Anul școlar ar putea să nu mai fie împărțit pe semestre/trimestre, ci pe cinci „module de învățare”. Care sunt șansele să se elimine tezele

Anul școlar ar putea să nu mai fie împărțit pe semestre/trimestre, ci pe cinci „module de învățare”. Care sunt șansele să se elimine tezele
FOTO - Arhivă Gândul
Publicat: 30/03/2022, 13:43

Anul școlar viitor, 2022 – 2023, ar putea să fie cu totul diferit ca structură, conform ultimelor discuții, de miercuri, din cadrul Comisiei de Dialog Social a Ministerului Educației.

Viitorul an școlar ar putea fi împărțit, în premieră pentru sistemul de educație din România, în cinci module de învățare în loc de organizarea clasică pe semestre și trimestre, dar, în acestă etapă a discuțiilor nu există încă o soluție concretă convenită privind modul în care elevii ar urma să fie evaluați într-o astfel de structură, potrivit surselor Edupedu.ro.

„Vom avea cincu module de învățare care vor alterna cu vacanțele. Practic, se renunță la semestre și trimestre. Se lucrează la evaluare acum, să vedem cum se va putea face”, spun sursele Edupedu.ro.

Potrivit surselor citate, se merge pe varianta de vacanțe în octombrie și februarie, structurate pe module conform propunerilor de la CNPEE.

Mai mult, se analizează propunerea de a renunța la teze și de a le înlocuicu o evaluare periodică. Peste 70% dintre elevii care au răspuns unui chestionar lansat de Consiliul Național al Elevilor vor eliminarea tezelor

Din cei peste 10.000 de elevi care au răspuns unui chestionar lansat de Consiliul Național al Elevilor, majoritatea „ar fi de acord cu introducerea unor evaluări unitare, cu subiect unic la nivel național, la începutul și sfârșitul anului școlar”, potrivit unui mesaj publicat pe pagina oficială a organizației. CNE susține că 70% dintre respondenți au cerut „eliminarea tezelor și înlocuirea acestora cu mijloace de evaluare sumativă, axate pe feedback”.

Cinci module de învățare cu cinci vacanțe

Cele mai recente declarații ale Ministrului Educației arată că anul școlar ar începe pe 5 septembrie 2022 și s-ar încheia pe 16 iunie 2023. Conform acestor indicații, calendarul anului școlar ar urma să fie, potrivit Edupedu.ro:

5 septembrie – 21 octombrie – modul

24-31 octombrie – vacanță de toamnă

31 octombrie – 21 decembrie – modul

22 decembrie – 6 ianuarie 2023 – vacanța de iarnă

9 ianuarie – 3 februarie – modul

6 februarie – 10 februarie – vacanță intersemestrială

13 februarie – 6 aprilie – modul

7 aprilie – 18 aprilie – vacanța de primăvară

19 aprilie – 16 iunie – modul

17 iunie – 4 septembrie – vacanța de vară

Calendarul este structuat pe baza declarațiilor ministrului Sorin Cîmpeanu de pe 27 februarie:

„Anul școlar să înceapă pe data de 5 septembrie, prima zi de luni a lunii septembrie, și să se încheie pe 16 iunie. Să avem un număr de cinci vacanțe.

În primul rând o vacanță la finalul lunii octombrie, de o săptămână, după primul modul de învățare, pentru toți elevii. În octombrie pentru toți elevii, subliniez, pentru că cei din învățământ primar și grădinița aveau, cei din gimnaziu și liceu nu aveau, acum propunerea este pentru toți elevii și preșcolarii să aibă această vacanță la final de luna octombrie.

A doua vacanță să fie de sărbătorile de iarnă și să fie cu o durată consistentă, să înceapă undeva la 22 – 23 decembrie și să fie până pe 8 ianuarie, deci să avem 18 zile de vacanță de iarnă.

A treia vacanță să fie în luna februarie, o săptămână.

A patra vacanță să fie de sărbătorile pascale, în anul 2023 putem să avem o vacanță de aproape două săptămâni, care să includă și sărbătorile pascale ortodoxe și pe cele catolice. Și, de asemenea, să avem și o vacanță de vară care ar putea să înceapă pe data de 17 iunie și să se termine pe data de 4 septembrie.

Acestea sunt cele cinci vacanțe, deci asta ar trebui să rămână un lucru clar, vedem dacă vor fi trimestre sau semestre”.

Tags:
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult