TOPUL cărților recomandate să fie citite la plajă

TOPUL cărților recomandate să fie citite la plajă
Publicat: 14/08/2012, 15:40
Actualizat: 22/08/2013, 19:23

Cărțile „Adio, iubito”, de Raymond Chandler, și „Orfani în Brooklyn”, de Jonathan Lethem, se numără printre volumele recomandate să fie luate pe plajă în această vacanță de vară, de către scriitorul Ariel S. Winter, într-un material publicat de huffingtonpost.com.

Raymond Chandler, unul dintre cei mai celebri autori de romane polițiste, se numără astfel printre scriitorii recomandați spre a fi citiți în această vacanță de vară, pe plajă.

Cartea „Adio, iubito/ Farewell, My Lovely” (1940), a lui Raymond Chandler, a apărut în limba română la editura Nemira, în anul 2010. Cartea prezintă povestea lui Moose Malloy, care, cu opt ani înainte, trăia cel mai frumos vis: urma să o ia în căsătorie pe răpitoarea roșcată Velma. Însă planurile lor sunt zădărnicite de acuzațiile de jaf armat, susținute de probe înscenate cu abilitate. După ispășirea pedepsei, Malloy este din nou liber și prima sa dorință este de a o reîntâlni pe Velma. Dar, într-o zi caniculară, îl întâlnește întâmplător pe Marlowe, care se oferă să-l ajute. Târât dintr-o speluncă în alta, în căutarea Velmei, Marlowe ajunge să se confrunte atât cu gangsteri periculoși, gata oricând să tragă fără să pună întrebări, cât și cu polițiști corupți.

O altă carte bună de luat în sacoșa de plajă în această vară este „Un plan simplu/ A Simple Plan”, de Scott Smith. Apărută în limba română în 2007, la editura Rao, „Un plan simplu” este o carte despre oamenii buni care fac uneori lucruri rele. Doi frați și un prieten găsesc patru milioane de dolari într-un avion prăbușit. Pilotul este mort. Nimeni nu caută banii. Ca să-i păstreze, nu trebuie decât să aștepte. Totul părea atât de simplu. Dar din clipa în care acest plan este pus în mișcare, ordonata viață a lui Hank Mitchell scapă cu desăvârșire de sub control, aruncându-l într-un tăvălug de înșelătorii, trădări și șantaje, un haos total, care îl împinge spre ceva ce nu și-ar fi imaginat vreodată: crime înfăptuite cu sânge rece.

Și volumul „Orfani în Brooklyn/ Motherless Brooklyn” (1999), de Jonathan Lethem, apare pe lista cărților recomandate să fie citite în acest an în vacanța de vară. Cartea a apărut și în limba română, la Editura Leda, în traducerea Irinei Negrea. Declarat „cel mai bun roman al anului 1999” de The New York Times, volumul spune povestea lui Lionel Essrog, măscăriciul Brooklynului, un orfan pe care impulsurile sindromului Tourette de care suferă îl fac să masacreze limba engleză în cele mai surprinzătoare și originale moduri. Împreună cu trei veterani de la Orfelinatul pentru băieți St Vincent, el muncește pentru agenția de detectivi a măruntului mafiot Frank Minna. Însă când Frank este înjunghiat mortal, lumea lui Lionel este zgâlțâită din temelii.

Cartea „Străinii din tren/ Strangers on a Train”, de Patricia Highsmith, apărută în limba română în 2004, la editura Litera, se regăsește pe aceeași listă a recomandărilor de vacanță. Filmul realizat în 1959 de Alfred Hitchcock după acest volum a propulsat-o pe Patricia Highsmith la statutul de scriitoare prolifică de ficțiune neagră.

Alte titluri recomandate a fi citite pe plajă, în vacanța de vară, sunt: „Batman: The Dark Knight Returns” de Frank Miller (1986), „The Engagement” de Georges Simenon (1933), „Nightmare Alley” de William Lindsay Gresham (1946), „Savage Night” de Jim Thompson (1953), „F is for Fugitive” de Sue Grafton (1989), „Broken Harbor” de Tana French (2012).

Acestora li se adaugă volumul „The Twenty-Year Death”, lansat anul acesta de Ariel S. Winter, scriitorul care recomandă cărțile pentru a fi citite pe plajă, în publicația huffingtonpost.com.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Doliu în lumea filmului: unul dintre îndrăgiții actori din ”Titanic” și ”Stăpânul inelelor” s-a stins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Dușmani din cauza moștenirii. Copiii lui Adrian Păunescu se ceartă pe avere
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul