Ministrul de Interne Ioan Rus anunță o desfășurare masivă de forțe în ziua referendumului, pentru „a scădea apetitul unora” de a face turism electoral

Ministrul de Interne Ioan Rus anunță o desfășurare masivă de forțe în ziua referendumului, pentru a scădea apetitul unora de a face turism electoral
Ministrul Administrației și Internelor, Ioan Rus, a declarat, vineri, că pentru "a scădea apetitul unora" de a face turism electoral, în ziua referendumului va fi o desfășurare de forțe masivă, pentru a preveni votul dublu urmând să fie organizate patrule în toată țara.
Publicat: 13/07/2012, 14:22
Actualizat: 23/07/2012, 21:08

Ioan Rus a spus că Autoritatea Electorală Permanentă va putea să constate, timp de șase luni, orice fel de vot dublu.

Întrebat dacă au fost discuții la USL referitoare la organizarea referendumului în decursul a două zile, Ioan Rus a spus că el nu a participat la nicio discuție pe această temă. Ministrul a precizat însă că dacă Parlamentul decide modificarea organizării referendumului, MAI este pregătit, indiferent că este vorba de orele sau durata desfășurării.

„Pentru a scădea apetitul unora de a face așa ceva (turism electoral, n.r.), vom avea o desfășurare de forțe masivă. Sigur că, dacă este nevoie să facem acest lucru două zile, ne vom adresa Guvernului motivat și pentru o suplimentare a bugetului, a precizat Ioan Rus.

Ministrul a mai spus că oficialii din posturile de conducere ale Poliției „au fost rugați” să își limiteze concediile de odihnă, la fel ca și prefecții și subprefecții.

Întrebat dacă există un ordin intern al MAI în acest sens, ministrul a spus că nu este un ordin, ci o rugăminte.

Ioan Rus a precizat că Ministerul Administrației și Internelor „ia în calcul aplicarea întocmai a legii care guvernează azi acest referendum”, dar dacă vor fi făcute modificări legislative, instituția este pregătită.

„Dacă legiuitorul, respectiv Parlamentul României, va modifica într-un fel sau altul (organizarea referendumului – n.r), noi suntem pregătiți, indiferent că este vorba de modificarea orelor de desfășurare sau a duratei referendumului. În acest moment suntem doar organizatori”, a spus Ioan Rus.

Ministrul a adăugat că, din punct de vedere organizatoric, la referendumul din 29 iulie vor fi respectați pașii făcuți la celelalte alegeri organizate până în prezent. Rus a precizat că singurele lucruri noi sunt înființarea unei comisii de transparență și a unui TelVerde prin care cetățenii să poată comunica mai ușor eventualele nereguli, astfel încât referendumul pentru supendarea președintelui Traian Băsescu să poată fi organizat legal și transparent.

Deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvăz a declarat, vineri, la sediul USL, că nu s-a luat o decizie privind organizarea referendumului în decursul a două zile, dar că opinia generală este să rămână o singură zi.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat, potrivit RFI, răspunzând unei întrebări legate de posibilitatea organizării referendumului de demitere a președintelui suspendat în două zile, că acest lucru este posibil, rațional, iar decizia aparține USL.

Secretarul de stat Ioan Căbulea, șeful Departamentului Ordine și Siguranță Publică, delcara, marți, că autoritățile vor intensifica acțiunile de control prin filtre rutiere și feroviare, în ziua referendumului și înaintea acesteia, cu scopul de a preveni și descuraja turismul electoral.

„Având în vedere că la acest referendum (referitor la demiterea președintelui – n.r.) se poate vota și pe liste suplimentare, (…) atât în ziua referendumului cât și premergător acestei zile vom intensifica activitățile de control trafic rutier, bineînțeles și pe căile feroviare. Vom organiza controale gen filtru, pentru a descuraja turismul electoral”, a spus Căbulea.

Secretarul de stat a precizat, cu același prilej, că Autoritatea Electorală Permanentă este cea care va verifica listele suplimentare unde cetățenii sunt trecuți și identificați cu cod numeric personal.

Totodată, Căbulea a amintit de pedeapsa privind votul multiplu. „După cum știți, aceste liste suplimentare vor fi verificate, pentru confruntare, în primele 60 de zile de la terminarea alegerilor”, a mai spus secretarul de stat, care a amintit că votul multiplu se pedepsește cu închisoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
Șocant: cum a aflat Bianca Brad că suferă de cancer mamar! „Într-o noapte m-am trezit...
"Unul era foarte grav". Filmul accidentului din Timiş în care 6 pompieri au ajuns la...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
Au apărut cireșele și căpșunile românești, de la micii producători! Cat costă kilogramul în piețele...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Giganţii din IT nu au doar veşti proaste pentru România: Americanii de la Amazon au...
Armă misterioasă LANSATĂ pe orbita Pământului! Cine O CONTROLEAZĂ?
Reguli obligatorii PENTRU PIETONI. Detaliul din lege pe care aproape NIMENI nu îl știe
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 20. Echipa care pleacă acasă cu premiul...
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Canabisul în concentrație mai mare, legat de un risc dramatic de episoade psihotice
×