Constantin: Nu cred în scumpiri pentru că și cei care vând se uită la puterea de cumpărare

Constantin: Nu cred în scumpiri pentru că și cei care vând se uită la puterea de cumpărare
Publicat: 03/08/2012, 19:09
Actualizat: 23/03/2019, 14:42

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, vineri, la Constanța, că nu crede că prețurile la alimente vor crește în perioada următoare pentru că, dacă acest lucru se va întâmpla, atunci consumul va încetini, iar comercianții nu vor dori „să rămână cu marfa pe rafturi”, notează Mediafax.

„Mă tot întrebați de o lună de zile dacă vom avea scumpiri și v-am spus de fiecare dată, scumpirile sunt generate de piață, de cerere și de ofertă.

Sigur dacă vă uitați la prețurile de pe piața internațională, de pe piața internă poate s-ar justifica scumpirile, dar eu nu cred în scumpiri pentru că și cei care vând pe piața românescă se uită la puterea de cumpărare, o scumpire ar face ca tot ce înseamnă consum în momentul de față să încetinească. În momentul de față oamenii nu-și permit scumpiri și atunci probabil că cei care comercializează se gândesc în primul rând dacă vor să vândă marfa respectivă sau vor să rămână cu ea pe rafturi”, a declarat ministrul Agriculturii.

El a mai spus că Ministerul Agriculturii încearcă să ia toate măsurile pentru a preveni aceste scumpiri, prin ajutorarea, prin diverse metode, a fermierilor.

„Încercăm să luăm toate măsurile care țin de minister, care țin de stat, pentru a preveni aceste scumpiri, pentru a preveni pierderile pe care le înregistrează fermierii, dar și scumpirile de care vorbiți dumneavoastră. Sunt acele măsuri pe care le-am anunțat, printre care stimularea sistemului de irigații, acum este târziu, avem nevoie de irigații în luna iulie, am venit cu un preț la energie la începutul lunii iulie mai mic în felul acesta mulți fermieri au fost stimulați și mulți s-au orientat către sistemul de irigații. Ceea ce putem face în continuare, după ce se va termina perioada de recoltat este să evaluăm pierderile pe care le au fermierii și să venim cu acele despăgubiri de care am vorbit”, a mai afirmat ministrul Daniel Constantin.

El a mai anunțat că săptămâna viitoare va fi adoptată o Hotărâre de Guvern care să reglementeze modalitatea de acordare a acestor despăgubiri.
Pe de altă parte, Daniel Constantin a declarat că TVA de nouă la sută pentru alimente „este un angajament politic”, care va deveni realitate de la 1 ianuarie 2013.

„Fondul Monetar Internațional are o întrebare logică și e normal să fie așa, nu impune politicile care să le ia Guvernul României, dar are o întrebare: de unde acoperiți eventualele pierderi? Așa cum am calculele în momentul de față, cred că putem vorbi de venituri suplimentare prin combaterea evaziunii fiscale. Calculele pe care le avem arată numai în zona de panificație venituri suplimentare de 20-30 la sută dacă am avea un TVA redus pe tot lanțul de producție, mă refer și la cereale, la cereale sigur că avem acum taxarea inversă, dar și la morărit și la panificație”, a declarat ministrul Agriculturii.

El a precizat că în prezent evaziunea fiscală în domeniul panificației este de 60 la sută, aceasta crescând atunci când TVA a fost majorat de la 19 la 24 la sută.

„La panificație eu discut cu organizația interprofesională, discut cu președintele Rompan și cifrele arată că la panificație evaziunea fiscală e de 60 la sută. Evaziunea a crescut, fiind în jur de 20-30 la sută atunci când aveam un TVA de 19 la sută, imediat ce Guvernul Boc a mărit TVA-ul la 24 la sută, evaziunea a crescut la peste 60 la sută. De aceea, avem credința că odată ce va scădea TVA-ul, nu vor mai fi încurajați să adopte astfel de măsuri”, a explicat ministrul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii s-a aflat, vineri, în județul Constanța, unde a vizitat o stație de irigații în localitatea Ghindărești și un teren pe care există plantații forestiere în satul Viișoara. De asemenea, Daniel Constantin a survolat cu un elicopter mai multe zone din județul Constanța pentru a vedea câte au fost afectate de secetă, iar la finalul vizitei a avut o întâlnire cu fermieri din județ.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Cine este și cu ce se ocupă soția lui Radu Mazăre, de fapt. Roxana e...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
Fratele Raisei, fetița dispărută în Dolj și găsită moartă într-o râpă, a fost luat de...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
De ce niciun trecător nu a intervenit pentru a-l salva pe bărbatul ucis în Crângași!...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
A murit marele MAESTRU al filmului. Tristețe mare în România: Jocul s-a terminat
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
Richard Sherman, compozitorul celebrei piesei din „Cartea Junglei” și ”Pisicile aristocrate” a murit
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Activități speciale pentru copii și părinți la Muzeul Antipa de 1 Iunie
×