Administratorul juridic al Hidroelectrica: „Sezonul de vânătoare a băieților deștepți” s-a încheiat. Urmează un raport al cauzelor insolvenței

Administratorul juridic al Hidroelectrica: Sezonul de vânătoare a băieților deștepți s-a încheiat. Urmează un raport al cauzelor insolvenței
Publicat: 13/08/2012, 15:03
Actualizat: 24/03/2019, 12:22

„Sezonul de vânătoare a băieților deștepți” s-a încheiat, prin încheierea unui acord cu Alro, dar contractele bilaterale reprezintă doar „vârful icebergului”, iar săptămâna viitoare administratorul judiciar al companiei va prezenta un raport privind cauzele intrării în insolvență a Hidroelectrica, informează Mediafax.

„Sesonul de vânătoare de băieți deștepți s-a încheiat, prin semnarea contractului cu Alro, vineri noaptea. Este un bilanț pe o etapă la care ne-am propus să tragem linie și să vedem concluziile. La finele săptămânii vom prezenta pe larg toată această analiză a indicatorilor fiananciari ai Hidroelectrica în ultimii trei an și măsurile pentru îmbunătățirea randamentului financiar”, a declarat luni Remus Borza, reprezentantul firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Potrivit lui Borza, raportul va avea peste 500 pagini și va cuprinde o analiză „mai mult ca exhaustivă” a cauzelor intrării în insolvență a companiei de stat, precum și „eventuale vinovății”.

Contractele bilaterale de vânzare a energiei produse de Hidroelectrica au „văduvit” compania de stat cu 1,2 miliarde de euro în perioada 2006-2012, din cauza prețurilor mici la care beneficiarii au cumpărat electricitatea.

Euro Insol și producătorul de aluminiu Alro Slatina au ajuns, la finele săptămânii trecute, după aproape nouă luni de negocieri, la un acord privind prețul la care Alro va cumpăra energie de la compania de stat.

„Au fost șapte runde de discuții cu Alro, la toate a participat și Machitski. Primele trei runde au fost mai tensionate, fiecare încerca să își impună punctul de vedere. Apoi, ei au devenit mult mai concesivi”, a adăugat Borza.

Oligarhul rus Vitali Machitski este proprietarul grupului Vimetco, înregistrat în Olanda, care deține pachetul majoritar de acțiuni la Alro.

Borza a precizat că Hidroelectrica și Alro au semnat, săptămâna trecută, un act adițional la contractul din 2005, prin care prețul energiei pe care producătorul de aluminiu o va cumpăra de la Hidroelectrica va varia între 180 și 214 lei pe MWh, față de media de 130 lei-MWh achitată de Alro pană în prezent.

Contractul Alro cu Hidroelectrica expiră în 31 ianuarie 2018.

„Din luna martie a acestui an, Alro plătea 114 lei pe MWh. Le-am spus că o parte mare din profitul lor de anul trecut și de la jumătatea acestui an se datorează Hidroeletricia. Am agreat cu ei un minim sub care nu le vom vinde niciodată energie, adică 180 lei pe MWh. Pragul maxim este 214 lei pe MWh. Doar din această diferență Hidroelectrica va încasa suplimentar 45-80 milioane euro în 2013”, a continuat Borza.

Reprezentantul Euro Insol a afirmat că a optat pentru menținerea contractului cu Alro întrucât este cel mai mare consumator din țară și cumpără în bandă, ceea ce oferă Hidroelectrica stabilitate, predictibilitate și este un atuu în relația cu băncile.

„Le dăm energie și noaptea (către Alro – n.r.), când bravul popor român se odihnește. Contractul cu ei ne dă și nouă stabilitate și predictibilitate, ne dă venituri constante de peste 150 milioane euro pe an, care contează și din punct de vedere bancar”, a afirmat Borza.

Potrivit lui Borza, prețul la care Alro va continua să cumpere electricitate de la Hidroelectrica va fi în continuare raportat la cotațiile internaționale ale aluminiului, la fel ca până acum.

În discuțiile cu reprezentanții Alro, Ministerul Economiei, acționarul majoritar al Hidroelectrica, a fost de acord cu menținerea formulei prin care prețul plătit de Alro pentru energie este corelat la cotația aluminiului, însă Fondul Proprietatea, care deșine 20% din titlurile Hidroelectrica, s-a opus.

„Toate băncile au fost de acord cu menținerea contractului cu Alro. (…) Ministerul Economiei a fost de acord cu menținerea formulei prin care prețul energiei se lega de prețul aluminiu, dar Fondul Proprietatea cerea ca prețul să fie stabilit pe baza tarifelor de pe bursa românească de energie. Am ales ca piață de raportare piața globală a aluminiului, în detrimentului pieței imature a energiei din România”, a spus Borza.

Pe lângă contractul cu Alro, Euro Insol a menținut acordurile pe care Hidroelectrica le are cu companiile Elsid, Electrocarbon și Electromagnetica.

„Prețul la care cumpără acum Elsid și Electrocarbon a crescut de la 103 lei la 189 lei pe MWh, iar contractele sunt menținute până în 31 martie 2013. Electromagnetica plătește 198 lei pe MWh, de la 130 lei. Contractul cu Electromagnetica expiră în 31 martie 2014”, a mai afirmat Borza.

În procesul de renegociere a contractelor directe a energiei, Euro Insol a reziliat șase acorduri, cu companiile Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT România și Euro P.E.C.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Devine obligatoriu în toată România. Decizia UE impune un permis unic
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple