Gândul vă prezintă calendarul zilei de duminică, 30 martie. Iată care sunt cele mai importante evenimente consemnate de-a lungul timpului la această dată.
Pe 30 martie 1945, în Anglia, se naşte Eric Clapton, chitarist, cântăreț și compozitor britanic, considerat unul dintre cei mai mari chitariști ai tuturor timpurilor. A fost membru al mai multor trupe legendare, inclusiv The Yardbirds, John Mayall & the Bluesbreakers, Cream, Blind Faith, Derek and the Dominos, dar a avut şi o carieră solo de succes. Celebrele sale piese includ Layla, Tears in Heaven, Wonderful Tonight, Cocaine și Crossroads. Eric Clapton este laureat al premiilor Grammy şi singurul artist introdus de trei ori în Rock and Roll Hall of Fame. Tragedia vieții sale a fost moartea fiului său la doar 4 ani, care a inspirat piesa Tears in Heaven.
Născută în 1968, în provincia Quebec, Céline Dion este una dintre cele mai iubite și influente artiste ale tuturor timpurilor, cu o carieră impresionantă și o voce unică. Cântăreață de muzică pop, textieră și actriță, Céline Dion este cea mai mică dintre cei 14 copii ai familiei. A debutat în anii ’80 în industria muzicală francofonă, devenind faimoasă internațional în anii ’90, mai ales datorită albumelor The Colour of My Love, Falling Into You și Let’s Talk About Love. Piesa din coloana sonoră a filmului Titanic, My Heart Will Go On, a devenit hit mondial și una dintre cele mai cunoscute melodii din toate timpurile. În ultimii ani, Céline Dion s-a confruntat cu probleme de sănătate, inclusiv sindromul persoanei rigide, care i-a afectat capacitatea de a cânta și de a susține turnee.
Martin Tudor a fost unul dintre cei mai talentaţi portari ai fotbalului românesc, cu un aport important la succesul Stelei în anii 2000. Născut la Avrig, Martin Tudor a început să joace fotbal la Jiul Petroșani, pe post de portar, unde a şi debutat la 20 de ani într-un meci împotriva echipei Petrolul Ploiești. A câștigat două titluri de campion al României cu Steaua București. După retragerea din fotbal, a activat ca antrenor de portari, colaborând cu mai multe echipe din România. Martin Tudor a murit subit pe 30 martie 2020, în urma unui infarct miocardic, la vârsta de 43 de ani.
Alte evenimente semnificative petrecute în decursul anilor în această zi:
🎂1633: Miron Costin 🇷🇴✒️
🎂1746: Francisco de Goya 🇪🇸🎨
🎂1837: Alexandru Șuțu 🇷🇴♛
🎂1853: Vincent Van Gogh 🇳🇱🎨
🎂1937: Warren Beatty 🇺🇸🎬
🎂1945: Eric Clapton 🇬🇧🎸
🎂1950: Robbie Coltrane 🇬🇧🎬 cunoscut pentru rolurile din filmele: Harry Potter, GoldenEye, World Is Not Enough, Ocean’s Twelve
🎂1962: MC Hammer 🇺🇸🎤
🎂1964: Tracy Chapman 🇺🇸🎤
🎂1968: Céline Dion 🇨🇦🎤
🎂1973: Jan Koller 🇨🇿⚽️
🎂1979: Norah Jones 🇺🇸🎤
🎂1983: Anca Amariei 🇷🇴🤾
🎂1984: Mario Ančić 🇭🇷⚽️
🎂1986: Sergio Ramos 🇪🇸⚽️
🕯1899: Lascăr Catargiu 🇷🇴🗣
🕯1925: Rudolf Steiner 🇦🇹✒️ filosof austriac
🕯1929: Ion Gorun 🇷🇴✒️
🕯1989: Nicolae Steinhardt 🇷🇴✒️
🕯2020: Martin Tudor 🇷🇴⚽️ a murit în urma unui infarct la vârsta de 43 ani
🕯2020: Bill Withers 🇺🇸🎤 Lovely Day (1977)
📋🕰 Se trece la ora de vară (GMT+3)
🗒1830: S-au încheiat lucrările de redactare a Regulamentelor Organice, considerate primele acte constituționale de pe teritoriul României.
🗒1842: Anestezia a fost utilizată pentru prima dată, într-o intervenție a chirurgului american dr. Crawford Long.
🗒1856: Pacea de la Paris pune capăt Războiului Crimeei
🗒1858: Americanul Hyman Lipman înregistrează patentul creionului cu gumă de șters, la 88 de ani după ce inginerul englez Edward Nairne l-a realizat pentru prima dată
🗒1866: Locotenența domnească publică „Proclamația către popor”, prin care recomandă alegerea prin plebiscit a Principelui Carol de Hohenzollern ca domnitor al Românilor, cu drept de moștenire și sub numele de Carol I
🗒1867: SUA cumpără Alaska și insulele Aleutine de la Rusia, cu 7,2 milioane de dolari.
🗒1889: A fost înființată prima agenție de presă românească, Agenția Telegrafică a României (astăzi, ROMPRES)
🗒1899: George Bacovia debutează în revista „Literatorul” din București cu poezia „Și toate”, sub semnătura V. George.
🗒1929: Este dată în funcțiune linia telefonică directă București – Budapesta.
🗒1945: A fost promulgată Legea nr.271, pentru purificarea administrației publice, învățămîntului, presei, instituțiilor de presă, folosită pentru a elimina din viața publică numeroși intelectuali de valoare.
🗒1946: S-a înființat Opera de Stat din Timișoara
🗒1946: Au fost restabilite relațiile diplomatice cu Iugoslavia; primul ambasador postbelic al României în această țară a fost omul de cultură Tudor Vianu.
🗒1951: UNIVAC 1 (Universal Automatic Computer 1), primul computer comercial din lume, este livrat de firma Remington Rand Oficiului de Recensămînt al SUA
🗒1960: Intră în funcțiune prima stație meteorologică automată din România
🗒1981: Ronald Reagan a fost împușcat și rănit, în fața unui hotel din Washington, de către un necunoscut cu probleme psihice, numit John Hinckley Jr.
🗒2005: La televiziunea Al Jazeera a apărut o înregistrare cu cei trei români răpiți în Irak. Lângă ei apăreau două persoane mascate cu mitraliere
CITEȘTE ȘI: