statele riverane, atât pentru biodiversitate, cât și pentru rolul în dezvoltarea economică și socială a întregii regiuni.

Ministrul a subliniat importanța implementării Directivei Cadru pentru Apă a Uniunii Europene la nivelul întregului bazin al Dunării. În acest context, Rovana Plumb a vorbit despre „Proiectul româno-bulgar de cooperare în zona comună de graniță a Dunării: Danube WATER”, care vizează calitatea apei.

„Încercăm să îmbunătățim mecanismele de monitorizare a calității apei pentru a avea date cât mai corecte și pentru a putea acționa cât mai prompt și cât mai bine acolo unde este cazul. În acest fel vom fi mai bine pregătiți pentru intervenții rapide în cazul unor poluări masive”, a spus Rovana Plumb.

Rovana Plumb și ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, Eduard Hellvig, au semnat, vineri, contractul de finanțare pentru acest proiect, derulat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, Axa Prioritară 2 „Utilizarea durabilă și protecția resurselor naturale și a mediului și promovarea unui management eficient al riscului în regiunea transfrontalieră”.

Proiectul se derulează pe o perioadă de 24 de luni, are o valoarea totală de 13.751.025 euro, din care 9.675.328 euro îi revin României, și este încadrat în categoria proiectelor strategice, atât pentru implementarea Strategiei Dunării, cât și a Programului de dezvoltare transfrontalieră România-Bulgaria.

La sărbătorirea Zilei Internaționale a Dunării au mai participat Liviu Mihaiu, președintele Asociației Salvați Dunărea și Delta, Mihaela Popovici, expert al Comisiei Internaționale pentru Protecția fluviului Dunărea (ICPDR) și Dorin Palaghiciuc din partea Ministerului Afacerilor Externe.

Premierul Victor Ponta i-a spus, miercuri, ministrului Mediului că vrea ca Guvernul să aibă o poziție foarte clară în privința proiectului de lege prin care vânătoarea pe teritoriul Rezervației Delta Dunării este din nou permisă, precizând că el nu va fi niciodată de acord cu o astfel de măsură.

„Eu personal nu voi fi niciodată de acord să reînceapă vânătoarea în Delta Dunării. Respect decizia Parlamentului, înțeleg că nu e o decizie formală în acest sens, și vreau să precizăm poziția Guvernului și mecanismele prin care vom proteja ceea ce este o bogăție a României care nu poate fi afectată nici de Parlament, nici de Guvern, nici de interese private”, a spus Ponta.

În dezbaterea Camerei Deputaților se află o lege care reintroduce, printr-un amendament inițiat de către deputatul PDL Vasile Gherasim, vânătoarea pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

În baza Legii 136/2011, vânătoarea în Rezervația Biosferei Delta Dunării este interzisă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine este Kostas Passaris, sau „Fiara din Balcani”, deținutul atât de periculos, încât trebuie mutat...
Prognoză ciudată emisă de Accuweather pentru România. Se anunță vremuri tulburi
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Jumătate de ţară intră sub cod galben de ploi torențiale, grindină și vânt. Zonele vizate
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii: Care sunt zonele afectate de furtuni
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Gabriela Firea: Adulţii cu handicap trebuie să primească integral stimulentul
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
BANII românilor sunt verificați. Statul CONFISCĂ tot. Legea pe care ești obligat să o respecți
Mașinile diesel devin istorie. Motorina nu mai este rentabilă în benzinării
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Lucia Moraru, văduva regretatului actor Marin Moraru a încetat din viață: ”Nu am cuvinte!”
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Ce țară are cei mai mulți tigri din lume?