Actele de identitate și permisele de conducere care au expirat în starea de alertă își pierd valabilitatea marți. Procedura și documentele necesare pentru preschimbare

Actele de identitate și permisele de conducere care au expirat în starea de alertă își pierd valabilitatea marți. Procedura și documentele necesare pentru preschimbare
Surse foto: DGEPMB și DRPCIV
Publicat: 06/06/2022, 14:28

Timp de trei luni de la momentul încheierii stării de alertă, românii au avut răgaz pentru a-și înnoi actele de identitate și permisele de conducere, a căror valabilitate a fost prelungită, chiar dacă expiraseră în această perioadă. Ei bine, marți, 7 iunie, această perioadă de grație expiră, astfel că, mai ales în cazul permiselor, șoferii trebuie să își refacă documentele, pentru a nu risca o amendă consistentă.

Actele de identitate care, conform legii, au expirat pe timpul stării de urgenţă şi stării de alertă, însă au rămas valabile pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări, îşi pierd valabilitatea marţi, 7 iunie.

Starea de alertă nu a mai fost prelungită din 8 martie și, astfel, au fost eliminate toate măsurile restrictive care au fost în vigoare până atunci, dar și unele facilități în relație cu autoritățile.

După cum a anunțat recent Ministerul Afacerilor Interne (MAI), în data de 7 martie, la nivel naţional, erau înregistrate un număr de aproximativ 387.000 documente de identitate expirate în perioada 1 martie 2020 – 7 martie 2022, iar până la data de 28 mai pentru aproximativ 267.000 nu a fost solicitată preschimbarea.

„Pentru evitarea prezentării, în acelaşi timp, a unui număr mare de persoane la sediul acestor servicii publice, recomandăm cetăţenilor să acceseze platformele de programare on-line şi/sau telefonic existente la nivelul serviciilor publice comunitare locale de evidenţă a persoanelor. Astfel, recomandăm consultarea programului de activitate al serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu, inclusiv prin accesarea website-urilor primăriilor în subordinea cărora acestea funcţionează”, se mai arată în comunicatul MAI.

Aproximativ o jumătate de milion de permise expirate

Și Direcția Regim Permise de Conducere și  Înmatricularea Vehiculelor (DRPCIV) a reamintit, luni, că documentele din aria sa de competență – permise de conducere/autorizații de circulație provizorie – care au expirat în perioada de alertă, își pierd valabilitatea de marți, 7 iunie.

Instituția precizează că, la data încetării stării de alertă, potrivit statisticilor sale, erau aproximativ o jumătate de milion de 500.000 de documente expirate (permise de conducere/autorizații de circulație provizorie).

Pentru evitarea aglomerației la sediile serviciilor publice regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor DRPCIV recomandă cetățenilor aflați în această situație, să solicite preschimbarea documentelor  parcurgând următorii pași:

  • efectuarea programăriilor online pe site-ul www.drpciv.ro,
  • achitarea contravalorii documentelor solicitate (prin intermediul  CEC, BCR, rețeaua de stații SelfPay, online – ghișeul.ro sau drpciv.ro sectiunea servicii online – plăți, mandat poștal, etc.)
  • pregătirea documentelor necesare pentru preschimbarea permisului de conducere/înmatricularea vehiculelor (lista documentelor se regăsește pe site-ul www.drpciv.ro, secțiunea documente și formulare.
  • prezentarea la sediu conform programării.

Potrivit art.2 alin.(1) din OMAI nr.123/2013 privind condițiile de eliberare a permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului acestuia în cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permisului de conducere ori în cazul schimbării numelui titularului, cererea pentru preschimbarea permisului de conducere poate fi depusă la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, indiferent de domiciliul titularului.

Stadiul emiterii documentelor poate fi urmărit, în timp real, pe site-ul www.drpciv.ro, secțiunea servicii online – emitere permis/emitere certificat.

Documente pentru eliberarea unui permis de conducere românesc cu o nouă valabilitate administrativă, potrivit DRPCIV.

  • 1) Cererea solicitantului care se obține și se completează în format electronic la ghișeu (împreună cu declarația de furt/pierdere, după caz);
  • 2) Actul de identitate al solicitantului, original;
  • 3) Dovada de plată a contravalorii permisului de conducere – 89 lei (pentru modalitățile de plată consultați secțiunea taxe și tarife).
  • 4) Permisul de conducere în original;
  • 5) Documentul emis de o unitate medicală autorizată din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medial să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere (fișa medicală). Lista unitaților autorizate este disponibilă pe site-ul Ministerului Sănătății – www.ms.ro.

Ce amenzi riscă șoferii cu permisele expirate

Conform Art. 101 din Codul Rutier, constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni conducerea unui autovehicul și tractor agricol sau forestier cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat. Clasa a III-a înseamnă 6-8 puncte de amendă, respectiv 870 Lei – 1.160 lei.

În cazul cel mai grav, conform Art 335 din Codul Penal, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere este o infracţiune contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice și se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Parcul auto național era format, la 31 decembrie 2021, din 9.661.483 vehicule, de la mopede la tractoare și remorci, dintre care 7.611.039 autoturisme.

Din total, în București erau 1.535.310 vehicule, de la mopede la tractoare și remorci, dintre care 1.227.038

La 31 decembrie 2020 erau 8.065.868 de deținători de permise de conducere, potrivit datelor DRPCIV.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa...